Nyhet

‘Urban Miner’ skal gi unge et insentiv til å gjenvinne elektronikk

Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.

Hvis man har barn eller er en barnslig sjel selv, kjenner man nok til verdens meste spilte spill, nemlig Minecraft, som eies av Microsoft.

Nå kan brukt elektronikk gjøres om til bl.a. skins i spillet takket være kampanjen ‘Urban Miner’, som Elkjøp og Microsoft implementerer i fellesskap.

Millioner av elektronikkprodukter samler støv

De aller fleste har en roteskuff eller et skap fullt av småelektronikk som telefoner, nettbrett, kameraer og PC-er. Og i skrivende stund er det svært få av oss som er flinke til å sende brukt elektronikk til resirkulering.

Ifølge Global E-waste Monitor 2020 er 11 ut av 72 elektronikkprodukter i en gjennomsnittlig europeisk husholdning ikke lenger i bruk eller ødelagt. Hvert år oppbevares mellom 4 og 5 kg ubrukt elektronikk i Europa, før det kastes – per person.

Målet med den nye kampanjen er få elektronikkskrapet ut av skap og skuffer, slik at de gamle produktene i stedet kan gjenvinnes.

«Ved å jobbe sammen med Microsoft er jeg overbevist om at vi når mange unge – og får øynene deres opp for de mange fordelene ved å gjenvinne fremfor å kaste. Ikke minst fordi brukt elektronikk nå kan byttes inn i ‘mine coins’, som igjen kan bli nye Minecraft-skins, texture packs og verdener hos Elkjøp,» lover Stina Winther, bærekraftansvarlig i Elkjøp Norge. Hun fortsetter:

«Vi kan alle kjenne oss igjen i at det ligger gamle telefoner, nettbrett og kameraer og støver ned i skuffer og skap, men det kanskje ikke alle vet er at disse produktene inneholder verdifulle mineraler som kan gjenvinnes og brukes igjen, fremfor å utvinnes på nytt fra sårbar natur. På samme måte som at figurene i Minecraft finner mineraler til å lage noe nytt, må flere resirkulere den gamle elektronikken sin, slik at de verdifulle mineralene kan gjenvinnes, og det er nettopp dette vi ønsker å gjøre noe med når vi nå lanserer Urban Miner,” sier Winther.

Slik deltar du i ‘Urban Miner’

Du roter gjennom skap og skuffer etter gamle elektroniske produkter og tar dem med til din lokale Elkjøp-butikk.

For hvert produkt du leverer inn får du en verdikode verdt 850 såkalte Minecoins, som kan løses inn i Minecraft Marketplace. Her kan de brukes til å kjøpe f.eks. skins, texture packs og worlds.

Les også Nå kan du leve mer grønt med Nokia HMD Global lanserte to bærekraftige smarttelefoner og en helt ny abonnementstype på IFA 2022.

Elkjøp aksepterer imidlertid kun Minecoins for produkter som smarttelefoner, nettbrett, hodetelefoner, høyttalere osv. Tilbehør som kabler, ladere og deksler kan også resirkuleres, men belønnes ikke med Minecoins.

Les videre
Exit mobile version