Nyhet

Elon Musk er skeptisk til at dagens oppskyting vil lykkes

Oppdatert: I dag er den første virkelige oppskytingen av SpaceX sin gigantiske rakett Starship, men Musk lover bare at det vil bli "garantert spennende".

Oppdatering: De har nettopp avbrutt oppskytningen på grunn av tekniske problemer. Det vil ta 48 timer å tømme alt drivstoff, så det neste forsøket vil ikke skje før etter det.

Grunnlaget for SpaceX sitt mål om å sende astronauter til Mars er raketten Starship. Eller rettere sagt heter den nedre delen Super Heavy og har 33 Raptor-motorer, mens Starship utgjør den øvre delen med 6 motorer. Motorene bruker metan istedenfor det vanlige hydrogenet som drivstoff.

Skejrmbilde: SpaceX

Raketten ble tidligere kalt BFR, som offisielt uttales som Big Falcon Rocket, men alle som har spilt Doom vet at det egentlig betyr Big F-ing Rocket. Og det er det god grunn til. Rakettene er imponerende 120 meter høye! Det kan sammenlignes med Ariane 5-raketten som er 50 meter høy og som ble skutt opp med den Europeiske Romorganisasjonens romsonde «Juice» til Jupiter på fredag.

Illustrasjon: u/firmada på Reddit

Reddit-brukeren u/firmada har gjort en helteinsats ved å illustrere alle rakettene i skala, slik at man får en idé om størrelsen.

Raptor-motoren ble fyrt opp for første gang i 2016, og senere samme år presenterte SpaceX de første planene for det som senere ble BFR. I løpet av 2020 og 2021 gjennomførte de noen svært beskjedne testflyvninger til en høyde av en mil. I dag skal de altså gjøre en test i fullskala og prøve å komme i bane rundt jorden.

«Success if not what should be expected» sa Elon Musk på Twitter søndag kveld. «Probably tomorrow will not be successful. It’s just a very fundamentally difficult thing.» Han anslår sjansene for å lykkes i dag til 50 prosent, men sier at det er 80 prosent sjanse for at de når jordbane senere i år.

Her kan du se oppskytingen

Les videre
Exit mobile version