Nyhet

Samsung utvikler OLED-skjerm med ekstrem oppløsning

Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.

Portrait of an African American man in a hoodie and vr glasses playing an exciting game. Concept of the future is here. Toned image. Mock up

Trodde du 8K-TV var skarpt? Glem det. Disse har en pikseltettet på rundt 120-150 piksler per tomme(PPI – Pixels Per Inch), mens dagens skarpeste små mobilskjermer har en pikseltetthet på 400-500 piksler per tomme. Men nå har Samsung funnet opp en ny type OLED-skjerm som angivelig skal oppnå hele 10.000 PPI, eller opptil 20.000 PPI i noen sammenhenger! Den nye teknologien er utviklet i samarbeid med forskere ved Stanford-universet, og baserer seg på et OLED-panel med grensesprengende nano-teknologi.

Ekstrem pikseltettet og høyere lysstyrke

Dagens minste OLED-skjermer til mobilbruk fremstilles ved å påføre organisk film på et metallisk underlag med masse bittesmå hull. Denne teknikken setter begrensninger for hvor små pikslene kan være og ikke minst hvor stor skjermen kan være. Større OLED-skjermer som brukes i TV-sammenheng benytter hvite OLED-piksler med fargefilter, som også her krever en viss størrelse.

Den nye teknologien fra Samsung og Stanford kalles metaphotonic OLED og bruker en hvit OLED-film til å lyse opp en metalloverflate bestående av små søyler. Søylene er ekstremt små (bare 80 nanometer høye og 100 nanometer brede!), og fire av dem utgjør en komplett piksel som kan avgi rødt, grønt og blått lys. Lyset reflekteres innad i panelet og ut gjennom en sølvfilm, og skal angivelig resultere i opptil dobbelt så høy lysstyrke som dagens OLED-paneler, i tillegg til renere farger. Forskerne ved Stanford sammenligner teknikken med et musikkinstrument, der lyden forsterkes innad i en klangkasse før det slipper ut som rene toner gjennom et hull. Men her er det altså lyset som kommer ut sterkere og renere enn vi er vant til. Ganske fiffig!

Den meta-fotoniske OLED-teknologien oppnår en ekstrem pikseltetthet på 10.000 PPI, og skal angivelig være skalerbar til bruk i både større og mindre skjerm-applikasjoner. (Foto: Stanford/Samsung Advanced Institute of Technology)

Kan revolusjonere VR-briller

Så hva kan disse mikroskopiske og tettpakkede pikslene brukes til? Et passende bruksområde kan være VR-briller: Disse bruker bittesmå skjermer montert tett mot øyene, og lar seg fort avsløre av dårlig oppløsning. Synlige pikselmønstre eller såkalt screen door effect reduserer bildeopplevelsen, og selv om VR-brillene har blitt langt bedre med årene, er det en lang vei å gå før de kopierer virkeligheten. En virkelig sylskarp skjerm kan bidra til å viske ut skillet mellom hva som er simulerte og ekte bilder.

Ikke nok med det: Samsung hevder at teknologien både er skalerbar og relativt (!) enkel og billig å produsere. De har angivelig også utviklet større prototyper av «nano-OLED» skjermer til for eksempel TV-bruk. Det skal bli spennende å se når teknologien kan realiseres i et faktisk produk,t som er praktisk og ikke minst betalbart(!) i forbrukersammenheng.

Kilder:

news.stanford.edu

spectrum.ieee.org

Les videre
Exit mobile version