Sony Xperia Z2 Tablet

 itemprop
Sony Xperia Z2 Tablet

I tynneste laget

Med Xperia Z2 Tablet får vi mer av alt det gode. Men på ett punkt har Sony gått litt for langt, og det går utover brukeropplevelsen.

Et lynraskt nettbrett med slank og lekker design som dessuten er vanntett. I tillegg er lydkvaliteten blant de beste i klassen.
Skjermen lider av flere svakheter. Aller verst er lyslekkasjen fra det kantmonterte baklyset, samt at det finmaskede sensornettverket kan sees med det blotte øye.

I forhold til forgjengeren Sony Xperia Tablet Z har den nye Xperia Z2 Tablet (ja, nå kommer Z’en før ordet “tablet”) fått en kraftig oppgradering. Blant annet kommer den nå med en 2,3 GHz Snapdragon 801 quad-core prosessor, hvor Tablet Z måtte nøye seg med 1,5 GHz. Xperia Tablet Z var med sine 6,9 millimeter blant de tynneste nettbrettene på markedet, men også her blir det overgått av nykommeren, som måler kun 6,4 mm. 0,5 millimeter er ikke mye, men likevel!

Skjermen har også fått en oppgradering. Den er fortsatt på 10,1”, og oppløsningen på 1920 x 1200 piksler har heller ikke forandret seg, men den nye skjermen er basert på IPS-teknikk, og har klarere og mer markante farger enn forgjengeren.

Xperia Z2 Tablet har for øvrig identisk kamera med Xperia Tablet Z, og at den er vann- og støvtett er det heller ikke gjort om på.

08b7f8_Xperia_Z2_Tablet__water

Gode minner
Da vi testet Sony Xperia Tablet Z i fjor, endte vi med å krone den til ny nettbrett-konge og ga den 6 av 6 stjerner. Derfor skulle man kanskje forvente at Xperia Z2 Tablet bare ville motta enda mer rosende omtale, men slik fungerer det ikke utelukkende.

En av tingene som begeistret oss ved den første Xperia Tablet Z var designen. Og det samme gjelder Z2 Tablet: Når man tar den i hånden legger man med en gang merke til hvor lett den er (Z2 er redusert med 70 gram mot Tablet Z). Den lave vekten gjør sammen med den slanke utførelsen og de robuste materialene at Xperia Z2 Tablet blir et av de mest brukervennlige nettbrettene vi har sett i år også.
Xperia Z2 Tablet kommer også med en rekke nettbrett-tilpassede tjenester og apps. Sonys musikktjeneste Music Unlimited er en del av pakken, det samme er tjenesten PlayStation Mobile, som lar deg spille nettbrettversjonen av eldre PlayStation-titler (di kan til og med koble til en DualShock3 håndkontroll).

Sonys egne apper for musikk, film og bildevisning er bedre enn Googles standardprogrammer, og den medfølgende fjernkontroll-appen (med eget IR-øye) lar deg bruke Xperia Z2 Tablet som en avansert multifjernkontroll hjemme i stua. Lekkert!

annonse

Lydkvalitet
Lydopplevelsen er heller ikke nedprioritert. Lyden fra de innebygde høyttalere er imponerende god, men kobler til du et par gode hodetelefoner, kan Xperia Z2 Tablet ta opp kampen med de beste musikkspillerne på markedet. Sonys egen WALKMAN-app byr på ClearAudio+ og en rekke andre EQ-innstillinger, slik at man kan tilpasse lyden til sine egne preferanser. Lyden er som kjent halve opplevelsen, og det har Sony tatt hensyn til med Sony Xperia Z2 Tablet.

annonse

Sony-Xperia-Z2-Tablet

Bildekvalitet
Men trærne vokser ikke inn i himmelen – ikke denne gangen, i hvert fall. For mens vi var imponert over skjermen på Xperia Tablet Z, kan vi ikke utelukkende si det samme om arvtageren.
Z2 må som forgjengeren nøye seg med 1920 x 1200 piksler, og er dermed ikke helt i samme liga som iPad Air eller Samsung Galaxy Note 10.1, men Sony kompenserer med sin egen bildemotor Mobile BRAVIA Engine 2 (hentet fra selskapets TV-divisjon) som skal gi forbedret kontrast, skarphet og fargestyring. Og for forgjengerens del fungerte oppskriften bra.

sony-xperia-z2-tablet-full-2

Nykommeren er som nevnt blitt enda tynnere og lettere, og det påvirker dessverre bildekvaliteten til en viss grad. For det første kan vi med det blotte øye se det meget finmaskede sensornettverket under glasset. Touch-skjermen er av den kapasitive type, og det er formodentlig det elektrisk ledende skjermlaget vi kan se, spesielt med hvite eller lyse skjermbilder. Det oppleves under alle omstendigheter som forstyrrende for bildeopplevelsen. Xperia Z2 Tablet lider i tillegg tydelig av såkalt backlight bleeding, lyslekkasje fra skjermens kanter i mørke scener.

annonse

Rammen rundt skjermen er meget bred, men det hindrer dessverre ikke at bildet bølger seg når man tar et godt grep rundt nettbrettet. Alt i alt må vi konstatere, at skjermen på Xperia Z2 Tablet har en rekke skavanker som vi ikke fant på forgjengeren. Det hadde vi faktisk ikke regnet med, særlig fordi det dreier seg om en oppgradert modell.

Topp ytelse
Til gjengjeld scorer Z2 Tablet høyt på teknisk ytelse. Med en Geekbench 3 score på 944 poeng i single-core og 2.724 poeng i multi-core (til sammenligning scorer iPad Air henholdsvis 1.481 og 2.692 poeng i samme test) – plasserer Sony Xperia Z2 Tablet seg komfortabelt i toppen av high-end segmentet. Browseropplevelsen skuffer heller ikke. Med en Browsermark 2.0 score på 2.773 er Xperia Z2 Tablet riktignok tregere enn iPad Air (3.610) men i praksis opplever vi at internett-surfing går meget raskt for seg, og helt uten de små oppholdene som forgjengeren var plaget med.

sony-xperia-z2-tablet

Konklusjon
Sonys første nettbrett Xperia-serien tok nesten pusten fra oss, og arvtageren har dermed høye forventninger å leve opp til. Xperia Z2 Tablet holder seg strengt tatt til samme konsept, bare oppgradert på en rekke viktige punkter. Dermed burde den egentlig imponere oss enda mer, men Xperia Z2 Tablet lider dessverre av et par skjermproblemer som går utover bildekvaliteten. Det kan se ut som Sonys slankekur har hatt noen uheldige bivirkninger, og vi tror neppe noen blir lykkeligere av at nettbrettet deres er 6,4 mm tynt i stedet for 6,9 mm.

Fakta

 • Operativsystem: Android 4.4 KitKat
 • Skjerm: 10,1" IPS Triluminos, 1920 x 1200, 224 ppi
 • Prosessor: 2,3 GHz Snapdragon 801 quad-core
 • Minne/lagring: 3 GB RAM/16 GB + microSD (op til 128 GB)
 • Kamera: 8,1 MP (bak), 2,2 MP (foran)
 • Wi-Fi: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, 4G/LTE, IR
 • Tilkoblinger: Micro USB 3.0, MHL
 • Mål: 266 x 172 x 6,4 mm
 • Vekt: 439 g
 • Batteri: 6000 mAh

Pris

5590 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Kommentarer

    Motta varsler  
  Varlse meg om

  Alternativer til Sony Xperia Z2 Tablet

   data-srcset

  Se, det beste iPad-kjøpet!

  Apples billige iPad har fått et par vesentlige oppdateringer som gjør den til et enda bedre kjøp, enn den var fra før.

   data-srcset

  Nye iPad Air er en smart avveining av størrelse, ytelse, funksjoner og pris.

   data-srcset

  Endelig en minimodell som ikke kompromisser med ytelse eller skjerm.

  (Foto: Produsenten)

  Apples nye nettbrett er mer kompakt, moderne, smart og nesten unødvendig raskt.

  (Foto: Produsenten)

  Vil man ha et Android-nettbrett som faktisk går an å jobbe på, er S4 det beste valget.

  (Foto: Produsenten)

  OnePlus 6 er nesten perfekt på alle områder. Et meget godt kjøp.

  (Foto: Produsenten)

  Som de vanemenneskene vi er, er det vanskelig å skifte plattform.

  (Foto: Produsenten)

  Samsungs nettbrett tåler å bli mistet i gulvet og smurt inn med gjørme.

  (Foto: Produsenten)

  Kan man få et nettbrett som er like bra som budsjett-iPad og til samme pris?

  (Foto: Produsenten)

  Samme hvor utmerket selve apparatet er, er Android-opplevelsen på et nettbrett ikke noe særlig.

  (Foto: Produsenten)

  Apple skrur opp ambisjonene til 11 med en iPad som nesten er unødvendig bra.

  Rull til toppen