NYHET

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

Tidal MQA iOS

Foto: Tidal

For to måneder siden kom nyheten om at Android-telefoner hadde fått MQA-støtte. Nå har iPhone kommet etter. Dette gjelder utelukkende for Tidal-brukere, ettersom dekodingen av filene ligger i Tidal-avspilleren.

Les hele pressemeldingen her (pdf)

Tidal har lenge vært den eneste strømmetjenesten her til lands med ekte CD-kvalitet på musikken. Den strømmes nemlig i tapsfritt FLAC-format (ALAC hvis du bruker iPhone eller andre iOS-enheter). Etter hvert kom også utvalgt musikk i Master-lydkvalitet, med høyere oppløsning enn CD. Dette takket være at musikken var enkodet i MQA-format – som kort fortalt gir høyere oppløsning enn CD, men digitalt pakket på en måte som opptar liten nok båndbredde til at det fremdeles er praktisk å strømme. Dette gjaldt først for desktop-versjonen av Tidal, for Mac og Windows-PC, men nå har den forbedrede lydkvaliteten altså også kommet til både Android og iOS.

Uendelig oppløsning?

MQA støtter i prinsippet uendelig oppløsning (det høyeste vi har funnet til nå er 352,4 kHz, men 768 kHz sies å være på vei). Dette krever imidlertid en kompatibel MQA-sertifisert DAC i andre enden. Du kan koble til en slik med Camera Connector Kit, og få full oppløsning på MQA-filene. Bruker du den Lightning hodetelefonovergangen  som følger med iPhone, vil du være begrenset til maksimalt 96 kHz oppløsning, da dette er maksimal oppløsning dersom musikk-programvaren skal foreta hele dekodingen.

Dette bør likevel være et merkbart steg opp fra vanlig 16-bit CD-kvalitet, men du bør som alltid ha et par skikkelige hodetelefoner – med kabel – for å få skikkelig utbytte.

Les videre
Exit mobile version