annonse
annonse

test: Panasonic TX-65FZ800E

Panasonic TX-65FZ800E
Panasonic TX-65FZ800E

OLED i referanseklasse

Panasonic TX-65FZ800E serverer oss noe av den råeste bildekvaliteten vi har sett, uten kunstige tilsetningsstoffer. En opplevelse utenom det vanlige!

Pluss
Panasonic-skjermen har en suveren fargegjengivelse som virkelig får frem realismen og nyanseforskjellene i opptaket. Fargekorrektheten er på nivå med en proff studiomonitor.
Minus
Panasonic-skjermen har ikke de mest avanserte smartfinessene, og lyden er ikke spesielt kraftfull.

Panasonic er langt fra den største TV-fabrikanten på kloden, men de har et solid rykte når det kommer til bildekvalitet. Etter årevis med plasma, LCD og nå OLED-skjermer har vi lært oss å forvente topp ytelse fra japanerne. Fjorårets OLED-modell TX-65EZ950E leverte noe av den beste bildekvaliteten vi har sett med det blotte øye, eller målt med måleinstrumenter for den del! En ekte high-end TV, som dessverre ble holdt litt tilbake av den nokså stive prisen. Årets nye OLED-modeller fra Panasonic (FZ800 og FZ950) har som vanlig bildekvaliteten i fokus. Samtidig virker det som de har tatt til seg dette med prisen: Innstegsmodellen Panasonic TX-65FZ800E har fått en langt hyggeligere prislapp enn forgjengerne, og kan dermed konkurrere mer direkte med LG og Sony.

Panasonic TX-65FZ800E
Den smale sokkelen gjør at Panasonic-skjermen er enkel å plassere på hvilket som helst bord.

Design

Utseendemessig er Panasonic-skjermen en ganske enkel affære: Den relativt tynne OLED-skjermen har en kullsvart utførelse på sokkel og innramming, helt fri for glorete detaljer. Panasonic har imidlertid sørget for at ledninger kan trekkes skjult bak deksler og ned gjennom foten. FZ800 er ikke like slank og blankpolert som konkurrentene fra Sony og LG, men virker til gjengjeld bra bygd: Både TV-kabinettet og sokkelen føles tyngre og mer solid enn konkurrentene.

FZ800 er ikke den slankeste OLED-skjermen vi har sett, men den virker til gjengjeld solid bygget.

Brukervennlighet og finesser

Panasonic er kjent for å være ganske konservative når det kommer til betjening, menysystem og smart innhold. Dette er ekstra tydelig på fjernkontrollen, som er av den tradisjonelle typen; stor med en hel masse knapper. Den ser unektelig litt gammeldags ut, men er enkel å bruke – og du slipper å gå omveier, siden det finnes en knapp til det meste.

Mens konkurrenter som Sony og Philips for lengst har gått over til Android TV, tviholder Panasonic fortsatt på sitt eget brukergrensesnitt, My Home Screen. Dette er et enklere menysystem med begrenset antall apper og finesser, men det fungerer veldig godt. Raskt, enkelt å bruke, og du slipper all ”støyen” som følger med Googles heldekkende hovedmeny. Dette gjør TV-en godt egnet til å bruke som en ren monitor, for eksempel i kombinasjon med en mediespiller som Apple TV 4K.

Hastigheten er det ingenting å si på: TV-en starter, slukker og zapper kanaler like raskt som konkurrentene. Panasonic-skjermen har også gode tilkoblingsmuligheter, med kortinngang for både parabol, kabel og bakkenett. Den kan også streame TV-innhold til en annen TV i huset via internett (IP). Panasonic har også en dedikert gaming-mode for ihuga spillentusiaster, hvor vi målte forsinkelsen til bare 18 millisekunder.

Bildekvalitet

OLED-skjermene utmerker seg blant annet med bred innsynsvinkel, bunnløst svartnivå og kraftig kontrast fra hver eneste lille piksel – uten mange av problemene som preger dagens LCD-skjermer. Og siden alle OLED-TV-ene bruker samme type bildepanel, skal det kraftig lut til for å skille seg ut i mengden!

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Panasonic TX-65FZ800E har alle forutsetninger for å levere god bildekvalitet. Foruten et topp moderne OLED-panel kommer FZ800 med siste versjon av selskapets HCX videoprosessor. Ingeniørene har jobbet som besatt for å skvise ut høyere ytelse, og alliert seg med Panasonics Hollywood-avdeling i søken etter en mer naturtro og presis fargepalett. I tillegg har de fått TV-en testet og godkjent av THX.

Med så mye rå prosessorkraft tilgjengelig kunne det nok være fristende å booste kontrasten litt, og kanskje gi fargene en ekstra piff sammenlignet med konkurrentene. Panasonic har imidlertid en annen filosofi enn TV-produsenter flest: De tar regissørens kreative intensjoner på største alvor, og gjør alt for å bevare den originale fargeestetikken mest mulig intakt.

Besettelsen har gitt resultater, for når det kommer til korrekt og naturlig fargegjengivelse er Panasonic TX-65FZ800 blant de aller, aller beste vi har sett. En visuelt gjennomført serie som Breaking Bad ser fantastisk bra ut via Panasonic-skjermen, med større dybdefølelse og fargevariasjon enn konkurrentene. Mens LG og Sony gir de mange ørkenscenene et rødlig fargestikk, greier Panasonic å få frem nyanseforskjellene i fjell, sand og hudtoner på en helt annen måte.

Svartnivået er som på OLED-er flest: Helt kullsvart, men Panasonic-skjermen får også frem detaljene i de aller mørkeste gråtonene, i stedet for å drukne dem i ”black crush”. Dette er ekstra tydelig på en mørk film som Blade Runner (4K Blu-ray).

Ridley Scotts science fiction klassiker fra 1982 har fått en real makeover med 4K-oppløsning og HDR-effekter – en ren visuell nytelse. På noen TV-er ser den nesten FOR blankpolert og digital ut. Panasonic-skjermen gir oss derimot Harrison Ford og Rutger Hauer slik vi husker dem, med presisjon og rå dynamikk, samtidig som den bevarer filmens analoge preg– tro mot originalen.

Forbedret HDR-håndtering

Panasonic var nær ved å kapre tittelbeltet under fjorårets OLED-kamp. Blant de få ankepunktene var manglende støtte for Dolby Vision HDR-formatet, som ga konkurrentene fra LG og Sony en synlig fordel i noen tilfeller. Dolbys format inneholder nemlig mer informasjon om opptaket – såkalte dynamiske metadata – som igjen åpner for bedre kontrast fra scene til scene.

Ikke overraskende er det nettopp dette Panasonic har ønsket å ”fikse” på årets nye modeller. Men i stedet for å betale lisens til Dolby, har de utviklet et nytt format – HDR10+, i samarbeid med Samsung og Philips. I tillegg har de jobbet aktivt med sin egen bildebehandling slik at den kompenserer for manglende dynamisk informasjon.

Sistnevnte ser ut til å ha gitt resultater: FZ800 tåler fint sammenligning med LG OLED65C8, selv når denne drar nytte av Dolby Vision. Vi testet blant annet med Netflix-seriene Stranger Things og Iron Fist, og forskjellen fra scene til scene er langt mindre enn ventet. I noen tilfeller foretrakk vi faktisk Panasonics ”statiske” HDR-versjon over Dolby-versjonen.

Kalibrering

Panasonics high-end modeller har alltid vært populære blant entusiaster og semiproffe brukere, takket være presise farger og gode kalibreringsmuligheter. Årets nykommer TZ-65FZ800 er ikke noe unntak. Den har fått forbedret ISF-kalibrering med nye målepunkter for 5 % og 2,5 % luminans, og støtter også automatisk kalibrering via CalMAN AutoCal.

Panasonic var først ute med å ta i bruk Calmans autokalibrering, og har siden den gang fått selskap av Samsung og LG som også tilbyr dette på sine high-end modeller. Men i dette tilfellet må vi si at ”de gamle er eldst”!

Panasonics kalibreringsprosess har blitt mye raskere enn forrige generasjon, og den arbeider sømløst med PC og måleprobe med å forbedre punkt etter punkt. Selv kalibrering av HDR-signaler, som normalt kan ta halvannen time med manuell finjustering, er unnagjort på minutter.

Etter en unormalt kort kalibreringsrunde klokket Panasonics-skjermen inn et delta-avvik på 0,98, som er blant det aller laveste vi har målt. En slik fargepresisjon tilsier at Panasonic-skjermen fint kan brukes som profesjonell studiomonitor!

–Dette er kanskje de råeste kalibreringsresultatene vi har sett – og de var unnagjort på minutter, helt av seg selv, bemerker Gorm.

Lydkvalitet

Den største forskjellen mellom Panasonic TX-65FZ800E og den mer påkostede FZ950 ligger nettopp i lydsystemet. Mens storebror har en egen lydplanke i sokkelen, tydelig inspirert av ”Dynamic Blade” høyttaleren fra fjorårets flaggskip – må FZ800 klare seg med enklere, nedovervendte høyttalere. Lydgjengivelsen er tydelig og klar, men står likevel ikke i stil med det heftige bildet. Tale og lydeffekter mangler litt futt, spesielt i de lyse tonene. Sammenlignet med Sonys spenstige høyttalerløsning låter det hele litt tamt.

Konklusjon

Blant alle TV-ene vi har testet hittil i år, er det Panasonic som gir oss den aller mest korrekte bildekvaliteten – og du behøver ikke være ”akademiker” for å sette pris på det. Panasonic TX-65FZ800E har en fantastisk flott fargegjengivelse som kommer godt frem på alt slags TV-innhold, kombinert med den gode kontrasten og svartnivået vi forbinder med OLED. Panasonic-skjermen koster en slant mer enn de billigste OLED-konkurrentene, men hvis du virkelig er serienerd og filmfanatiker på din hals – og vil ha med deg hver minste detalj i handlingen – finnes det ikke noe bedre TV i skrivende stund.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Størrelse/type: 65” 4K OLED

Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: My Home Screen

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10+, HLG

Annet: THX-sertifisert, HCX videoprosessor

Web: panasonic.no

Pris: 34999,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×