Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Samsung UE46C8705

Endelig 3D

Samsungs nye 3D-klare LED-skjermer i 7000 og 8000-serien er nå klar for butikkene, og vi har testet årets første 3D-TV!

Skrevet av / 25.04.10 - 10:50
Samsung UE46C8705
Marius Siste artikler:
Marius

Brukervennlig
Samsung har gjort en del grep for å gjøre skjermen enda mer komfortabel å bruke. Menysystemet har fått en ansiktsløftning, og samtidig er det merkbart hvordan TV-en jobber raskere enn forgjengeren. Skjermen slår seg raskt av og på, den reagerer lynkjapt på kommandoer fra fjernkontrollen, og det er heller ingen forsinkelse når man bytter mellom ulike videokilder.
Verdt å nevne er også den nye fjernkontrollen, som er totalt redesignet i forhold til den gamle som Samsung har brukt i en årrekke. Den har en glatt overflate med nedsenkede touchknapper, med baklys som hjelper deg å se knappene i mørket.

Dynamisk kantbelysning
Hos Samsung er det alltid design som kommer først i utviklingen av en ny TV-modell. Derfor har man gått fra bort løsninger med direkte LED-baklys (lik den bl.a Philips, Sharp og Toshiba bruker) og heller konsentrert seg om å videreutvikle den slankere og mer visuelt tiltrekkende Edge-LED teknologien. 8000-serien har fått en ny og avansert form for kantbelysning kalt «Precision Dimming» som er en slags variant av «local dimming». Det nye systemet består av rekker med lysdioder i over- og underkant av skjermen, som kan variere lysstyrken i takt med innholdet på skjermen. Samsung-skjermen kan ikke tenne og slukke lyset i individuelle partier like nøyaktig som en Bak-LED eller plasmaskjerm, men skal i teorien gi bedre lyskontroll sammenlignet med en vanlig Edge-LED TV, som kun har en statisk lysstyrke over hele panelet.

3D!
Den store nyheten på denne TV-en er selvsagt støtten for det nye 3D-formatet. Skjermen er kompatibel med 3D Blu-ray filmer, men er også forberedt for egne 3DTV-sendinger når dette blir tilgjengelig. Samsungs videoprosessor har også en egen «2D til 3D» funksjon som lager 3D-bilder ut av vanlig 2D-materiale.

Å ha en 3D-kompatibel TV er imidlertid ikke nok – du trenger også en eller flere 3D-briller slik at hele familien kan ta del i opplevelsen, samt en 3D-kompatibel Blu-ray spiller om du vil ha glede av de nye 3DBD-filmene. Det følger med en brille i esken når du kjøper skjermen, men Samsung har også laget «pakketilbud» med totalt tre briller om du kjøper både 3DTV og 3D Blu-ray spiller samtidig. Utover det kan brillene kjøpes separat for 799 kroner stykket. Samsung tilbyr i første omgang briller med utskiftbare batterier, som har en driftstid på ca 50 timer før batteriene må byttes ut. På sikt vil det også bli tilgjengelig oppladbare briller som kan lades enkelt via TV-ens USB-uttak. Begge brilletypene er utformet for å kunne brukes utenpå vanlige briller.

3D-effekten
Alle som har sett Avatar eller andre 3D-filmer på kino vet at 3D gir en helt annen filmopplevelse enn 2D. Glem «pai i ansiktet» og andre småflaue effekter som får objekter til å stikke ut av skjermen – hovedmålet med moderne 3D er å gi deg en dybdefølelse, slik at du kan «se inn» i filmen og få en mer realistisk opplevelse av rom, størrelse og formen på objekter. Alle kan være enige om at 3D på kino er «fett». Men i kinosalen har man gjerne et kjempestort lerret som fyller hele synsfeltet – går det an å få den samme opplevelsen med en relativt kompakt flatskjerm hjemme i stua? Både ja og nei. Med 3D-brillene på er det ingen tvil om at Samsung-skjermen byr på en imponerende opplevelse, og vi blir helt klart mer «dratt inn» i handlingen enn man noensinne vil oppleve med vanlig 2D. Samtidig er det mange faktorer som skal stemme for at du skal få en optimal 3D-opplevelse.

To ting er spesielt merkbart når vi tar på oss 3D-brillene: Det tar litt tid før man synker inn i filmen, og det er lett å la seg distrahere av andre ting i rommet.  Vi føler også en trang til å sitte nærmere skjermen enn ved vanlig 2D-titting, fordi 3D-effekten synes å bli større på denne måten. TV-skjermen blir i praksis et vindu inn i filmen, og så fort øynene vandrer ut mot skjermkanten forsvinner også 3D-effekten.

Alt dette taler for at 3D nytes best i et dedikert rom uten visuelle distraksjoner, og at skjermen gjerne bør være så stor som mulig. Etter vår mening er en 46-tommer rett og slett i minste laget om du virkelig vil gjenskape 3D-følelsen fra kino, og vi tror de mest 3D-interesserte vil ha større utbytte av Samsungs 55-tommer i samme serie. Testfilmen vi brukte var den første og hittil eneste tittelen som er tilgjengelig i 3D Blu-ray formatet, tegnefilmen Monsters vs Aliens. Og selv om tegnefilm i 3D nok vil bli en stor hit hos barna, er det 3D-mediets evne til å tegne mennesker av kjøtt og blod vi er mest imponert over. Å skape realistisk og god 3D avhenger i stor grad på filmskaperne og hvordan de har utnyttet mulighetene som de nye 3D-kameraene gir. Det er grunnen til at en film som Avatar (etter vår mening) ser mer imponerende ut enn f.eks Alice in Wonderland. «Content is king» heter det, og dette vil i aller høyeste grad være relevant også for 3D i fremtiden.

 

BD-C6900
3D Blu-ray spiller

I forbindelse med testen fikk vi også med et rykende ferskt eksemplar av Samsungs nye 3DBD-spiller, BD-C6900. Denne slanke og kompakte spilleren er markedets første med 3D. Foruten det utmerker den seg ved å være blant de raskeste spillerne vi har testet hittil, med lynkjapp lasting av filmer og menyer.

Pris: Kr 3.499

3D av 2D
Samsung gjør et relativt stort nummer ut av TV-ens evne til å gjøre vanlige 2D-sendinger om til 3D – nesten som å lage vin av vann! Derfor kunne vi ikke la anledningen gå fra oss til å se hva denne funksjonen kunne gjøre med en av våre faste referansefilmer, Dark Knight. Åpningsscenen fra filmen er spesielt egnet fordi den serveres i fullscreen 16:9 format uten svarte striper.

3D-omvandlingen skjer ved at Samsungs videoprosessor analyserer bildeinnholdet og måler hvordan de ulike segmentene i bildet beveger seg i forhold til hverandre. På bakgrunn av dette kan skjermen kalkulere seg frem til hvilke elementer som ligger nær kameraet, og hvilke som ligger i bakgrunnen. Deretter forskyves de ulike bildeelementene slik at man gjennom 3D-brillene oppfatter det som de har en viss avstand til hverandre.

Teknikken må sies å fungere overraskende bra på HD-innhold, og man får absolutt en ekstra dybdefølelse. Forskjellen fra ekte 3D er at objektene på skjermen fortsatt bare er todimensjonale (man får ingen oppfatning av formen på ansikter eller lignende). En test med vanlige TV-signaler i standard oppløsning virket mindre imponerende. TV med undertekster skaper tydeligvis problemer for prosessoren, for bildet veksler mellom å ha teksten i forgrunn og bakgrunn. Ikke helt optimalt, med andre ord, men absolutt en effekt som kan ha verdi på enkelte former for TV-underholdning, selv om det ikke er sammenlignbart med ekte 3D.

Generell bildekvalitet
Selv om det helt klart er 3D-funksjonene det pratest høyest om under lanseringen av årets skjermer, er det naturligvis like viktig som før at ytelsen som vanlig TV er ivaretatt. For å sørge for best mulige 2D og 3D-bilder har Samsung utstyrt skjermen med 200Hz bildebehandling. Sammenlignet med en vanlig 100Hz TV som dobler antall bilderammer i sekundet, foretas det her en firedobling som i praksis gir glattere og mer sømløse bildebevegelser. Dette er nødvendig for å unngå bildeflimmer med de aktive lukkerbrillene, men det har også positive følger for vanlig 2D-titting da man oppnår et utrolig skarpt og behagelig bilde uten hakking.

Overgangen til 3D har også gjort det nødvendig å oppgradere bildepanelet for å oppnå enda bedre lysstyrke (3D-brillene demper nemlig lyset fra skjermen). Samsung-skjermen har en blendende lysstyrke og svært god kontrast i lyse omgivelser, og kan utmerket vel brukes i dagslys uten at bildet blir tamt eller matt. Når det gjelder bildegjengivelsen i mer dempede lysomgivelser, har vi imidlertid noen innsigelser. Det nye panelet har nemlig en spesiell måte å dirigere lyset på, som faller uheldig ut på spillefilmer med svarte striper oppe og nede. Om bildeinnholdet rett under den svarte streken krever mye lys, resulterer det også i lysere flekker på stripene. Dette er spesielt tydelig når man sammenligner med en plasma eller en skjerm med LED-baklys, som fortsatt har bedre lysstyring piksel for piksel. Litt skuffende svartnivå altså, men når det kommer til fargegjengivelse og skarphet er Samsung-skjermen virkelig i sitt ess. Skjermen er usedvanlig god til å bevare skarphet under bevegelser, og den fyldige fargegjengivelsen gir et bilde som bugner av detaljer. Vi oppnådde som vanlig mest naturlige bilder med skjerminnstillingen Film. Samsung har også inkludert rikelig med justeringsmuligheter for den som vil optimalisere bildet på egen hånd ved hjelp av måleutstyr.

Konklusjon
Samsungs nye LED-skjerm er forbedret på så å si samtlige områder, og tross noen små anmerkninger på svartnivået i mørke omgivelser er dette en skjerm med fremragende bildekvalitet. Sagt på en annen måte: Du får full valuta for pengene selv om du ikke er spesielt interessert i 3D. Samtidig kan vi slå fast at en skjermstørrelse på 46-tommer ikke gir den helt store 3D-opplevelsen, og de som skal kjøpe ny TV for 3D-en sin del bør absolutt vurdere en større skjerm.

Lyd & Bilde mener

Heftig 3D-opplevelse Krystallklare bilder Flott design Noe ujevn lysfordeling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top