Nyhet

Tre Oscar-nominasjoner til Sverige!

Ruben Östlund og Triangle of Sadness gjør stor suksess hos Oscar-akademiet. Norge for nok en kortfilm.

Triangle of Sadness (Foto: SF Studios)

I dag ble de nominerte til Oscar-prisene 2023 annonsert.

Den 95. Oscar-utdelingen går av stabelen i Hollywood, LA, den 12. mars – men allerede i dag kan Sverige, og regissør Ruben Östlund sprette Champagnen.

Oscar-akademiet har nominert hans film, Triangle of Sadness til hele tre Oscar-priser:

Woody Harrelson i passiar med regissør Ruben Östlund under innspillingen av «Triangle of Sadness» (Foto: SF Studios)

Den burleske komedien Triangle of Sadness er både skrevet og regissert av Östlund.

Hovedrollene bekles av Harris Dickinson, Charlbi Dean og Woody Harrelson; men også danske Vicki Berlin og Zlatko Buric har roller i filmen.

Filmen hadde kinopremiere i oktober i fjor.

 

Danskene har flere nominasjoner å glede seg over. Den dansk-grønlandske filmen Ivalu, regissert av Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensen, er nominert i kortfilmkategorien, mens A House Made of Splinters, regissert av Simon L, Wilmont, er nominert i kategorien beste dokumentar, for filmen som foregår på et barnehjem i Ukraina.

I tillegg er den danske klipperen, og tidligere Oscar-vinneren Mikkel E.G. Nielsen, nominert for å klippe den irske filmen The Banshees of Inisherin, som er nominert i flere kategorier, inkludert beste film.

 

Det norske filmmiljøet fikk Akademiets anerkjennelse ved en nominasjon for kortfilmen Nattrikken, regissert av Erik Tveiten.

I kortfilmen møter vi Ebba, en beruset kvinne som ufrivillig ender opp som trikkefører. Med politiet og trikkens egentlige fører i hælene må hun hanskes med truende og voldelige passasjerer.

«Nattrikken» (Foto: Cylinder Production)

Annet verdt å bite seg merke i fra årets Oscar-nominasjoner, er de mange nikkene til helkommersielle filmer, som Avatar: The Way of Water, Top Gun: Maverick og Black Panther: Wakanda Forever.

Som ventet, og høyst fortjent, fikk Austin Butler en nominasjon for beste mannlige hovedrolle, for sin formidable prestasjon som Kongen, i Elvis.

Les også Elvis has left the building! Hvem kunne bedre portrettert verdens største (flamboyante) artist, enn den ekstravagante regissøren Baz Luhrmann?

Den tyske krigsfilmen All Quiet on the Western Front, actionkomedien Everything Everywhere All At Once (med Michelle Yeoh i hovedrollen) og den irske melankolske dramafilmen The Banshees of Inisherin (med Colin Farrell og Brendan Gleeson i hovedrollene) stakk av med en hel rekke nominasjoner.

Samtlige nominerte til Oscar:

Beste skuespiller, birolle

Beste skuespillerinne, birolle

Beste animasjonsfilm 

Les også Pinocchio for voksne Guillermo del Toro leverer nok et visuelt mesterverk – og fornyer en filmklassiker.

Beste animerte kortfilm

Beste kostymer 

Beste kortfilm

Beste sminke og frisyre

 

Beste originale musikkspor 

Beste lydspor

Beste adapterte manus

 

Beste originale manus

Beste foto

Beste dokumentarfilm

Beste dokumentar, kortfilm 

Beste klipp

Les også Herlig, notalgisk actionbonaza Tom Cruise beviser nok en gang hvorfor han er klodens fremste garantist for actionfilmsuksesser.

Beste internasjonale film 

Beste originale sang 

Beste set-design 

Les også Camerons dårskap? I vårt hode var nok ikke Avatar 2 en etterlengtet film; men James Cameron kan overraske, og behersker definitivt fortsatt kunsten med å underholde.

Beste spesialeffekter

Beste skuespiller

Beste skuespillerrinne

Ana de Armas, «Blonde» (Foto: Netflix)

Beste regissør 

Årets beste film

Les videre
Exit mobile version