Nyhet

MWC 2023: Huawei lever i beste velgående

Med stilige nye produkter og den største standen av alle på mobilmessen i Barcelona, viste den kinesiske mobilgiganten muskler.

På våre breddegrader er kinesiske Huawei allerede en del av fortiden. Du kan selvfølgelig fortsatt kjøpe nettverksprodukter, PC-er og smartklokker fra den kinesiske produsenten.

Men glem ikke at Huawei inntil for noen år siden var nær ved å slå Samsung i konkurransen om å være den nest største leverandøren av smarttelefoner her til lands. Samtidig leverte Huawei 4G-nettverksteknologi til flere skandinaviske teleoperatører og hadde hundrevis av ansatte bare i Norge.

Huawei var til stede med en gigantisk stand på årets Mobile World Congress. (Foto: Peter Gotschalk)

Og så boikottet den amerikanske regjeringen det kinesiske selskapet i 2019. Huawei ble svartelistet, og et stort antall vestlige selskaper, inkludert Google, ble utestengt fra å samarbeide med mobilprodusenten.

I dag har Huaweis organisasjon i Norge blitt kraftig nedbemannet, og Huawei-mobiler er vanskeligere å finne i butikkene. Det har seg også slik at tidligere kunder som fortsatt bruker Huawei-telefoner de kjøpte før boikotten, opplever at ulike apper ikke lenger fungerer på smarttelefonene deres.

Les også Nå kan du ikke lenger se 'House of the Dragon' på Huawei-enheter Dårlige nyheter for Huawei-brukere

Men hvor USAs boikott av Huawei har skapt store problemer på det norske markedet, er situasjonen en annen i andre deler av verden. På Mobile World Congress var Huawei til stede med den største standen vi noen gang har sett. De viste blant annet frem nye forbrukerprodukter, og det tok oss ikke lang tid å finne ut at Huawei gjør det veldig bra i mange deler av verden.

Produkter

Først og fremst utvikler Huawei fortsatt førsteklasses smarttelefoner. På mobilmessen så vi for eksempel både Huawei Mate 50 Pro og den sammenleggbare Huawei Mate Xs 2. Ingen av de to smarttelefonene er tilgjengelige på det norske markedet, noe som nesten er litt synd, for de ser utrolig stilige ut.

Huawei Mate 50 Pro ble lansert i september i fjor og er utstyrt med en Snapdragon 8+ Gen 1-prosessor, 6,74″ OLED-skjerm og et tredobbelt kamera med hhv. 50 Mp vidvinkel, 13 Mp ultra vidvinkel og hele 64 Mp periskop-teleobjektiv.

Huawei Mate 50 Pro (Foto: Peter Gotschalk)

Den brettbare Huawei Mate Xs 2 kom på markedet i fjor vår og har en 7,8-tommers OLED-skjerm i utbrettet modus. I tillegg har man Snapdragon 888-prosessoren og et trippelkamera med henholdsvis 50MP vidvinkel, 13MP ultravidvinkel og 8MP teleobjektiv.

Begge mobilene, samt en rekke andre, billigere modeller som ble vist frem på messen, er basert på Huaweis egen versjon av Android-operativsystemet, mens appbutikken er Huaweis eget AppGallery, som i skrivende stund tilbyr rundt 223.000 forskjellige apper og har 580 millioner aktive brukere hver måned på verdensbasis.

Huawei Mate Xs 2 (Foto: Peter Gotschalk)

Europa og resten av verden

Og mens du må lete lenge etter en Huawei-mobil som den ovenfor i de norske butikkene, ser det annerledes ut sør for grensen.

I Tyskland samarbeider Huawei fortsatt med mobil- og internettoperatøren 1&1, mens du i Frankrike kan kjøpe kinesiske produkter fra den store mobiloperatøren SFR. I østeuropeiske land som Romania samarbeider Huawei med operatører som T-Mobile og Vodafone, og det kinesiske selskapet har også markedsandeler i mindre europeiske land som Hellas og Serbia.

Men spesielt i Midtøsten er Huawei fortsatt store. For eksempel ligger den største Huawei Flagship Store utenfor Kina i Riyadh i Saudi-Arabia, der den 2000 kvadratmeter store butikken åpnet så sent som i fjor.

(Foto: Huawei)

I tillegg til Saudi-Arabia er store og folkerike land som Indonesia, Malaysia, Mexico og Thailand også store markeder for Huawei. Og mens det kinesiske selskapet må nøye seg med en markedsandel på litt over fem prosent på verdensbasis (rett bak andre kinesiske merker som Oppo og Vivo), er markedsandelen i eksempelvis Afrika så høy som 11,4%.

På Mobile World Congress lovet Huaweis europeiske talsmann James Warren at fremtidige Huawei-telefoner også vil bli lansert på det europeiske markedet. Og at de er bare et klikk unna en utenlandsk nettbutikk eller mobiloperatør, hvis du har lyst til å prøve Huaweis egen versjon av Android, samt AppGallery-appbutikken. Bare husk at mange av appene du er vant til å bruke, ikke støttes av Huawei-produkter.

Les videre
Exit mobile version