Apple-tv

Test av Apple TV

Apple TV er virkelig smart

Hvordan kan det ha seg at Apple med den lille Apple TV-boksen, som egentlig bare er et hobbyprosjekt for verdens største teknologifirma, gjør alle de store TV-produsenters smart-TV-løsninger til skamme?

Pluss

Brukervennlig
AirPlay
1080p
Prisen

Minus

Støtter ikke alle vanlige filformat
Ingen ekstra apper

Samtidig med den nye iPad lanserte Apple en oppdatering av det populære mini-mediesenteret, Apple TV. Den nye Apple TV-boksen er fysisk fullstendig lik den tidligere Apple TV2, som først kunne kjøpes i Norge så sent som i slutten av september sist år. Det vil si at den er diskret sort med avrundede kanter og for øvrig så liten at den lett kan ligge i en voksen manns hånd. På baksiden finner man tilkoblinger for strøm, mikro-USB, HDMI og nettverkskabel samt en optisk lydutgang, noe som innebærer at din Apple TV faktisk også kan kobles til et musikkanlegg og spille musikk uten at du behøver å sette på TV-en.

Fortsatt beregnet til strømming
I bunn og grunn er Apple TV bare smart-TV-i-en-boks, som man kobler til TV-en via HDMI. Boksen har ingen harddisk, så den skal altså utelukkende brukes til å strømme innhold til TV-skjermen, uansett om kilden er musikk eller film som man har liggende på sin datamaskin, iPad, iPhone eller iPod, eller det er snakk om film eller serier som man leier direkte i iTunes via sin Apple TV og får strømmet til boksen via internett.

Dette gjelder både sist års modell, Apple TV2, og den nye modellen. Men djevelen ligger i detaljene, som man sier, og under hjelmen har den nye Apple TV vært gjenstand for et par forbedringer, som i hvert fall har begeistret denne anmelderen en hel del.

Endelig 1080p
For det første støtter Apple TV nå video i ekte HD-format, altså 1080p, noe som går hånd i hånd med at Apple er i gang med å oppdatere filmutvalget i iTunes til full HD. For det andre sitter det nå en raskere prosessor i Apple TV-boksen, en Apple enkjerne A5 prosessor, hvor all navigering er lagt til menyer og som får både betjening og avspilling til å gå merkbart hurtigere. Og for det tredje har den nye Apple TV fått et nytt brukergrensesnitt (som man imidlertid også kan få på sin gamle Apple TV 2 via en oppdatering), som er mer overskuelig og lettere å finne frem i med sine app-lignende ikoner, som nå svarer til de vi kjenner fra iPad og iPhone.

Det er enda ikke mulig å installere nye apper på Apple TV, og hvilke tjenester man har adgang til avhenger av hvor man befinner seg i verden.

Norsk eller amerikansk iTunes
Jeg bruker en amerikansk iTunes-konto og har oppgitt å befinne meg i USA, og har dermed fått adgang til både filmleie, TV-serier og iTunes Match via iCloud, mens man med en norsk iTunes-konto og en plassering i Norge må nøyes med adgang til filmleie via den norske iTunes-butikken.

Ut over det kan man selvfølgelig se videoer på YouTube og Vimeo samt få adgang til gratis podcasts, og hvis man sitter i USA eller på annen måte kan få tjenesten til å tro at man tar kontakt fra en amerikansk IP-adresse, kan man også få tilgang til filmtjenesten Netflix via sin Apple TV. Men ellers er Apples mediesenter ikke overraskende sentrert omkring Apples egne tjenester – altså iTunes – og så kan man som nevnt spille av medieinnhold som man har liggende på sin datamaskin via Deling i hjemmet eller strømme innhold til Apple TV fra sin iPad eller iPhone via Apples AirPlay.

AirPlay Mirroring
Siste års Apple TV-modell hadde selvfølgelig også AirPlay, men nytt i år er dels muligheten for å strømme video via AirPlay i 1080p og dels den ikke særlig omtalte, men ganske så geniale utvidelsen av AirPlay, som Apple kaller AirPlay Mirroring. Med denne funksjonen kan man speile skjermen på sin iPad eller iPhone på TV-en, og det er det en rekke spillutviklere allerede nå gjør bruk av, slik at iPad-en blir til en blanding av spillkonsoll og håndkontroller. På den måten avvikles selve spillet på TV-skjermen, mens iPad-en for eksempel viser status eller andre opplysninger og samtidig blir brukt som trådløs håndkontroll ved hjelp av gyroskop, akselerometer osv.

Jeg har forsøkt dette med to forskjellige bilspill – Real Racing 2 HD og Asphalt 6: Adrenaline – og opplevelsen var litt blandet. Real Racing kjørte helt glatt, mens Asphalt 6 hakket noe, men jeg tror at det kan ha noe å gjøre med at jeg har koblet min Apple TV til nettverket via Wi-Fi. Og som folk som spillermultiplayer-spill via internett sikkert kan fortelle, vil bare litt lagging på nettverket gi en riktig dårlig spillopplevelse.

Bruker du AirPlay Mirroring til spill, overføres bildet kun i 720p, så bildet på TV-skjermen kan langt fra hamle opp med det supre gale bilde på den nye iPad-ens retina-skjerm, men omvendt ville det å strømme i 1080p nok vært for mye for de fleste nettverk med langt mer lagging som resultat når det ikke kun er bildet som skal overføres, men også styringen av et gitt spill.

Ikke helt Blu-ray kvalitet
Men bortsett fra AirPlay Mirroring, så er kodeordet for den nye Apple TV nå engang 1080p – og det altså uansett om man bruker AirPlay til å strømme eller man henter sitt innhold direkte fra iTunes. Med 1080p skulle Apple TV i prinsippet by på samme bildekvalitet som Blu-ray, men i praksis er det ikke helt tilfellet. Det trente øye vil kunne se forskjell på områder med gjengivelse av mørke nyanser, kraftig belyste områder og meget fine detaljer, og forklaringen er helt logisk. Selv om den nye Apple TV og Blu-ray har oppløsningen på 1080p til felles, er det nemlig forskjell på datastrømmen og filstørrelsen.

Apple TV kan håndtere full bevegelse 30 fps 1080p med en datastrøm på opp til 25 Mbit/s. Blu-ray har en større bitrate på opp til 40 Mbit/s, og den optiske disken kan lagre opp til 25 GB data per lag, mens 1080p iTunes-filene, av hensyn til begrenset båndbredde, er komprimert (ved hjelp av H.264 High Profile) helt ned til 4-6 GB. Blu-rays høyere bitrate sender vesentlig flere piksler til TV-skjermen og muliggjør altså større filer og bedre bildekvalitet. Ikke desto mindre er 1080p på den nye Apple TV en kraftig forbedring i forhold til tidligere, og hvis man tar komforten, prisen og mobiliteten i betraktning, er Apple TV med 1080p i hvert fall for meg, et ekte alternativ til og kanskje til og med å foretrekke frem for Blu-ray.

Konklusjon
Det er ting som Apple TV ikke kan. En del vanlige filmformat understøttes ikke – det dreier seg blant annet om MKV, AVI og DivX – og man kan heller ikke få tilgang til sin NAS, selv om Apple TV jo nettopp er en nettverks- og strømmings-basert mediespiller. Men er man ikke helt fremmed for Apples univers, er den nye Apple TV nesten et obligatorisk kjøp.

Kombinasjonen av høy bildekvalitet, lett tilgang til både filmleie og alle mediefilene på husets datamaskin samt så vel de gamle som de nye AirPlay-mulighetene, gjør Apple TV til et av markedets mest interessante mediesentre. Ut over dette får man en kjærkommen erstatning til TV-ens innebygde smart-TV-løsning, og til 849 kroner er det nesten bare hvis man har siste års Apple TV-modell fra før at man bør snyte seg selv for den nye Apple TV. Ellers er det bare å få kjøpt den med det samme.


Kommentarer (19)
 1. Via Airplay og iPhone/iPad samt å kjøre Air Video Server på PC eller MAC, kan man streame de fleste typer video typer på TV’n via Apple TV boksen.
  En må da laste inn Air Video App’n fra iTunes og installere Air Video Server enten på pc eller MAC.
  Hentes her:
  http://www.inmethod.com/air-video/download.html

  • nilsern 10.07.201208:02

   Med NAS synology ds411j og med Deres app DS file kan jeg strømme alt til Appel TV via enten min telefon (iPhone/iPad). Det finne med denne er at når jeg er borte får jeg også tilgangen til NAS fra hvor som helst og kan også se på filmene mine borte hos andre som har Appel TV.
   HELT KONGE dette.

 2. Nicholaj Nielsen 10.07.201212:36

  Vet ikke hvor du får kr 845,- fra, men koster 799,- hos Apple, fri frakt. Samme pris i de fleste elektrobutikker. Og har kostet det en stund…

 3. Har stort .mkv bibliotek på min iMac som jeg endret til .m4v via det smekre lille programmet Subler. Endrer container format i en fei. Så nå har jeg alle mine filmer og tv serier pent og pyntelig tilgjengelig i AppleTV grensesnittet med full synopsis +++

  Min Mac Mini med tilkoblet 2x2TB eksterne disker står i et skap i gangen og lagrer alt av data som jeg uten problemer strømmer til AppleTV. Ikke NAS i ordets rette forstand, men en Apple variant 🙂

 4. _LarZen_ 10.07.201223:48

  Denne med Netflix ifra Usa er helt genialt.

 5. Betyr dette at Apple TV kan erstatte Apple Airplay? Hvis ja, hvorfor skal man kjøpe en Airplay boks som koster det samme som Apple TV?

  • AppleTV støtter Apple Airplay for både lyd og bilde – det er vel tilogmed den eneste enheten som støtter bilde over airplay.

   Kanskje «airplayboksen» du tenker på og Apple TV er samme enhet?

   • Hva med BoxeeBox 12.07.201217:53

    Vel, BoxeeBox støtter også AirPlay.
    Har ikke prøvde AppleTV, men er meeeeget fornøyd med BoxeeBox som forøvrig kan ha 3-parts Apps.

 6. Denne boksen klarer ikke det wdtv klarer. Vi har de siste årene kjøpt musikk fra http://www.alltunes.com til en femmer for skiva, og har i det siste begynt å kjøpe filmer fra http://www.filmvenner.com for to kroner stykket.

 7. Min er jailbreaket. Har lagt inn XBMC. Vips så spiller den alle filmene fra mitt NAS, samt at filmene automatisk oppdateres med cover og info fra IMDB

 8. 5/6 poeng på ett produkt med så mange svakheter og begrensinger hørest vel drøyt ut. Dette er så godt som ett beta produkt.

 9. Det at man må bruke en work around for å spille .mkv filer burde være nok til å slakte denne lille dingsen, men dersom du har en smart-TV og ønsker å bruke divx eller .mkv filer så anbefaler jeg å installere Plex på TVen. Deretter laster du ned Plex Media Server på din pc/mac og legger til de mappene du har TV serier/filmer i og dersom din TV har wifi så vips, instant wireless joy. Alt blir sortert og organisert automatisk av plex og metadata om filmene/seriene vil dukke opp automatisk. Dette vil ikke koste deg en krone.

 10. AirPlay mirroring er ikke er nytt for ATV3, men for nyeste iOS. Jeg har ATV2 og kan speile iPad-skjermen min. Dog må det nevnes at løsningen fortsatt halter en del.

  Utover dette mener jeg at Apple tv er et knallprodukt, tatt i betraktning den lave prisen. Men det blir ikke ordentlig moro før boksen er jailbreaket.

 11. Pingback: AppleTV | ipadilillehammerskolen