nyhet

Nye konsepter fra Q Acoustics

Den prisvinnende Concept 500 har fått en lillebror, som står på egne - svært uvanlige ben.

(Foto: Produsenten)

Engelske Q Acoustics var mest kjent for rimelige høyttalere, fram til de for to år siden lagde Concept 500-høyttaleren, som var så vellykket at vi i etterkant kåret den til årets toppklassehøyttaler.

Nå prøver de å gjenta suksessen i et mindre format, i form av en kompakt standardmodell, Concept 300. Den nye modellen følger konseptet (unnskyld!) fra storebroren ved å ha et uvanlig grundig dempet og vibrasjonsdødt kabinett. Kabinettet er en femlags sandwich-konstruksjon som består av tre MDF-plater, skilt av to lag geleaktig lim som aldri størkner. Som skulle resultere i en ordentlig ren lydgjengivelse uten forvrenging.

Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Høyttaleren er en toveis-konstruksjon med et 6″ hovedelement og en 28 mm diskant. Begge enhetene er utviklet spesielt til formålet.

Spesielle stativ

Plassering av kompakthøyttalere er en vitenskap i seg selv, og mange ender på en skjenk eller i reolen, hvor lyden er alt annet enn ideell. Denne diskusjonen får man ikke med Concept 300, som leveres med sitt egne spesiallagde stativ. Stativet er med i prisen og kabinettet er konstruert slik at det ikke kan settes opp på andre måter. Prinsippet bak stativet kalles «tensegrity» (vi var også nødt til å søke det opp!), og består av stålstenger som ikke rører hverandre men holdes på plass av spente metalltråder. Finurligheten fortsetter opp i selve kabinettet, hvor en elastisk bunn skiller høyttaleren fra stativet.

Det uvanlige stativet er integrert med kabinettet. Foto: Q Acoustics

 

Bunden av kabinettet har fire kraftige fjærer. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Kabinettet er likt som den større modellen halvt lakkert og halvt finert, så uansett om man foretrekker høyttalere sine malt eller i tre-finish får man noe av det man ønsker (samt noe av det man ikke ønsker). Fargekombinasjonene er sort/rosentre, hvit/eik og sølv/ibenholt.

Q Acoustics Concept 300 er delvist finert, delvist lakkert. Foto: Q Acoustics

Concept 300 ble demonstrert i en alminnelig stue ved et pressearrangement i London. Det låt bra, men om de har lyktes med å gjenskape magien kan først avgjøres ved en senere test.

Vi har foreløpig ikke hørt noe om en norsk pris på Q Acoustics Concept 300, men Europrisen er EUR 3.949, så vi kan se for oss en pris på like under 40.000 kroner for et par.

Les videre
Exit mobile version