Bluesound_Powernode_miljø2

Test av Bluesound PowerNode

En strøm av musikk

Bluesound PowerNode er en meget god forsterker med trådløs nettilkobling og høyoppløst strømming. Den kan brukes med gulvhøyttalere, selv om litt begrenset kraft gjør at den nok favoriserer det mer kompakte slaget.

Pluss

Flott lyd
Støtter høyoppløst lyd
Innebygd Wimp HiFi

Minus

Mangler litt kraft
Brukergrensesnittet til Wimp trenger finpuss

Knapt noen av oss spiller CD-er lenger. I stedet har vi musikksamlingen lagret på datamaskinen, og vi er hyppige brukere av strømmetjenester som Spotify og Wimp. Sistnevnte har gjort seg spesielt interessant, nå som Wimp lanserer et strømmeabonnement helt uten tap av lydkvalitet, som dermed gjør CD-ene overflødige for godt.

Bluesound er blant aktørene med trådløse nettverksprodukter med innebygd Wimp, og som er klargjort for dette abonnementet, ved navn Wimp HiFi. I skrivende stund er abonnementet i betaversjon med offisiell lansering i august.

I sin nåværende versjon viser ikke forsterkeren når den mottar en sang i CD-kvalitet og når den får komprimert AAC, som er hva Wimp ellers bruker. Mesteparten skal ligge i FLAC på serveren deres. De gangene jeg har testet Wimp mot en ukomprimert fil i CD-kvalitet, har jeg ikke klart å skille mellom dem.

”Utviklet av NAD”
Selv om Bluesound er et nytt merkenavn, er produsenten kjent. Det er nemlig flere av NADs ingeniører som står for utviklingen av produktene. Dermed har jeg allerede gjort meg opp en formening om at dette er seriøse saker. NAD har aldri drevet med tullerier og gimmick, og det er ingen grunn til å tro at de har begynt nå.

Inspirert av Sonos
Bluesound er sterkt inspirert av produktene til Sonos, men mens Sonos bryr seg mest om brukeropplevelsen og har slått seg til ro med ”gode nok” lydkomponenter, er tanken bak Bluesound å kombinere brukervennlighet med best mulig lyd. Derfor støtter Bluesound musikkformater med høyere oppløsning enn CD, i motsetning til Sonos. Bluesound er generelt da også noe dyrere.

Alt-i-ett
Bluesound PowerNode er en integrert forsterker med innebygd strømming og internettradio. Den kan strømme musikken lagret på datamaskinen, enten den bruker Windows, Linux eller Mac operativsystem. I tillegg har den strømmetjenesten Wimp innebygd, og støtter det tapsfrie abonnementet Wimp HiFi. Spotify har den ikke i skrivende stund, men det skal komme. Alternativt kan en USB-pinne eller -harddisk med musikk plugges til. En hel rekke formater støttes, deriblant høyoppløst FLAC, WAV og AIFF, i tillegg til Apple Lossless, AAC og MP3.

Vær oppmerksom på at dette er et rent strømmeprodukt. Det finnes verken analoge eller digitale innganger, dermed heller ingen mulighet for å koble til CD- eller platespiller. Derimot finnes det utgang til subwoofer, og delefilter kan settes til høyttalerne i oppsettmenyen.

Fjernstyres fra mobilen
For å styre PowerNode laster du bare ned fjernkontrollappen fra Bluesound til smartmobilen eller nettbrettet med Apple eller Android operativsystem. Den mobile enheten og forsterkeren må være tilkoblet det samme nettverket for å fungere.

Trådløs og trådløs…
Når vi sier at forsterkeren er trådløst, er det nettverkstilkoblingen vi mener. Tilkobling til høyttalere må fortsatt gjøres med kabler. På baksiden er det tilkobling for ett par høyttalere, og kun bananplugger gjelder. Disse følger heldigvis med.

For en mest mulig stabil internettilkobling, anbefaler Bluesound å bruke nettverkskabel fremfor trådløs tilkobling, spesielt om du bruker høyoppløst musikk. Denne krever nemlig høyere båndbredde, og selv det beste trådløse nettverket kan ha sine dårlige dager, med påfølgende dropouts i lyden.

Oppkobling
Det aller første man skal gjøre er å laste ned fjernkontrollappen til smartmobilen eller nettbrettet. Gå inn i Wi-Fi-oppsettet på denne, og finn Bluesound-forsterkeren. Koble til. Deretter går du inn i nettleseren på mobilen og kobler forsterkeren til ditt eget hjemmenettverk. Det er enkelt om du følger bruksanvisningen. Alternativet er nettverkskabel, da er du oppe og går med én gang.

Brukervennlig avspilling
Brukervennligheten blir fort det viktigste med en slik forsterker, da det ellers blir et hodebry. Derfor er det hyggelig å konstatere at den er enkel i bruk. Spesielt begeistret er jeg for at man setter opp og lagrer spillelisten direkte på mobilen eller nettbrettet, og man kan enkelt blande sanger mellom kilder. Appen bryr seg fint lite om sangene på lista kommer hulter til bulter fra Wimp, minnepinne eller via nettverksharddisken (DLNA).

Blindgater i Wimp
Jeg er derimot ikke overbevist over brukergrensesnittet til den innebygde Wimp-tjenesten. Jeg finner alt jeg leter etter (gitt at musikken finnes i Wimp), men når jeg søker på en låt og spiller den av, er det litt irriterende at jeg ikke da kan klikke meg inn på albumet den er hentet fra, for så å høre hele albumet. Hvert søk ender i en blindgate, uten mulighet for å bla videre og utforske det store musikkuniverset som er Wimp. Dette må finpusses. På den positive siden kommer både anbefalte album, låter og spillelister opp, og man kan bla gjennom nye utgivelser. Ellers er det kjedelig at hver gang jeg dro ut støpselet fra stikkontakten og satte det i igjen, forsvant Wimp-innstillingene slik at jeg måtte legge inn brukernavn og passord på nytt.

Fokusert mellomtonegjengivelse
En forsterker som denne er med sine 2 x 50 watt ikke først og fremst beregnet på krevende høyttalere med store basselementer, men heller et par lettdrevne og kompakte. Gjerne stativhøyttalere.

Mine egne stativhøyttalere Dynaudio Audience 42 avslører et godt fokus i det viktige mellomtoneområdet. Den elektriske gitaren på Natalie Merchants fengende ”Carnival” fra country/blues-albumet ”Tigerlily” kommer godt ut. Også stemmen til Natalie ligger klart og fokusert i midten på denne høyoppløste utgivelsen (24-bit/96kHz, tilgjengelig på hdtracks.com), mens varmen fra lydbildet bevares i stor grad. Bluesound PowerNode gir også en god følelse av den høye oppløsningen i overtoneområdet. Romklangen på sangen, som er større enn på CD-utgivelsen grunnet en ny miks, kommer stort og åpent ut.

Bassgjengivelsen
Bassgitaren låter også kontant og ryddig, selv om dypbasskontroll ikke er forsterkerens største styrke.

De gulvstående Gallo Reference 3.5 bekrefter at det mangler litt dypbass. Likevel er det imponerende hvor taktfast og engasjerende PowerNode låter. La gå at den har noe begrenset med kraft og dermed ikke først og fremst er ment for å spille veldig høyt, men inntil den stresses låter den større enn den ser ut. Og visst kan den gjøre seg bemerket på vorspielet!

Klassiske instrumenter
Høyttalerne er i en helt annen liga enn PowerNode, nemlig high-end, men de er ikke tungdrevne og er et kjekt verktøy for å få frem egenskapene. Forsterkeren driver dem tilstrekkelig til å få frem godlyden i stua. Hør bare på den vakre ”Job’s Coffin” av Tori Amos med dattera Natashya Hawley som hovedvokalist. Omringet av et orkester står den luftige stemmen hennes klart og tydelig frem, og flygelet har god snert, samtidig som klarinetten er rund og fin. Når Tori kommer inn, med en kraftigere og rundere stemme enn dattera sin, er det aller meste på plass. Dette er i hele tatt en veldig god imitasjon av ekte hi-fi. Det mangler bare litt dybdeinntrykk. Det blir litt flatt, og selv om den ekstra oppløsningen fra 24-bit-versjonen også her sanses, har denne innspillingen godt av enda litt mer finmaskerte overtoner. Så kommer ikke klangbunnen i flygelet så godt frem som jeg ønsker, fordi dypbassregisteret mangler litt tyngde.

Bedre enn Sonos
Derimot er det mest naturlig å sammenligne denne forsterkeren med Sonos Connect:Amp, som bruksmessig er temmelig nøyaktig samme produkt, 1.400 kroner rimeligere og som ikke støtter høyoppløste musikkfiler. Derimot har den Spotify innebygd i tillegg til Wimp. Men lydkvaliteten hos Bluesound er nok enda litt bedre enn den til Sonos. Fyldigere toner, og Sonos har en slankere bass. Jeg vet at jeg sa Bluesound mangler litt dypbasskontroll, men det er satt i en total sammenheng. I forhold til Sonos og tilsvarende rimelige forsterkere låter den i det hele tatt meget godt.

Konklusjon
Bluesound PowerNode er en nettverksforsterker med høye ambisjoner. Den får frem dynamikken og oppløsningen i musikken på en meget god måte. Den kan spille ganske høyt før den flater ut, og den kan brukes med gulvhøyttalere selv om favorittføden er det mer kompakte slaget. Med kompakthøyttalere kan du med fordel koble en aktiv subwoofer til subwooferutgangen. Lydmessig mangler nemlig bare litt dypbasskontroll for å oppleves som komplett. Enda mer oppløsning i overtonene ville vi bare forventet av en dyrere forsterker.

Lydmessig er den nesten verdt pengene alene som en integrert forsterker. Bortsett fra at du ikke kan koble til noen kildekomponenter. Dette er nemlig et rent strømmeprodukt. Strøm via trådløst internett eller kabel, fra nettverks-PC-en eller via Wimp. Alternativt kan du koble til en harddisk eller minnepinne med USB.

Brukervennligheten er god. Last ned fjernkontrollapp til smartmobilen eller nettbrettet, og resten er meget intuitivt. Wimp-brukergrensesnittet er litt mangelfullt, i det at man søker etter en sang, men kan ikke bruke søkeresultatet til å gå videre til albumet sangen er tatt fra. Da må du tilbake og søke etter albumet.


Kommentarer (4)
 1. Hei
  Hvordan er den som en ren nettverks avspiller? Se bort fra forsterker delen.

  Kan det være så stor forskjell på nettverksspillere at prisforkjellen mellom denne og Marantz NA-11S1 til 35.000 er verdt det? Hvor ligger den store forskjellen?
  Og en PC med SSD koblet til DAC, kan den gjøre det samme og kan man få like god lyd ut av den?

  • Jeg hadde håpet at redaksjonen tok seg bryet med å svare, enten bekreftende eller avkreftende, på dette?
   Jeg tror flere er interesserte i dette?

   • Geir Gråbein Nordby Geir Nordby 22.08.201311:14

    Hei! Bluesound PowerNode er meget god, men dessverre har den ingen linjeutganger eller digitalutganger, og kan dermed ikke brukes uten forsterkerdelen. Derfor har jeg kun fått testet den som en digital forsterker. Om du er ute etter en ren nettverksspiller, er det Bluesound Node som gjelder, denne har vi ennå ikke testet. Derfor kan jeg ikke si noe om hvor bra denne er som nettverksspiller alene, sett bort fra forsterkerdelen. Ettersom det ikke er mulig å se bort fra forsterkerdelen på PowerNode.

    Derfor er det heller ikke mulig å sammenligne PowerNode og Marantz NA-11S1.

    Jeg gjør likevel et «educated guess» på at Marantz NA-11S1 banker Bluesound Node på lyd. Dette er, som du påpeker, først og fremst på grunn av DAC-delen. Nå skal det sies at softwaredelen også er av betydning. For eksempel kan to ulike musikkprogram for PC/Mac låte litt anerledes, selv spilt igjennom samme DAC. Men hvorhvidt man hører spesielt forskjell på Bluesound og Marantz spilt gjennom samme DAC, kan jeg ikke uttale meg om. Men siden Marantz-spilleren er så gjennomført helt fra begynnelse til slutt i oppbygningen, skulle det ikke forundre meg om du vil høre forskjell, med fordel mot Marantz. Dessuten liker jeg at alt er integrert i ett og samme produkt. Eksterne kabler vil kunne medføre forringelse, spesielt i termineringen. Legg også merke til at Marantz støtter avspilling av DSD-filer, noe Bluesound ikke gjør. Ikke at det vil spille noen stor rolle for de aller fleste.

    Med PC med SSD er det også DAC-en som i størst grad bestemmer lydkvaliteten. USB som overføringsstandard er ikke helt optimalt, men du bør kunne få like god lyd og til og med bedre, enn Marantz sin nettverksspiller. Men du trenger en god DAC, for eksempel Hegel HD20 til 15.000 kr. Lykke til!

    • Takk for svar.

     Grunnen til at jeg spør er at jeg har opplevd så mye rart med hensyn på digital lyd og jeg tror ikke jeg er alene der.
     Så jeg lurer på om PC er et bra media i det hele tatt? Jeg begynner å betvile nettopp det.

     Som du sier, USB er ikke optimalt som mellomledd og Windows er så definitivt ikke optimalt for god lyd.

     Jeg skulle ønske at det ble skrevet om dette i bladet, kanskje med tips til hvordan man kan løse dette.

     Er Linux en bedre plattfrom?

     Finnes det dedikerte plattformer for dette?
     Hvilke avspillere er de beste, både sett med lyd, muligheter for add-ons og betjening?

     Hva med å teste/sammenligne Bluesound Node, Naim nettverksspiller, Marantz NA, Bryston, Linn og sikkert noen andre også? Med det lille jeg har testet av dette, har jeg funnet ut at forskjellen på betjening og bruker oppelvelse er veldig stor!
     Og teste disse opp mot PC løsningen.
     Kan virkelig kabler ha noe å si i en digital løsning (USB kabel)?

     Håper dere kommer med en artikkel 🙂
     Ellers takk for svar! 🙂