annonse
annonse

Test av: Apple TV

Apple TV er virkelig smart

Hvordan kan det ha seg at Apple med den lille Apple TV-boksen, som egentlig bare er et hobbyprosjekt for verdens største teknologifirma, gjør alle de store TV-produsenters smart-TV-løsninger til skamme?

Lyd & Bilde mener

Brukervennlig AirPlay 1080p Prisen
Støtter ikke alle vanlige filformat Ingen ekstra apper
annonse

Samtidig med den nye iPad lanserte Apple en oppdatering av det populære mini-mediesenteret, Apple TV. Den nye Apple TV-boksen er fysisk fullstendig lik den tidligere Apple TV2, som først kunne kjøpes i Norge så sent som i slutten av september sist år. Det vil si at den er diskret sort med avrundede kanter og for øvrig så liten at den lett kan ligge i en voksen manns hånd. På baksiden finner man tilkoblinger for strøm, mikro-USB, HDMI og nettverkskabel samt en optisk lydutgang, noe som innebærer at din Apple TV faktisk også kan kobles til et musikkanlegg og spille musikk uten at du behøver å sette på TV-en.

Fortsatt beregnet til strømming
I bunn og grunn er Apple TV bare smart-TV-i-en-boks, som man kobler til TV-en via HDMI. Boksen har ingen harddisk, så den skal altså utelukkende brukes til å strømme innhold til TV-skjermen, uansett om kilden er musikk eller film som man har liggende på sin datamaskin, iPad, iPhone eller iPod, eller det er snakk om film eller serier som man leier direkte i iTunes via sin Apple TV og får strømmet til boksen via internett.

Dette gjelder både sist års modell, Apple TV2, og den nye modellen. Men djevelen ligger i detaljene, som man sier, og under hjelmen har den nye Apple TV vært gjenstand for et par forbedringer, som i hvert fall har begeistret denne anmelderen en hel del.

Endelig 1080p
For det første støtter Apple TV nå video i ekte HD-format, altså 1080p, noe som går hånd i hånd med at Apple er i gang med å oppdatere filmutvalget i iTunes til full HD. For det andre sitter det nå en raskere prosessor i Apple TV-boksen, en Apple enkjerne A5 prosessor, hvor all navigering er lagt til menyer og som får både betjening og avspilling til å gå merkbart hurtigere. Og for det tredje har den nye Apple TV fått et nytt brukergrensesnitt (som man imidlertid også kan få på sin gamle Apple TV 2 via en oppdatering), som er mer overskuelig og lettere å finne frem i med sine app-lignende ikoner, som nå svarer til de vi kjenner fra iPad og iPhone.

Det er enda ikke mulig å installere nye apper på Apple TV, og hvilke tjenester man har adgang til avhenger av hvor man befinner seg i verden.

Norsk eller amerikansk iTunes
Jeg bruker en amerikansk iTunes-konto og har oppgitt å befinne meg i USA, og har dermed fått adgang til både filmleie, TV-serier og iTunes Match via iCloud, mens man med en norsk iTunes-konto og en plassering i Norge må nøyes med adgang til filmleie via den norske iTunes-butikken.

Ut over det kan man selvfølgelig se videoer på YouTube og Vimeo samt få adgang til gratis podcasts, og hvis man sitter i USA eller på annen måte kan få tjenesten til å tro at man tar kontakt fra en amerikansk IP-adresse, kan man også få tilgang til filmtjenesten Netflix via sin Apple TV. Men ellers er Apples mediesenter ikke overraskende sentrert omkring Apples egne tjenester – altså iTunes – og så kan man som nevnt spille av medieinnhold som man har liggende på sin datamaskin via Deling i hjemmet eller strømme innhold til Apple TV fra sin iPad eller iPhone via Apples AirPlay.

AirPlay Mirroring
Siste års Apple TV-modell hadde selvfølgelig også AirPlay, men nytt i år er dels muligheten for å strømme video via AirPlay i 1080p og dels den ikke særlig omtalte, men ganske så geniale utvidelsen av AirPlay, som Apple kaller AirPlay Mirroring. Med denne funksjonen kan man speile skjermen på sin iPad eller iPhone på TV-en, og det er det en rekke spillutviklere allerede nå gjør bruk av, slik at iPad-en blir til en blanding av spillkonsoll og håndkontroller. På den måten avvikles selve spillet på TV-skjermen, mens iPad-en for eksempel viser status eller andre opplysninger og samtidig blir brukt som trådløs håndkontroll ved hjelp av gyroskop, akselerometer osv.

Jeg har forsøkt dette med to forskjellige bilspill – Real Racing 2 HD og Asphalt 6: Adrenaline – og opplevelsen var litt blandet. Real Racing kjørte helt glatt, mens Asphalt 6 hakket noe, men jeg tror at det kan ha noe å gjøre med at jeg har koblet min Apple TV til nettverket via Wi-Fi. Og som folk som spillermultiplayer-spill via internett sikkert kan fortelle, vil bare litt lagging på nettverket gi en riktig dårlig spillopplevelse.

Bruker du AirPlay Mirroring til spill, overføres bildet kun i 720p, så bildet på TV-skjermen kan langt fra hamle opp med det supre gale bilde på den nye iPad-ens retina-skjerm, men omvendt ville det å strømme i 1080p nok vært for mye for de fleste nettverk med langt mer lagging som resultat når det ikke kun er bildet som skal overføres, men også styringen av et gitt spill.

Ikke helt Blu-ray kvalitet
Men bortsett fra AirPlay Mirroring, så er kodeordet for den nye Apple TV nå engang 1080p – og det altså uansett om man bruker AirPlay til å strømme eller man henter sitt innhold direkte fra iTunes. Med 1080p skulle Apple TV i prinsippet by på samme bildekvalitet som Blu-ray, men i praksis er det ikke helt tilfellet. Det trente øye vil kunne se forskjell på områder med gjengivelse av mørke nyanser, kraftig belyste områder og meget fine detaljer, og forklaringen er helt logisk. Selv om den nye Apple TV og Blu-ray har oppløsningen på 1080p til felles, er det nemlig forskjell på datastrømmen og filstørrelsen.

Apple TV kan håndtere full bevegelse 30 fps 1080p med en datastrøm på opp til 25 Mbit/s. Blu-ray har en større bitrate på opp til 40 Mbit/s, og den optiske disken kan lagre opp til 25 GB data per lag, mens 1080p iTunes-filene, av hensyn til begrenset båndbredde, er komprimert (ved hjelp av H.264 High Profile) helt ned til 4-6 GB. Blu-rays høyere bitrate sender vesentlig flere piksler til TV-skjermen og muliggjør altså større filer og bedre bildekvalitet. Ikke desto mindre er 1080p på den nye Apple TV en kraftig forbedring i forhold til tidligere, og hvis man tar komforten, prisen og mobiliteten i betraktning, er Apple TV med 1080p i hvert fall for meg, et ekte alternativ til og kanskje til og med å foretrekke frem for Blu-ray.

Konklusjon
Det er ting som Apple TV ikke kan. En del vanlige filmformat understøttes ikke – det dreier seg blant annet om MKV, AVI og DivX – og man kan heller ikke få tilgang til sin NAS, selv om Apple TV jo nettopp er en nettverks- og strømmings-basert mediespiller. Men er man ikke helt fremmed for Apples univers, er den nye Apple TV nesten et obligatorisk kjøp.

Kombinasjonen av høy bildekvalitet, lett tilgang til både filmleie og alle mediefilene på husets datamaskin samt så vel de gamle som de nye AirPlay-mulighetene, gjør Apple TV til et av markedets mest interessante mediesentre. Ut over dette får man en kjærkommen erstatning til TV-ens innebygde smart-TV-løsning, og til 849 kroner er det nesten bare hvis man har siste års Apple TV-modell fra før at man bør snyte seg selv for den nye Apple TV. Ellers er det bare å få kjøpt den med det samme.

Fakta & Rating:
  • Apple TV 1080p
  • Apple single-core A5 processor
  • HDMI, optisk lyd
  • Wi-Fi
  • 10/100BASE-T Ethernet
  • Micro-USB
  • 23 x 98 x 98 mm, 270 g
  Produsent:
  Apple
  Pris:
  849,-
  Importør:
  Apple Norge

  Les også:

  Flott lyd til større skjermer

  Her får du glimrende lyd i en enkelt lydplanke, som tar seg bra ut med skjermer fra 65 tommer og oppover.

  Superoppløsning til spiselig pris

  Endelig får vi ekte 4K til under 50.000 kroner! Sony tar jobben på alvor, med sylskarpe bilder, flott kontrast og fantastisk dybdefølelse.

  Den aller heftigste hjemmekinoen

  Disse råtassene av noen flaggskip-receivere har nok kraft og finesse til å overgå alt du har hørt i noen kinosal.

  Underholdende kraftplugg

  Yamaha står på trygg grunn, med et flaggskip kraftig nok til å rive tak i buksebeina.

  Ballerina med bazooka

  Marantz’ aller første 11-kanals receiver er så bra at alt annet blekner.

  Danser i skyene

  Denon har fulgt med i timen, med en ny toppreceiver som er like enkel å bruke som den er vellydende.

  Solide saker

  Klokkeklar lyd kombineres med dynamikk og kraft i bøttevis. Men brukervennligheten trekker ned.

  Perfekt til hjemmekinoen

  Hvis du vil se favorittfilmene dine i absolutt beste kvalitet, kommer du ikke utenom en 4K Blu-ray spiller som UBP-X800 fra Sony.

  Klipp kablene i TV-stua

  Hjemmekino er fremdeles best med skikkelig surroundlyd. Men det kan fortsatt være praktisk. Som med disse lydplankene, med trådløse bakhøyttalere.

  Gjør det meste riktig

  Anlegget fra Samsung gjør det meste veldig bra. Det har egentlig bare ett problem.

  Klasselederen

  Endelig en lydplanke fra HEOS som er så komplett at den overgår alt annet i klassen.

  Fortsatt blant de beste

  Selv om Sonos-anlegget begynner å dra på årene, er det fortsatt et svært trygt kjøp.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  Se så liten den er

  Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

  Dette er faktisk en radio

  Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann...

  9 Reisehøyttalere

  Reisehøyttalere blir stadig mer populære. Mange har innsett at det er trist at alle sitter med mobilen og lytter for...

  Hodetelefoner til 15.000 kr

  Hvis du synes 15.000 kroner er mye for et par hodetelefoner, vit at Klipsch tilbyr samme type lyd fra sine...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -