Leica med fullformat proffkompakt

Med en lyssterk 28mm vidvinkel på blender f1,7, utfordrer Leica Q proffsegmentet med M-kvalitet til lavere pris.

Markedet er ikke akkurat mettet med kompakte proffkameraer i fullformatklassen. Det nærmeste man kommer er Sony RX1 til 25.000 kr, uten elektronisk søker. Som er ekstrautstyr, til 4000 kr ekstra.

Derfor skal det bli spennende å se hvilken mottagelse det nye Leica Q kommer til å få. Det har nemlig en 24 megapiksler (CMOS) bildebrikke, ikke den samme, men med samme oppløsning som RX1 – og innebygget elektronisk søker med rekordhøye 3,68 Mp oppløsning.

Så skiller de lag. Leica-kameraet er litt større, men ikke så stort som en Leica M. Her får man en Leica-utviklet 28mm Summilux med f1,7 som største blender, mye større batterikapasitet, raskere skuddtakt og autofokus, lukkertidshjul i stedet for programhjul, opp til 1/16.000s elektronisk lukker, og pekeskjerm.

Kameraet har også Wifi innebygget, for trådsløs overføring av bilder, og fjernstyring av kameraet fra mobilen – med Leicas nye Q-app.

Den nye Maestro II-prosessoren har gjort ISO 50.000 mulig, og men en knapp på baksiden (programmerbar), kan man beskjære bildeflaten direkte til 35 eller 50mm. På jpeg-bilder.

Da faller naturligvis oppløsningen fra 24 til 15 eller 8 Mp.

Med lukkertidshjul, blenderring med 1/3 trinn, makroinnstilling, og bytte mellom autofokus og manuell fokus med en knapp under fokusrringen, bytter man raskt til manuell fokus. Og får peaking – fokusmarkering i søkeren eller på pekeskjermen.

Et hjul for rask eksponeringskompensasjon, og få knapper, gir fotografen full oversikt og kontroll over viktige innstillinger. Setter man blender- og lukker på A, kjører kameraet i programmodus med automatisk valg av blender og lukkertid. Men fotografen kan forskyve innstillingen med hjulet som ellers brukes til eksponeringskompensasjon, til høyre for utløseren.

Kameraet som skyter bildeserier på 10 bilder/s, skal i følge Leica ha 14-bits fargedybde – det antar vi gjelder kun DNG-råfiler, og 13 trinns dynamisk omfang.

Pekeskjermen bruker ikke ikoner som på Leica T, men man kan bla i bilder og velge for eksempel ISO-følsomhet med fingertuppen.

Vi har kameraet til test og har brukt det en uke allerede, og kan fortelle om svært lovende bildekvalitet, byggekvalitet som minner mer om Leica M enn Leica X, og lynrask autofokus og utløserrespons.

Søkeren er kanskje den beste så langt, stor, lys og skarp, mens videokvaliteten som ikke er testet ennå, legger seg på 1080p/60fps og ser lovende ut. Den også.

En liten fordypning på baksiden gir plass til tommelfingeren. Den kunne godt vært gummiert for bedre grep, men med en håndleddsrem eller det ekstra håndgrepet (ekstrautstyr), kan det være et ypperlig kamera til gatefoto. Eller reise, reportasje, arkitektur eller landkapsfoto. Også i lite lys. For med ISO opp til 50.000 og blender f1,7, åpner det seg mange muligheter.

28mm passer ikke alle, noen ville foretrukket 35mm brennvidde i full oppløsning, men det begrenser mulighetene til landskap og arkitekturfoto noe. Uansett vil man støte på kompromisser, så lenge vi snakker om ikke-utskiftbar optikk.

Leica Q er allerede tilgjengelig i utvalgte butikker, og koster 37.000 kr pluss eventuelt ekstrautstyr.

 

Korte fakta:

<
>

 

Les videre
Exit mobile version