Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Samsung UE65KS9505

Lekker og lyssterk

Samsung UE65K9505 serverer oss en virkelig heftig bildeopplevelse, som er en toppmodell verdig.

Skrevet av / 23.12.16 - 11:35
Samsung UE65KS9505
Audun Hage

Selv om det ikke mangler på utfordrere i dagens marked, regnes Samsung fortsatt som en av de ledende TV-produsentene. Koreanerne har gått i bresjen for skjermer med buet fasong, lynraske smartfunksjoner og kontrastrik bildekvalitet. Med flaggskipet i 9-serien, 65KS9505, får du alt hva Samsung har å by på av finesser og bildemessig godis. 65-tommeren selges nå for cirka 45.000 kroner. Synes du 65” blir for pysete finnes den også i 78”, men da må du bla opp det dobbelte!

Toppmodellen fra Samsung har fått et videreutviklet LCD bildepanel med ”Quantum Dots”, bittesmå partikler som bidrar til mer kontrast og bredere fargespekter. Samsung slår seg på brystet, og hevder faktisk at disse gjør toppmodellene deres bedre enn OLED! For å være på den sikre siden gir de også 10 års garanti mot innbrenning. Åpenbart et stikk til erkekonkurrenten LG, og deres stadig mer populære og prisgunstige OLED-skjermer.

(Foto: Produsenten)

Design

Allerede fra vi pakker opp 9-serien, er det klart at vi har med en svært lekker TV å gjøre. Samsung-skjermen er definitivt flott å se på med sin ”børstede” utførelse og buede fasong. Den V-formede sokkelen gjør også at 65-tommeren kan stå stødig på ganske smale TV-bord. Det er stikk motsatt med for eksempel KS7005-serien, som har føttene ute i kantene.

Ikke alle er like begeistrede for bueformen, og foretrekker i stedet en flat TV. Med flaggskipserien fra Samsung har du imidlertid ikke noe valg: KS9505 kommer kun i buet versjon. Samsung har signalisert at deres ”Curved” modeller har kommet for å bli.

Bueformen handler først og fremst om design, og har ingen spesielle fordeler eller ulemper rent bildemessig sett. Noen vil hevde at den buede skjermen har en viss ”omsvøpende” og dybdeøkende effekt, men da skal man sitte temmelig tett innpå. Den buede fasongen kan skape litt sjenerende refleksjoner og speiling av omgivelsene, men Samsung har utstyrt skjermen med et filter som reduserer dette.

ks9500_005_side_silver

Det er også verdt å nevne at KS9505-modellen er litt tyngre og tykkere enn de øvrige modellene i Samsung-sortimentet. Dette fordi den kommer lastet med et mer avansert og omfattende baklys (direct LED), der lysdiodene sitter bak selve LCD-panelet og ikke bare ute i kantene. Det krever ekstra plass, og medfører at skjermen ikke er like sylslank som kant-LED og ikke minst syltynne OLED-konkurrenter som LG 65E6.

 

Brukervennlighet og finesser

Kvaliteten på menysystem, brukergrensesnitt og software er like viktig for TV-opplevelsen som det er for mobilen. Mange TV-produsenter har nå valgt å satse på Android, mens Samsung tviholder på sitt egenutviklede system kalt Tizen.

Vi har lenge regnet Tizen som et av de beste smart-TV systemene, og inntrykket står ved lag. Samsung ligger et hakk foran konkurrentene, inkludert LGs WebOS, både når det gjelder hastighet og generell brukervennlighet. Det har også blitt mer oversiktlig å bruke. Menylinjen er veldig bra sammensydd, hvor du selv kan legge inn snarveier til dine mest brukte apper og programmer, inkludert Netflix favorittserier. Her er det også lett å ”multitaske” ved å hoppe inn og ut og veksle mellom apper på et blunk. Fjernkontrollen kan også programmeres til å styre andre ilder enheter, som TV-bokser og spillkonsoller. Alt føles veldig smart og gjennomtenkt.

(Foto: Audun Hage)
Samsungs menylinje lar deg legge inn snarveier til de mest brukte appene.

Utvalget av applikasjoner er også bra. Det er tydelig at Samsung har et godt samarbeid med app-utviklere og viktige tjenester, både lokalt og globalt. Et eksempel på det er den nordiske Canal Digital appen (obs, krever parabolabonnement), som Samsung foreløpig er alene om å tilby. Det samme gjelder HBO Nordic, som med unntak av Apple TV har vært eksklusiv for Samsung i lengre tid. Den nyeste YouTube-versjon med 4K og HDR ble først sluppet til Tizen. De var også tidlig ute med Netflix 4K HDR. De som velger 65KS9505 eller andre Samsung-modeller kan føle seg trygge på å være godt oppdatert på app-fronten i nærmeste fremtid.

Bildekvalitet

Samsung 65KS9505 byr på skarpe og kontrastrike bilder, med en imponerende fargerikdom. (Foto: Audun Hage)
Samsung 65KS9505 byr på skarpe og kontrastrike bilder, med en imponerende fargerikdom. (Foto: Audun Hage)

Lekker design og fin brukervennlighet er vel og bra, men det får du også på Samsungs rimeligere modeller. Når man velger å punge ut for toppmodellen, vil man også ha valuta i form av bedre bildekvalitet!

Her skiller KS9505 seg fra KS9005 og de andre Samsung-modellene ved at den har ekte, direkte LED-baklys. Mens de rimeligere modellene har kantmonterte lysdioder (Edge LED) har KS9505 grupperte klaser rett bak bildepanelet. Dette er en kostbar løsning, men også det eneste som duger om man vil ha en LCD-skjerm med skikkelig svartnivå og kontrast.

apex

65KS9505 er en såkalt Ultra HD Premium sertifisert TV, hvilket betyr at den tilfredsstiller kravene for å gjengi Ultra-HD Blu-ray og HDR (High Dynamic Range) i all sin prakt. Vi snakker 4K oppløsning, over 1000 nits i lysstyrke og ekstra bredt fargespekter! Det er det kun et knippe toppmodeller fra (Panasonic 65DX900) og Sony (XD93/94/ZD9) som kan matche.

I løpet av testen har vi benyttet 65KS9505 sammen med Samsungs egen Ultra-HD Blu-ray spiller UBD-K8500, og en stabel av de siste filmtitlene i ekte 4K HDR-kvalitet. For å se filmene i riktig format, er det viktig å aktivere HDR på HDMI-inngangen. (les vår guide: Slik aktiverer du HDR).

Med filmer som Sicario og The Revenant snurrende i Blu-ray spilleren, er det ingen tvil om at vi er vitne til en av årets heftigste bildeopplevelser. Samsung-skjermen gir et knivskarpt bilde. Den gjengir en utrolig mengde detaljer, og viser oss de mange ekstra lys- og fargenyansene HDR har å by på. Sammenlignet med Samsungs rimeligere KS9005-modell får bildet her enda større dybde, og bedre kontrast i de mørke områdene. Likevel er det i de lyse partiene vi merker størst forskjell. De mange solstrålene som glitrer mellom trærne og speiles i vannet på ”The Revenant” er virkelig blendende sterke! KS9505 greier også å gjengi disse høylys-områdene uten at hele skjermen går i hvitt.

The Revenant med Leonardo DiCaprio på (UHD Blu-ray) er fortsatt en av de mest imponerende filmene i HDR-kvalitet.
The Revenant med Leonardo DiCaprio på (UHD Blu-ray) er fortsatt en av de mest imponerende filmene i HDR-kvalitet.

Svartnivå, eller evnen til å vise ekte svart har vært et viktig punkt når man sammenligner de beste LCD-skjermene med OLED. Samsung 65KS9505 kan styre lyset og slukke det helt i lokale partier, men det blir aldri like finmasket som en OLED-skjerm, der lyset kan styres piksel for piksel. Dette ser man spesielt på de typiske ”sørgestripene” over og under skjermen på spillefilmer. Mens OLED kan være fullstendig svart, vil det fortsatt være noe ”tomgangslys” på LCD-skjermen.

Samsung-skjermen har god lyskontroll, men i enkelte tilfeller vil baklyset skinne igjennom og skape "halo-effekt" rundt lyse objekter på mørk bakgrunn.
Samsung-skjermen har god lyskontroll, men i enkelte tilfeller vil baklyset skinne igjennom og skape «halo-effekt» rundt lyse objekter på mørk bakgrunn.

Når det gjelder detaljer i mørke områder, er resultatet litt annerledes: Der OLED-en har en tendens til å la noen scener drukne i svart, kommer de mørkeste gråtonene bedre frem på Samsung-skjermen. Dette er tydelig på serier som Marco Polo, hvor store deler av handlingen foregår i nær mørke. Her oppleves Samsung ofte vel så kontrastrik og god som LGs OLED 55B6, i noen tilfeller enda bedre! Alt er ikke helt og svart og hvitt, likevel…

For å oppnå den beste bildekvaliteten anbefaler vi å velge ”Film” modusen, som har de mest naturlige fargene. I tillegg må du aller helst sitte direkte 90 grader foran skjermen for best opplevelse. Innsynsvinkelen er relativt snever, og Samsung-skjermen har en tendens til å endre fargegjengivelse hvis man sitter langt ut til siden.

Rå lysstyrke

Lysnivået har blitt ekstra viktig i forbindelse med High Dynamic Range videomateriale. Dette måles i ”candela per square metre” også kalt nit. De nye HDR-filmene mastres i filmstudio med en lysstyrke på mellom 1000 og 4000 nits i de lyseste områdene (tenk sollys, skyer, lamper, flammer og lignende). Hvis skjermen ikke greier å nå den samme lysstyrken vil den klippe signalet i de lyseste partiene, og således miste de lyseste nyansene. Alternativt må TV-en kompensere ved å senke den gjennomsnittlige lysstyrken, slik at lysnivåene kommer til syne.

65KS9505 utmerker seg spesielt når det kommer til lysstyrke, og overgå OLED-skjermene med god margin. Vi målte lysstyrken til godt over 1000 nits i et 25% stort testvindu. OLED-skjermen klarer til sammenligning bare rett over 500 nits, og da bare i et 10% stort vindu. Det merkes også i de aller lyseste scenene, at OLED-skjermen mangler litt krutt sammenlignet med lyskanonen fra Samsung.

I tillegg til LGs 55” OLED hadde vi også vår HDR-referanseskjerm Panasonic TX-65DX900E for hånden under testen. Panasonic kan skilte med maksimal lysstyrke på over 1000 nits den også, men til forskjell fra Samsung (som avtar etter 10-20 sekunder) greier den å opprettholde lysstyrken over lengre tid enn Samsung, og i større testbilderuter helt opp til full skjerm. Dette behøver ikke ha stor betydning i praksis, da de fleste HDR-effektene er kortvarige, men det viser i det minste at Panasonic har lagt inn mer ”headroom” i sin toppmodell.

Kalibrering

For å vurdere fargegjengivelse og gråtoneskala opp mot konkurrentene, tok vi oss også tid til å kalibrere Samsung 65KS9505, som vanlig med bistand fra Gorm Sørensen og Procal. Samsung-skjermen er ikke den enkleste å kalibrere, og gir ganske ujevne måleresultater ut av esken. Avviket fra fargestandarden REC 709 (målt delta-avvik) er vesentlig høyere enn Panasonic toppmodell, med overraskende ujevn fargebalanse og gammakurve. Fargesammensetningen er litt merkelig, der spesielt primærfargen blå gir veldig store utslag.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kontrollene for primærfargene er også ulinære, hvilket gjør det vanskelig å justere seg inn riktig. Den største utfordringen er imidlertid at det å gå inn og ut av menyene endrer lysstyrken, og derfor også påvirker måleresultatene! Gorm påpeker at en proff kalibratør trolig må ta høyere pris for å kalibrere en 65KS9505 grunnet den ekstra tidsbruken. Dette sammenlignet med f.eks Panasonic TX-65DX900 som har mer tilrettelagte proffe justeringsmuligheter, inkludert mulighet for automatisk kalibrering (CalMAN AutoCal).

Sluttresultatene etter endt kalibrering ble imidlertid klart godkjente. Vi endte med et delta-avvik på lave 1,2 (alt under 3 er meget bra). Vi greide imidlertid ikke oppnå like ”snor-rette” måleresultater som referansen. Konklusjonen må bli den at Samsung-skjermen gir godkjente måleresultater, mens Panasonic TX-65DX900 i praksis tilsvarer en proff studiomonitor.

Se vedlagte måleresultater for mer informasjon.

samsung-ue65ks9500-sdr-rapport

hdr-rapport-samsung

 

Lydkvalitet

Mange av de som vurderer en TV i denne klassen har nok allerede et separat surroundanlegg eller en lydplanke på lur. Men lyden internt i Samsung-skjermen er faktisk ikke så verst den heller: Dialogen i tøffe serier som Daredevil er krisp og klar, og det er bra med fylde i musikk og lydeffekter. Ingenting som får oss til å skvette, men likevel betydelig bedre enn Panasonic og LG.

 

Konklusjon

Samsungs toppmodell kan by på et flott design, et gjennomarbeidet og lynraskt menysystem med masse apper og tjenester, og ikke minst imponerende lyd- og bildekvalitet. 65KS9505 oppleves som en veldig god totalpakke der nesten samtlige testkriterier er godt ivaretatt. Vi sier ”nesten”, for Samsung-flaggskipet må se seg slått av vår HDR-referanse og high-end favoritt Panasonic 65DX900E på enkelte punkter, spesielt når det kommer til fargenøyaktighet og avanserte justeringsmuligheter. Samsung-skjermen får også tøff konkurranse fra de beste OLED-skjermene. Forskjellene forskjellene er imidlertid ikke like store klare som man kanskje ville tro, og totalt sett er det ingen tvil om at Samsung-skjermen leverer bildeytelse av meget høy klasse. Derfor nøler vi ikke med å gi den vår anbefaling.

Lyd & Bilde mener

Rå lysstyrke og kontrast gjør dette til en soleklar kandidat til å nyte de nye 4K Blu-ray filmene med. Med en velfungerende smartlløsning og finfin lyd i tillegg, er Samsungen godt på vei til å være en ”drømme-TV”. Samsungs flaggskip kommer bare i buet fasong. Enda så blodtrimmet den er, snakker vi fortsatt om en LCD-skjerm, med sine typiske styrker og svakheter.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top