DJI Mavic 4 Pro Fly More Combo

Lever virkelig opp til navnet

DJI Mavic 4 Pro er et seriøst verktøy for fotografer som trenger bilder fra luften.

DJI Mavic 4 Pro Fly More Combo 8

Foto: DJI

Med Mavic 4 Pro har DJI gjort en god kameradrone mye bedre. De tre kameraene har fått bedre bildebrikker, og Hasselblad-kameraet har fått betydelig forbedret oppløsning.

Mavic 4 Pro flyr lengre enn før på ett batteri, og man kan ta opp både 6K HDR-video med Hasselblad-kameraet, og 10-bit 4K HDR-video i 60 fps med 70 og 168mm tele. Det er også en innstilling for vertikale 9:16-videoopptak her, og 4K i 120 fps slow motion

Her er det også Hasseblad Natural Color Solution, som DJI mener gir bedre fargegjengivelse. Dual Native ISO Fusion er også en del av pakka, og man kan stable opp til fem RAW-filer sammen for økt dynamikk opp til 16 trinn, og bedre oppløsning. 

Men aller viktigste er Hasselblad-kameraets oppdatering. Det har fått en ny CMOS bildebrikke i 4/3-format, som leverer opp til 100 megapiksler fra en 28 mm vidvinkel. Lysstyrken er meget god med blender 2.0 som største åpning, og f11 som minste. 

Fra fjernkontrollen kan man bytte sømløst mellom de tre kameraene. En 48 Mp og 1/1,3’’ stor CMOS bildebrikke, sitter bak en 70mm f2.8, og en 50 Mp 1/1,5’’ CMOS brikke har en 168mm telebrennvidde.

Med tre kameraer, inkludert et 100 Mp 28mm Hasselblad-kamera, er Mavic 4 Pro et seriøst verktøy. Foto: Lasse Svendsen

Dermed dekker Mavic 4 Pro et stort brennviddeområde, som gjør dronen svært anvendelig. Det finnes også digital zoom her, men den degraderte oppløsning og bildekvalitet i betydelig grad, og er noe jeg fraråder – med mindre man er helt nødt. 

Les også TEST: DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo Med tre kameraer er DJI Mavic 3 Pro mer anvendelig enn de fleste droner.

Ser i mørket 

Mavic 4 Pro er også utstyrt med DJIs Infinity Gimbal, en stabilisator som kan rotere 360 ° mens man spinner dronen, og vippes 70 ° fra fjernkontrollen.

Mavic Pro-serien er blant DJIs mest avanserte kameradroner, det gjelder i høyeste grad også Mavic 4 Pro, som har en egen nattsynmodus som bruker Lidar og ser ned til 0.1 lux, med seks sensorer som registrerer hindringer og passer på at dronen ikke flyr rett i fjellveggen. 

Mavic 4 Pro har Lidar som ser i mørket og unngår hindringer. Foto: Lasse Svendsen

Det skal også gjøre den langt lettere å manøvrere mellom hindringer som trær, bygninger, og andre faste objekter. 

I normal flymodus flyr dronen i opp til 51 minutter, med en rekkevidde opp til 41 km. Maks hastighet er rundt 32 km i timen, men den har også en sportsmodus som øker hastigheten til 90 km i timen.

Fly More Combo

To batterier og lader. Foto: Lasse Svendsen

Dronen har også 64 GB lagring internt, og den sende video til fjernkontrollen RC 2, som følger med i den såkalte Fly More Combo-pakken. Fjernkontrollen har 32 GB lagringsplass, microSD-kortplass, og den følger med i en pakke som blant annet inneholder to ekstra batterier, en 100 W lader, reservepropeller og diverse kabler. Som alt sammen får plass i en skulderveske. 

Fjernkontrollen RC 2 kjenner vi fra før av. Den har en 5,5-tommers FHD-skjerm, og USB-kontakt for lading.

Det finnes også en mer avansert pakke med Mavic 4 Pro. Den inneholder de samme batteriene, og dronen er helt lik, bortsett fra 512 GB internlagring. Creator Combo, som den kalles, har støtte for ALL-Intra 4:2:2 video og Quick Transfer som overfører video til mobilen med opp til 80 MB/s via Wi-Fi 6. 

Den leveres med en mer avansert RC Pro 2 fjernkontroll med en større og mer lyssterk og – roterbar – 7’’ mini-LED skjerm, og innebygd mikrofon slik at du kan ta opp lyd mens du filmer. Den kan også kobles til en separat skjerm via HDMI, for visning av innholdet på internminnet på 128 GB.

Creator Combo-pakken støtter dessverre ikke Apple ProRes video, slik tilsvarende pakke gjorde på forgjengeren Mavic 3 Pro.

Hvis man ikke har behov for verken Creator Combo, eller Fly More Combo, kan man spare penger på å kjøpe en basisversjon av Mavic 4 Pro. Den inneholder kun en drone med ett batteri og en RC 2 fjernkontroll. Det følger ikke med noen lader, eller ekstra batterier.

Fly More Combo-pakken. Foto: DJI

Stabil og presis flyvning

Selv om vekten passer kiloet, og dronen er relativt stor, er den faktisk enklere å fly enn de små dronene til DJ. De fire propellene byr på mer kraft, og den oppleves som langt mer stabil og den tåler betydelig mer vind, enn de små dronene gjør.

Det betyr også at den er mer anvendelig, fordi den kombinerer bedre flyegenskaper, med lengre rekkevidde og flere kameraer. Den har også DJIs Active Track modus, og AI-basert motivgjenkjenning, som lettere følger og styrer dronen etter et valgt motiv. 

Foto: Lasse Svendsen

Med alle sensorene på vakt, kan for eksempel en skiløper eller offroad-syklist, bevege seg imellom hindre som trær og steiner, uten at dronen krasjer i noen av dem under filmopptaket.

Stikkene på DC 2 fjernkontrollen er ikke særlig store, men man venne seg fort til å kontrollere dronens bevegelser slik at man får myke og fine opptak, med jevne bevegelser uten hakking.

Den nye RC 2 fjernkontrollen. Foto: Lasse Svendsen

Med brytere for å veksle mellom kameraer, digital zoom og gimbal-vinkel, har man full kontroll over opptaket fra start til slutt. I menyen kan man velge automatiske eller manuelle innstillinger av alle primære tekniske justeringer.

Man kan ikke styre Mavic 4 Pro med DJIs Motion flystikke, og dronen heller ikke kompatibel med DJIs googles, slik FPV-dronene er.

Meget høy videokvalitet

Med 10-bits video rett ut av dronens internminne, er det duket for svært høy videokvalitet. Med hovedkameraets 6K-oppløsning og HDR, får man mettede og fargerike landskapsopptak. 

Hvorfor den ikke har Apple ProRes, er uklart, men det kan alltid komme i en fastvareoppdateri, for alt vi vet.

Det er hovedkameraet med Hasselblad-logoen som er den store stjernen. Stillbilder kan enkelt beskjæres ganske betydelig, uten at man opplever at bildet har for lite oppløsning, eller for mye støy. Siden man også kan justere eksponeringen, blant annet ved å velge blenderåpning selv, har man god kontroll over dybdeskarpheten og kvaliteten fra Hasselblad-kameraet. Som har den største sensoren av de tre kameraene på Mavic 4 Pro.

Foto: Lasse Svendsen

De to mindre bildebrikkene er litt mer følsomme for støy i lite lys, men i godt lys leverer de svært høy 4K-kvalitet, også med HDR. Og så lenge man holder seg til 168 mm og ikke benytter digital zoom, klarer man å holde bildestøy unna bilde- og videofilene.

Med dronens 360 ° gimbal, kan man fly ganske ekstreme runder, og skape noen spektakulære actionsekvenser med Mavic 4 Pro.

Les videre
Exit mobile version