Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets beste anlegg

Den enkleste veien til opplevelsene er et komplett anlegg hvor alt er inkludert. Mange har nå fått strømming, som forenkler tilgangen til musikken.

Skrevet av / 05.01.12 - 05:42
Årets beste anlegg

Enten du er ute etter et stereoanlegg til musikk eller film, eller om det skal være surround – eller kanskje en lydplanke – har vi gode forslag til deg på de påfølgende sidene.

Stereo, surround eller lydplanke?
Skal du ha et anlegg kun til musikk, er det greit å gå for et plasseringsvennlig stereoanlegg. Filmopplevelsene synes vi så å si alltid blir best i surround, såfremt anlegget oppfyller et minimum av lydkvalitet.

Har du ikke plass til et surroundanlegg, kan du enten gå for stereo eller 2.1 (to høyttalere pluss basshøyttaler), eller har du veggmontert TV, kan en lydplanke være tingen. Dette er en planke hvor alt av høyttalere og elektronikk er montert, og den passer på veggen under TV-en. Dette er klart et kompromiss, men lyden er så å si alltid mye bedre enn den fra TV-en alene. Få lydplanker er spesielt godt egnet til å spille musikk, men de funker overraskende godt på film – spesielt de som har en subwoofer i tillegg.

Fordeler med alt-i-ett
Fordelen med et alt-i-ett-anlegg er at alt av utstyr og kabler er inkludert i pakka, bortsett fra kanskje den optiske kabelen som kobles mellom TV-en og anlegget. Det er enkelt å koble opp, hele anlegget kan styres med samme fjernkontroll, og det ser som regel estetisk fint ut. Det kan også låte bra, bare man er på vakt.

Ikke la deg villede
Det første man skal gjøre, er å styre unna anleggene med blinkende lys og andre ”discoeffekter”. Vær på vakt mot ”3D bass”, ”superbass” eller noe annet med ordet ”bass” i seg. Dette er som regel en dårlig effekt som uansett bør være skrudd av. Og er anlegget merket med ”1000 watt”, vit at dette er reinspikka tøv.

Skru av lydeffekter
Trikset med å finne et bra stereo- eller hjemmekinoanlegg er å skru av alt av lydeffekter, og lytte. Låter det platt eller spisst, er det lite eller ingenting av ekstraeffekter som vil gjøre lyden bedre. Det kan virke imponerende der og da, men lyttetrøttheten melder seg etter kort tid.

Ta med deg egen musikk eller film i butikken Er du ute etter et stereoanlegg, bør du ha med egen musikk som du kjenner godt. Skal du ha et filmanlegg, bør du få dette demonstrert med noe annet enn tegnefilm. Animasjoner ser nesten alltid imponerende ut, selv om avspilleren skulle mangle en del gråtoner. Når sant skal sies er bildekvaliteten på Blu-ray god nærmest uansett avspiller. Da er det viktigere hvor lang tid anlegget bruker på å sette i gang filmen, og hvordan det er å manøvrere. I tillegg til selvsagt lydkvaliteten. Tenk på hvordan anlegget skal plasseres. Skal høyttalerne stå i en bokhylle, bør de ikke være for store, og refleksporten bør helst være plassert foran. Er denne bak, kan det være en fordel å tette den igjen med skumgummi. Dette gjelder også for høyttalere som skal festes på veggen med braketter. Om du har mulighet for å plassere høyttalerne på hvert sitt stativ litt ut fra veggen, gir dette ofte best lydmessig resultat.

Skal du ha gulvhøyttalere, bør du være klar over at mange av disse låter best et stykke ut fra veggen.

Angående strømming
Mange anlegg har såkalt nettverksstrømming. Tilkoblet hjemmenettverket får det tilgang på all lagret musikk (noen strømmer også video og foto) som også er tilknyttet nettverket. Brukervennligheten varierer. Med noen må du manøvrere deg via en lite oversiktlig tegnrute på anlegget. Andre kan kobles til TV-en og få opp skjermmenyen på den. Mye enklere. Noen har til og med en egen app du kan laste ned til din smartmobil, og bruke denne til fjernkontroll. Dette gir en svært god oversikt over mediabiblioteket ditt.

Stereo

Sonos Connect + Sonos Bridge + Dali Zensor 1

Dynamikk og oppløsning

Sonos har svært populære strømmingssystem med multiromsløsning. Dalis nye budsjetthøyttalere gir dessuten meget god lyd for pengene.

Sonos Connect:Amp (tidligere ZP120) er en nettverksstrømmer med innebygget forsterkning. Strømming fra datamaskinen kan gjøres direkte, men best funker å installere Sonos Desktop Controller på Mac eller PC. Er du vant til å bruke programmer som iTunes, Windows Media Player eller Winamp, må du nå venne deg på nytt til Sonos. Programmet funker fint, men last ned Sonos Controller for Android eller Apple håndholdte for best mulig brukervennlighet.

Den nye Zensor-serien fra Dali tar over som den nye budsjettserien. Dali hevder å ha puttet inn de absolutt beste elementene for pengene, jobbet mye med delefiltrene og i det hele tatt tynt det maksimale ut av budsjettet. Bokhyllemodellen Zensor 1 er derfor en naturlig kandidat å teste sammen med Sonos-produktene.

Lydkvaliteten er i en annen klasse enn de andre mikroanleggene vi testet i fjor. Det er bedre sammenheng i tonene, bassen er fastere og mer oppløst, og den dynamiske kontrasten er vesentlig bedre enn hos resten. Dette begynner endelig å nærme seg skikkelig hi-fi. Dali-høyttalerne har noen resonanser i øvre bass som maskerer litt innimellom, men til prisen er dette meget bra. Zonos-forsterkeren holder et stramt grep på høyttalerne, lyden er kjapp, og med god oppløsning i toppen. Selv om det finnes rimeligere mikroanlegg, skal det likevel mye til å slå dette anlegget når vi snakker valuta for pengene. Trenger du dypere bass, kan en subwoofer kobles til.

Les testen her

Hjemmekino budsjettklasse

LG HX906SB


Glimrende kompromiss

LG står bak det beste alt-i-ett budsjettanlegget med Blu-ray vi testet i fjor.

Anlegget fra LG har trådløs nettilkobling, medfølgende iPod-dokk og nettverksavspilling via DLNA. Fronten har et berøringsfølsomt panel, for mer luksuriøs følelse enn fysiske knapper. Oppsettmenyen er oversiktlig og fin, og lar deg gjøre alle nødvendige innstillinger, inkludert avstandsinnstilling til hver kanal individuelt. Det går litt tregt å laste en film, og det å hoppe mellom ulike musikkspor på CD eller scener på Blu-ray går ikke like jevnt for seg som hos de raskeste. Greit nok.

Lyden, derimot, er klar, og klangmessig er den godt balansert. Bassen er ganske stor og kraftig. Noen vil kanskje oppleve den som litt svulstig og seig, men den er kraftigere enn hos mange av konkurrentene, og dette gjør LG litt tøffere på film.

Samtidig er det en varmhet og fylde i mellomtoneregisteret som virkelig gjør seg på sangstemmer og dialoger. Der hvor de andre anleggene kan bli litt slitsomme i lengden, har LG klart å maskere sine svakheter ved å dempe diskanten noe. Og det funker. For i denne prisklassen er det nødvendig å maskere feilene, noe LG har klart til gagns. Setter vi på en annen lydmodus en ”Bypass”, for eksempel ”Natural”, hører man at diskanten er grovkornet, så det er ikke å anbefale. I lengden låter anlegget klart best i ”Bypass” modus.

Musikk i stereo låter også godkjent med LG. Ekte hi-fi blir det aldri, men vi kan godt forstå de som synes at dette holder.

Til oppsummering: LG HX906SB er det beste surroundanlegget med 3D-Blu-ray vi har hørt til 4.000 kroner. 

Les testen her

 

Hjemmekino

Onkyo BD-SP309 + TX-NR509 & Magnat Monitor Supreme 5.1

Mer krutt

En større subwoofer gir mer basstrøkk og større toner, og den voksne senterhøyttaleren gir mer fylde til dialogene. 

Separate komponenter gir større og kraftigere lyd enn komplette budsjettanlegg. Glimrende Blu-ray-spiller og surroundreceiver fra Onkyo er her paret med høyttalere Magnats Monitor Supreme-serie.

I forhold til anlegget med samme elektronikk koblet med Focal Sib & Cub, også omtalt i denne kavalkaden, har Magnat en større subwooferen, med et 12-tommers element hvor Focal sitt er på 8 tommer. Videre er senterhøyttaleren vesentlig større, med to 4,5-tommers mellomtoneelementer hvor Focal nøyer seg med en enkelt 5-tommer. Front- og bakhøyttalerne er små og glir rett inn i en bokhylle, selv om vi anbefaler stativer eller veggbraketter. Utseendemessig skal det sies at Focal-settet er lekrere å se på.

Mens Focal-høyttalerne har en åpenhet og finesse samtidig som bassen komplimenterer overtonene med nok kraft og fylde, fokuserer Magnat-pakka mer på kraften i lydbildet. Det går på bekostning av de minste nyansene i tonene, men samtidig får høyttalerne bedre fram aggresjonen i lydsporet.

Når det plaffes løs eller biler smadres på skjermen, hamrer subwooferen til Magnat temmelig hardt, og de øvrige høyttalerne takler også godt ekstreme effekter. Magnat kommer i så måte tettere på kinoopplevelsen enn noen av budsjettanleggene vi testet i året som gikk.

Musikk i stereo blir også enda et hakk livligere, og høyttalerne sminker opp overkomprimert pop og rock til å låte noe mer dynamisk enn det i virkeligheten er. Uten at det går nevneverdig utover opplevelsen av jazz og klassisk. 

Les testen her

 

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top