Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Høyttalere på hodet

Hodetelefoner og ørepropper er det naturlige valget overalt hvor du vil nyte din musikk i fred uten å forstyrre andre.

Skrevet av / 30.06.12 - 14:54
Høyttalere på hodet

Interessen for hodetelefoner og ørepropper har eksplodert som følge av den bærbare lydrevolusjonen. Alle som har en MP3-spiller eller mobil har i prinsippet musikksamlingen sin på innerlomma, og dermed melder det seg et behov for å få lyden ut og inn i ørene. Det faktum at hodetelefonene også regnes som et ”klesplagg” som vises når du er ute blant folk, har også åpnet for mange individuelle tolkninger av både utseende og lydgjengivelse.

Ørepropper og hodetelefoner fungerer som vanlige høyttalere – bare i miniatyr. Derfor har størrelsen fortsatt mye å si for lydgjengivelsen du vil oppleve. Små og billige ørepropper har kun to små høyttalerelementer, noe som gjør at både frekvensområdet og lydnivået blir begrenset.

Lydgjengivelse handler om evnen til å sette luft i bevegelse, og dette har en direkte sammenheng med hvor stort membranareal hodetelefonen har. Da snakker vi ikke bare om lydstyrke, men også om dynamiske egenskaper. De beste hodetelefonene er de som slipper all informasjon fra musikkopptaket igjennom, uten å legge noen bremser på dynamikken. Dette krever høyttalerelementer av en viss kvalitet og størrelse, som kan flytte den nødvendige mengden luft uten å få pusteproblemer.

Standard ørepropper – fra 100 kr

Vanlige ørepropper er den rimeligste formen av ørepropper. Disse enkle proppene er laget for å sitte ytterst i øregangen, og er standard tilbehør til de fleste mobiler og MP3-spillere.

Fordeler/ulemper:

Vanlige ørepropper er enkle å ta av og på seg, og enkle å erstatte på grunn av de lave prisen. Ulempen er at den generelle passformen er dårlig, og proppene kan bli harde og ukomfortable å bruke over lengre tid. Slike rimelige ørepropper bruker tilsvarende rimelige høyttalerelementer med tynn lyd og lite bass, og fordi de ikke sitter 100% lukket mot øregangen, slipper de igjennom mye omgivelsestøy. Derfor fristes man ofte til å skru opp lyden, hvilket kan bli både slitsomt og skadelig for ørene.

De minste og billigste øreproppene gir generelt dårlig lydkvalitet, med tynn/fraværende bass og spisse overtoner. Mange musikalske detaljer blir borte, og lyden er ikke behagelig å lytte til over lengre tid. Vi anbefaler på det sterkeste å oppgradere fra disse til litt mer påkostede ørepropper!

 

In-ear ørepropper  – fra 200 kr

Såkalte in-ear ørepropper er et godt alternativ til standardproppene som gir stor lydmessig forbedring. Her sitter det en myk gummiforing rundt høyttalerelementet, som gir både bedre komfort og lydkvalitet. Det følger med utskiftbare hylser i forskjellige størrelser, slik at du kan velge den som passer best i ditt øre.

Lydkvaliteten er vesentlig bedre enn standardproppene – her får du faktisk rikelig med bass, fordi proppen sitter lengre inn i øregangen. Dynamikken blir også bedre, fordi proppene skjermer bedre mot lyden utenfra. På den andre siden kan lyden også bli litt «innestengt» og virker som den oppstår inni hodet ditt.

Fordeler:

Den myke proppen er mer behagelig å ha på seg, og fordi den ”lukker” øregangen får du en mer dynamisk lyd med kraftigere bassgjengivelse. Av samme grunn er den også en effektiv isolator mot støy utenfra.

Ulemper:

Vær obs på at den støydempende effekten kan gjøre deg mindre oppmerksom i trafikken!

Hvem passer de best til?

Alle som vil ha en enkel oppgradering av standardproppene, med bedre komfort og lydkvalitet til en billig penge.

 

High-end ørepropper – fra 1.500 kroner

Disse ligner til forveksling på in-ear ørepropper, men bruker mer påkostede høyttalerelementer, gjerne med individuelle drivere for bass, mellomtone og diskant. Noen modeller bruker mer eksotiske materialer som aluminium i selve ”huset”. Som følge av dette blir proppene ofte litt større og noe tyngre.

Fordeler:

High-end ørepropper gir først og fremst en kraftig forbedret lydkvalitet sammenlignet med billigere propper. Fordi de bruker flere små høyttalerelementer, blir lyden renere og mer utstrakt nedover i bassen og oppover i diskanten. Resultatet: Du hører langt flere detaljer, og får et langt mer luftig lydbilde med bedre plass til musikerne. Proppene kan spille høyere og renere, med større dynamikkområde. Alt i alt en lydgjengivelse som tilfredstiller de ekstra kresne.

Ulemper:

Tyngre og ofte litt mer ”klumpete” enn billigvariantene. De stikker mer ut av øret og har lettere for å falle ut når man er i bevegelse.

Hvem passer de best til?

High-end ørepropper passer for deg som er ekstra kresen på lydkvalitet men samtidig vil ha et kompakt format, enten du er ute på farten eller sitter hjemme foran skjermen.

 

Spesiallagde ørepropper – fra ca 2.000-8.000 kroner

”Customized” ørepropper er den mest påkostede formen for ørepropper. Disse skreddersys for hver enkelt ved å ta en avstøpning av dine individuelle øreganger, slik at du kan oppnå perfekt passform og komfort. Høyttalerelementene sitter innkapslet i gummiformen og leder lyden ut gjennom en felles kanal.

Den spesielle utformingen gir bedre plass til gode høyttalerelementer, og gir en suveren lydkvalitet som nesten kan minne om store øreklokker! Bassgjengivelsen blir dypere og kraftigere, og mellomtonen klarere, noe man lett kan høre i form av mer tydelig stemmegjengivelse og rikere klang fra musikkinstrumentene.

Fordeler:

Custom ørepropper gir den beste lydkvaliteten og den beste bærekomforten. De sitter bokstavelig talt som støpt og faller aldri ut. Som følge av den individuelle tilpasningen får du også identisk lyd i begge ører, i tillegg til ekstra god støydemping.

Ulemper:

Proppene sitter dypt i øret og tar lengre tid å ta av/på seg, noe som kan være upraktisk når skal prate med sidemannen. Du betaler også ekstra for skreddersømmen: Avstøpningen må tas hos en lokal forhandler og sendes til produsent, noe som medfører en leveringstid på 2-3 uker.

Hvem passer de best til?

Spesiallagde ørepropper er populære blant proffe brukere og konsertscener fordi de aldri faller ut og gir en god støydemping av omgivelsene.

 

 

Hodetelefoner oppå øret – fra 200 kroner

Hodetelefoner er de tradisjonelle ”hodehøyttalerne”. Med langt større plass til høyttalerelementer enn øreproppene gir hodetelefoner en fyldigere og mer dynamisk klar lyd. De kommer i mange varianter og prisklasser for å passe forskjellige bruk. Små hodetelefoner legges oppå øret og gir typisk en langt renere og fyldigere lyd enn de rimeligste øreproppene.

De minste hodetelefonene har også små høyttalerelementer. Dette, samt at de bare delvis dekker øret fører med seg noen lydmessige begrensninger. Bassen er typisk slank, og diskanten kan bli nokså spiss og grovkornet, avhengig av kvaliteten på høyttalerelementet. De dekker ikke øret fullstendig, og gir derfor liten eller ingen støydemping.

Fordeler/ulemper:

Små hodetelefoner har lav vekt, er enkle å ta og på seg og tar liten plass i håndbagasjen.

Ulempen med små og rimelige hodetelefoner er en relativt spinkel konstruksjon, med en tynn hodebøyle som kan gi litt nedsatt komfort over lengre tids bruk.

Hvem passer de best til?

Små hodetelefoner passer perfekt for deg som vil ha en kjapp og enkel hodetelefon som ikke tar for stor plass eller ser for prangende ut på hodet.

 

Store hodetelefoner (Åpne/lukkede) – fra 400  kr

Store hodetelefoner er klassiske ”studioklokker” som dekker hele øret, og bruker typisk en tykkere hodebøyle som gir bedre bærekomfort. De kommer hovedsakelig i to varianter, åpne og lukkede.

Siden øreklokkene dekker hele høret gir de også langt bedre lydmessige betingelser. Ved å lukkes mot øret oppnår de langt bedre akustisk kobling mot øregangen, og dette gir først og fremst en mye fyldigere og dypere bassgjengivelse enn man kan oppnå med mindre hodetelefoner og ørepropper. Takket være de store høyttalerelementene får lyden langt større dynamikk og lavere forvrengning. Dette gir en behagelig lydgjengivelse som man kan lytte til i timesvis uten å bli trett i ørene. Derav tilnavnet studioklokker.

Fordeler

Åpne hodetelefoner bruker perforerte klokker slik at du kan høre både musikken og lyd fra omgivelsene. Dette gir en lydmessig fordel i form av en større, mer luftig og mindre innestengt lyd. Lyden virker som den kommer utenfor og ikke inni hodet. Komforten ivaretas fordi det blir mindre hett om ørene.

Ulemper

Siden hodetelefonene er åpne lekker de lyd begge veier. Du hører hva som foregår rundt deg, men andre hører også musikken du spiller. I støyende omgivelser blir man ofte tvunget til å skru opp lyden. Her må man derfor være forsiktig med tanke på hørselskader.

Hvem passer de best til?

Åpne hodetelefoner passer først og fremst best til hjemmebruk og langtidslytting.

 

Lukkede hodetelefoner


Lukkede hodetelefoner ligner på tradisjonelle hørselvern, med en lukket konstruksjon som skjermer for lyd begge veier. All lyden fra høyttalerne ledes rett inn i ørene.

Fordeler

Hodetelefonene sitter tettere på øret og  gir en mer direkte lyd med kraftigere bassgjengivelse. Lydstyrken er lettere å kontrollere, fordi den er mindre påvirket av omgivelsene.

Ulemper

De lukkede klokkene blir lettere varme å ha på seg, og billigvariantene kan gi et litt ”tettere” og mer hermetisk lydbilde.

 

Hodetelefoner med støydemping – fra 1.000 kroner

Selv ikke de beste hodetelefonene klarer å skjerme mot all støy. Derimot finnes det varianter som går inn for å aktivt motvirke støyen fra omgivelsene ved hjelp av elektronikk. Støyen måles med en innebygd mikrofon, og hodetelefonene sender så ut et motsatt signal som utligner støyen. Støydempingen er veldig effektiv mot monoton støy som flymotorer og vindstøy.

Lydkvaliteten fra støydempende hodetelefoner er generelt god, men en del av prisen går med til å betale for den aktive elektronikken. Hvis støydemping er mindre viktig, vil du oppnå bedre lydkvalitet med vanlige hodetelefoner til samme pris.

Fordeler:

Støydempende hodetelefoner kan gjøre lange reiser mer behagelige fordi de utligner støyen og lar deg høre mer musikk i stedet.

Ulemper:

Støydempende hodetelefoner er aktive og trekker mer strøm enn de passive variantene. De kommer som regel med oppladbare batterier som drar opp vekten sammenlignet med standard hodetelefoner. Lydkvaliteten er god, men ikke på høyde med de beste ”hjemmeklokkene”.

Hvem passer de best til?

Den perfekte reisekameraten for deg som reiser mye med tog og fly.

 

High-end hodetelefoner – fra 3.000 kroner

Her brukes kun det beste av høyttalerelementer og materialer for å gi deg den optimale brukeropplevelsen.

Fordeler:

De beste hodetelefonene har svært høy kvalitet på høyttalelementene, som lett kan høres i form av renere og fyldigere lyd. Lydkvaliteten kan faktisk være på nivå med et high-end stereoanlegg (i miniatyr). Bærekomforten er også superb, med tykk polstret bøyle og klokker.

Ulemper:

De beste hodetelefonene er svært store og derfor mindre egnet til å ta med ut på tur. De er ofte også tyngre å drive enn standarmodellene, og vil ofte ikke spille høyt nok med en vanlig iPhone eller MP3-spiller.

Hvem passer de best til?

High-end hodetelefoner er for deg som vil ha den beste lydopplevelsen, fortrinnsvis hjemme i stua med en egen hodetelefonforsterker og høyoppløste musikkfiler. Ditt eget lille ”high-end hodeanlegg”.

 

 

Hodetelefonforsterkere

Jo bedre hodetelefoner du har, desto mer øker kravet til lydkilden. Spesielt de dyreste telefonene er ofte tungdrevne, med en last på over 100 ohm og opp imot 250 og over. Dette kan ikke drives med en liten MP3-spiller. Heller ikke hodetelefonutgangen på datamaskinen eller til og med på din flotte hi-fi-forsterker er optimal når de virkelig krevende klokkene skal spille opp til en personlig dans inne i ditt eget hode. En hodetelefonforsterker er nødvendig.

Bærbar hodetelefonforsterker – fra 200 kr

En bærbar hodetelefonforsterker er for deg som trenger litt ekstra kraft fra din iPhone eller annen bærbar spiller med begrenset utgangsnivå. Et eksempel er Fiio E1, som til 200 kroner forsterker lyden fra iPod/iPhone og gir en fyldigere lyd, med mer tyngde i bassen. Denne har ikke eget batteri, men tapper spilleren for strøm og forkorter dens batteritid.

Stasjonær hodetelefonforsterker – fra 2.000 kr

Skal du sitte hjemme og nyte musikken fra dine påkostete og tungdrevne hodetelefoner, bør du ha en stasjonær hodetelefonforsterker. Mens hodetelefonutgangen på din hi-fi-forsterker ofte bare tapper signalet fra linjeutgangen, har en hodetelefonforsterker egne kretser som gir merkbart bedre og kraftigere lyd. Du vil merke at lydbildet vokser i størrelse, og det med godt overskudd til bassrytmene.

High-end hodetelefonforsterker – fra 10.000 kr

Det er med hodetelefonforsterkere som med andre forsterkere; lyden blir enda bedre med bedre komponenter. Det er ikke nødvendigvis snakk om at de dyreste hodetelefonforsterkerne har enda mer kraft enn de billigere, men kvaliteten på de innvendige komponentene er så høy at man fjerner enda flere silkelag mellom deg selv og musikken. Musikken gjengis med enda mindre forvrengning, slik at du får frem det sanne potensialet i dine hodetelefoner. Hodetelefonforsterkere i denne prisklassen er forbeholdt feinschmeckerne blant hodetelefoner. For eksempel elektrostattelefoner.

 

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marshall rocker videre

Latterlig billig fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top