Nyhet

Samsung kommer med 8K-TV i år også – klarer EUs tøffe energikrav

En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.

Samsung QN900C 8K Neo QLED TV. (Foto: Audun Hage)

Fra 1. mars 2023 trer det nye EU-regler i kraft, som setter strengere krav til TV-skjermenes energieffektivitet. Det har vært spekulert i om dette kan bety slutten for TV-er med 8K-oppløsning. Under Samsung Summit 2023 i Frankfurt kunne Samsung imidlertid bekrefte at de kommer med 8K-TV i år også, og viste frem både 8K-modellen QN800C og flaggskipet QN900C med 8K-oppløsning.

Samsung har fortsatt stor tro på 8K-formatet og mener dette er fremtiden innen TV. De hevder de har jobbet hardt for å redusere strømforbruket på 8K-skjermene, som skal være vesentlig forbedret på de senere generasjonene.

Les også Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.

Reddes av strømbesparende øko-modus

Løsningen på utfordringen med strømforbruk er en ny, ekstra strømgjerrig bildemodus kalt Eco Mode. 8K TV-ene sendes fra fabrikk med denne bildeinnstillingen implementert. TV-en kjører da med en vesentlig redusert og «plombert» lysstyrke, slik at det (initielle) strømforbruket er innenfor EU-kravene. Ut fra dette kan kunden selv bestemme om man vil beholde øko-modusen eller gå for en annen og lysere bildemodus.

TV-ene har også andre strømbesparende finesser, slik at man i praksis kan velge andre bildemoduser som Film, Dynamisk og se videoinnhold med HDR (High Dynamic Range) og likevel få godt utbytte av bildeopplevelsen. Alternativt kan man sjalte ut alle øko-finesser og lyssensorer, og i stedet kjøre full spiker på lysstyrken – ideelt for maksimal nytelse av filmer og serier i HDR-format, eller sports-titting i dagslys.

Samsungs nye 8K-modeller lanseres i løpet av våren/sommeren 2023, og vi ser frem til å se nærmere på strømforbruket  – og bildekvaliteten – når vi får dem på testbenken.

Les også Her er Samsungs 2023 TV-modeller - for første gang i Europa De nye 55", 65" og 77" modellene i S95C-serien fra Samsung er like rundt hjørnet, sammen med en rekke andre 2023 TV-modeller.
Les videre
Exit mobile version