annonse
annonse
annonse
TEST:

Naim Uniti

annonse

Spilleren som kan alt

Om du putter samtlige av dagens mest aktuelle lydkilder inn i ett produkt, hva får du da? Naims nyeste alt-i-ett vidundermaskin Uniti.
Pluss lbadvantages
Overdådige tilkoblingsmuligheter Klar og kruttsterk lyd
Minus lbdisadvantages
Noe tettpakket lydbilde

CD-spiller. Ipod. Nettverksspiller. DAB, FM og Internett-radio. Forsterker. Høres ut som et omfattende anlegg med ganske mange bokser gjør det ikke? I hi-fi sammenheng gjør det i alle fall det. Vi er liksom blitt vant til at hver oppgave i stereoanlegget må løses av hver sin boks for at resultatet skal bli bra.

Engelske Naim er kanskje den største flerboksforkjemperen av dem alle – der i gården er det ikke engang nok med separat CD-spiller, forforsterker og effekttrinn for å være med i gjengen. De skal helst ha hver sin frittstående strømforsyning, noe som betyr tre bokser til! Det er ikke tilfeldig at Naim lager sine egne hi-fi møbler med nok hyller…

Når en kompromissløs hi-fi produsent som Naim velger å lansere en alt-i-ett løsning er det derfor grunn til å bli nysgjerrig. Er det en flopp, bare en gimmick, eller rett og slett et grensesprengende hi-fi produkt?

Uniti
Det finnes alt i ett produkter, og så finnes det ALT i ett produkter. Naim virker ikke til å utelatt noe i Uniti. Grunnkonstruksjonen er basert på CD-spilleren Nait 5i (med den fete plateskuffen som dras ut for hånd) og forsterkeren Nait 5i, lillebroren til Nait XS som vant vår forsterkertest forleden. Ikke de verste produktene å ha som utgangspunkt, altså.Videre blir det raskt klart at Uniti er skreddersydd for moderne musikklytting. Det er nok å ta et blikk på baksiden av Uniti for å se alle mulighetene man har: De iPod-frelste legger nok først merke til iPod-inngangen, som kan både fjernstyre, lade og spille av musikk fra spilleren. USB-baserte musikkspillere får også lett tilgang gjennom en inngang på fronten. De som er radioavhengige får ikke bare DAB og FM å leke seg med, de kan også boltre seg i tusenvis av ulike radiostasjoner fra hele verden. Med den trådløse Wi-Fi antennen kan Uniti koble seg til et trådløst nettverk, og laste ned radiokanaler i alle sjangre over internett, det være seg lokalnyheter fra Hawaii eller DJ-mikser fra Nederland.

Men det stopper ikke der. Nettverkstilkoblingen gir også Naim-spilleren tilgang til musikk du har lagret på datamaskinen din (eller en ekstern harddisk), og da begynner det å bli riktig interessant for dem med stor musikksamling.  Foruten de nevnte godsakene har Naim inkludert rikelig med analoge og digitale lydinnganger, slik at du enkelt får plass til både platespiller, spillkonsoll og TV-lyd dersom det skulle være ønskelig.

Det hele er huset i en solid og tung(!) men kompakt enhet med passe store knapper og en skjerm som det faktisk går an å lese helt fra sofakroken. Å sette den opp krever ingen hokus pokus eller spesielle datakunnskaper, du bare kobler den til og velger hva du vil lytte til. Om du vil spille av musikk fra PC eller en NAS-harddisk må den være UPNP (Universal Plug and Play) kompatibel slik at filene ligger synlig på nettverket.

Lydkvalitet
Alle disse tilkoblingsmulighetene og finessene ville jo være fullstendig bortkastede om ikke Naim-spilleren klarte å lage skikkelig lyd ut av dem. Men det klarer den over all forventning. Uansett hvilken kilde du velger har Uniti den velkjente Naim-lyden som preges av et energisk og fremadlent lydbilde, med stram og presis bass og bemerkelsesverdig god rytmesans. Det tar ikke lang tid før høyrefoten er i gang med å trampe takten, og hodet nikker anerkjennende.
Forsterkeren yter bare 50 watt på papiret, men akkurat som storebror og testvinner Naim XS har Uniti en dynamikk og kraftutfoldelse som får den til å virke mye sterkere. Det som imponerer oss mest er den fjellstø og rytmiske bassgjengivelsen som skaper et ordentlig fundament til musikken. Med en klar og kontant mellomtone og svært finoppløste overtoner i tillegg, finner vi liten grunn til å klage, selv om du kan kjøpe ganske heftig forsterkersett til prisen av Uniti (men da uten kilde). Forsterkeren har ingen problemer med å drive høyttalere som Audio Physic S3 på høyt og uanstrengt vis.

Om vi skal bemerke noe ved lyden må det være at Uniti ikke har spesielt stort eller bredt lydbilde, og kan låte ganske ”tettpakket” til tider, noe som er helt i tråd med Naims lydfilosofi.  I stedet for sitte langt tilbake i en imaginær konsertsal, får du mer følelsen av å stå på første rad, hvor man kommer litt tettere på musikken og instrumentene klinger mer direkte ut i rommet. Disse lydmessige egenskapene egner seg perfekt til pop, rock, elektronisk såvel som akustisk basert musikk, men de som foretrekker klassisk musikk vil kunne ønske seg et enda større lydbilde og en litt fyldigere klangkarakter.

Konklusjon
Alt-i-ett enheter i denne prisklassen har lett for å bli en dyr og dårlig affære, og låter ofte blodfattig og lite potent i forhold til separate komponenter. Naim Uniti er unntaket –den holder det den lover og samler alle de viktigste lydkildene i enhet som både ser ut og låter bra. Denne alt-i-ett boksen fortjener å høres av alle som vurderer å oppgradere til et enklere, bedre og mer moderne musikkanlegg.

Bli abonnent for å lese videre, få tilgang til alt digitalt innhold!.
Allerede abonnent? Logg inn

Velg ønsket lengde på abonnementet

1 MÅNED*
1,-

Prøv i en måned

6 MÅNEDER
49.83,-

Måneden

12 MÅNEDER
44.03,-

Måneden

DAGSPASS
19,-

Varighet 24 timer

*Fornyes til 59,- måneden og kan sies opp når som helst. Ingen bindingstid. 

 • 2 x 50 watt (8 ohm)
 • Trådløs Wi-Fi, ethernet
 • iPod + USB-inngang
 • DAB/FM/internett-radio

Pris: 25000 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro er både DAC og hodetelefonforsterker, men best hvis du kan utnytte begge deler.

  Legg til som favoritt
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  De har bare en platespiller, men den er til gjengjeld meget god - og trådløs.

  Legg til som favoritt
  Sony PS-LX310BT

  Sony PS-LX310BT

  Med et par trådløse hodetelefoner og Sony-spilleren, er du klar for din første vinylsamling.

  Legg til som favoritt
  NAD M10

  NAD M10

  Et komplett lydanlegg i det tunge sjiktet behøver ikke fylle hele stueveggen. Det beviser det nyeste medlemmet av NADs Masters-serie.

  Legg til som favoritt
  Lyngdorf TDAI-3400

  Lyngdorf TDAI-3400

  Plassering av høyttalere og stueinnredning er en vanskelig kombinasjon. Lyngdorf Audio vil redusere lytterommets negative innvirkning på lyden.

  Legg til som favoritt
  McIntosh C53

  McIntosh C53

  Forforsterkeren får en ny DAC-modulLegg til som favoritt
  Monsterforsterker fra Dan D'Agostino

  Monsterforsterker fra Dan D’Agostino

  Den integrerte forsterkeren kan utstyres med DAC og phono-trinn.Legg til som favoritt
  Geneva Touring S+

  Geneva Touring S+

  Geneva ypper seg med en særdeles potent reiseradio.

  Legg til som favoritt
  annonse
  Lukk meny