Sony RX-100 II

Suverent Sony-kamera

Det koster litt, men Sony RX-100 II det beste kompaktkameraet med zoom, du kan kjøpe for penger.

Pluss
Klasseledende bildekvalitet Sylskarp zoomoptikk Kompakt og brukervennlig
Minus
Mangler separat lader Prisen

Forgjengeren fikk samme gode skussmål og ble kåret til årets kompaktkamera i 2012. Ikke uten grunn. Med en 20 megapiksler og 1-tomme stor bildebrikke, skarp Zeiss-optikk og rask skuddtakt, ble Sony RX-100 raskt en favoritt i kompaktklassen. Nå er etterfølgeren her. Bygget over samme lest, men med en rekke ikke ubetydelige endringer.

Og forbedringer. Som alle er ment å oppfylle kresne fotografers krav til et kompetent kompaktkamera. Først og fremst skal bildekvaliteten være forbedret med en ny bildebrikke, med samme oppløsning som før, men enda mer følsom. Sammen med ny prosessor og det samme velprøvde zoomobjektivet, skal Sony på ny sette standarden for bildekvalitet i kompaktklassen.

Men det er gjort flere endringer. Kameraet har fått en høyoppløst vippbar skjerm, ikke pekeskjerm riktignok, og den bygger bare 2 ekstra mm på kameratykkelsen. Interessant nok har det også fått en blitssko, men ikke en vanlig en.

Wi-fi og søkermulighet
Multikontakten har nemlig små kontakter på innsiden, som endelig gjør det mulig å bruke tilbehør som elektronisk søker og annet elektronisk tilbehør. Ikke bare en blits altså.

Selvsagt har kameraet fått trådløs overføring av bilder via wi-fi, og nærfeltskommunikasjon (NFC) som skal gjøre det til å lek å koble sammen kameraet trådløst med en smartmobil, eller nettbrett. Da kan man også bruke mobilen som fjernkontroll av kameraet.

Den meget gode Carl Zeiss Vario Sonnar T zoomen er uforandret på RX-100 II. Med rekkevidde fra 28mm vidvinkel til 100mm tele, lysstyrke f1,8 på vidvinkel (f4,9 på tele) føyer den seg inn i rekken av lyssterke zoomobjektiver på kompaktkameraer. Blant rivaliserende kameraer, finner vi Olympus XZ-2, FujiFilm X20, Panasonic Lumix LX7 og Canon S110. Som alle koster 1.500-2.000 kr mindre enn Sony-kameraet til 5.900 kr. Men Sony-kameraet er mye mindre.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Sony RX-100 II er med andre ord det dyreste kompaktkameraet med zoom. Med god margin. Da holder jeg kameraer som Ricoh GR, Nikon Coolpix A og FujiFilm X100S utenom.

Men i likhet med de tre siste, skyter også RX-100 II råfiler. Og man får full manuell eller halvautomatisk eksponeringskontroll. Naturligvis 1080p/50/25fps HD-video, med muligheten til å ta stillbilder i 16:9 bredformat (17 Mp) under opptak.

Håndgrep burde være standard
Som forgjengeren skyter det opp til 10 bilder/s på serieopptak, det har en rekke kreative bildeeffekter med ulike variasjoner, tre programmerbare innstillingsvalg, programmerbare funksjoner, vippbar blits, 25-punkters følgefokus, integrert bildestabilisator, og roterende innstillingsring rundt objektivet. Som man kan bruke som for eksempel blenderring, eller til å justere en av flere selvvalgte funksjoner.

Det har også beholdt droppsensoren. Som slukker kameraet og trekker inn objektivet hvis sensoren merker at kameraet plutselig faller i bakken.

Etter min mening burde Sony montere håndgrepet på kameraet som standard. I stedet er det ekstrautstyr som koster ekstra og krever montering. For uten håndgrepet er kameraet lite, glatt og knotete å betjene med en hånd. Den medfølgende håndleddsremmen, eller skulderremmen er derfor en dyd av nødvendighet på det lille kameraet.

Bildekvalitet i toppklasse
Bortsett fra de fysisk synlige forbedringene, merker man at autofokusen på kameraet er bedre, særlig i lite lys. Der RX-100 jaget litt etter fokus i svak innendørsbelysning, klarer RX-100 II å fokusere. Raskere og mer presist.

Zeiss-objektivet leverer den samme skarpheten som vi så på RX-100, men man ser raskt at Sony har lykkes godt med å kontrollere bildestøy på høye ISO-verdier. Kornstøy på for eksempel 3200 ISO er bedre dempet uten at det blir for mye aggressiv støydemping, med tap av detaljskarphet som et resultat. Øker man ISO-verdien over 3200 ISO, øker også omfanget og grovheten på kornstøyen. Til A4-utskrifter kan man til nød bruke 6400 ISO, mens 3200 og fremfor alt, ISO under det, går helt fint.

Fargegjengivelsen på jpeg-filer er så vidt jeg kan se identisk med RX-100. Med andre ord meget god for et kompaktkamera. Det samme gjelder kontrasten og bildedynamikken, men det er først og fremst den enestående detaljskarpheten som gjør RX-100 II til et enestående kamera i denne klassen.

Konklusjon
Ingen tvil om at RX-100 II er kameraet man skal ha, om bildekvalitet og kompakt størrelse står øverst på ønskelisten. Bedre blir det ikke før man enten velger et systemkamera, eller et av de kompakte proffkompaktene fra Nikon, Ricoh eller FujiFilm med APS-C bildebrikke. Men det er ikke gratis. For samme pris kan man få et systemkamera med enda bedre bildekvalitet og utskiftbar optikk. Tross den høye prisen, må vi medgi at skal man ha det beste, kommer man ikke utenom RX-100 II. Selv om det koster litt.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Bildeformater  RAW, JPEG, AVCHD, MPEG4
 • Følsomhet ISO 160 – 12800 (100-25600)
 • Serieopptak bps10
 • Video fps  1920 x 1080/50p fps
 • Lukkertider 30 - 1/2000 s
 • Bildestabilisator  ja
 • Søker ekstrautstyr
 • Blits    Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 330 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      102 x 58 x 38
 • Vekt gram      281 m batteri
Pris: 5900,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.