Nyhet

Korona stopper storfilmene på kino!

Lockdown i USA gir oss et stakkarslig kinotilbud.

Som vi skrev om, allerede for noen måneder siden, får den verdensomspennende koronapandemien vidtrekkende konsekvenser for det globale film- og kinotilbudet.

Så lenge USA fortsetter sin eksplosive vekst i dødsfall og smittetilfeller (Trump om håndteringen av koronaviruset: «I think we’ve done a great job»), vil de amerikanske kinoene i all hovedsak forbli stengt – og dermed holder Hollywood tilbake alle storfilmer fra internasjonal premiere.

En av filmene et sulteforet kinopublikum venter mest på, er gjensynet med Maverick (Tom Cruise) i Top Gun: Maverick. Opprinnelig skulle filmen hatt verdenspremiere den 26. juni. Etter koronautbruddet ble så premieren utsatt til den 23. desember i år.

 

Siste oppdatering er nå at Top Gun: Maverick ikke får premiere før den 2. juli 2021 (!).

Den siste Bond-filmen med Daniel Craig i hovedrollen som den verdensvante agenten, var opprinnelig satt til premiere den 2. april. No Time to Die ble første «offer» for koronaviruset, og ble utsatt til 12. november i år. Enn så lenge ser det ut til at vi vil få høre det ikoniske «Shaken, not stirred»-sitatet en gang før jul; men alt avhenger av hvordan pandemien utvikler seg.

Det ble estimert at MGM ville ha gått glipp at vanvittige 2,75 milliarder kroner om de hadde opprettholdt aprilpremieren. Så her er det så absolutt tungtveiende grunner til å avvente premieredatoen inntil kinoene er åpne – og, folk er villig til å gå på kino igjen.

I tillegg ønsker selskapene å unngå en opphopning av storfilmer, der for eksempel James Bond 25 og Top Gun 2 slippes med en ukes mellomrom.

Får vi se Daniel Craig i sin svanesang som Bond på kinoene i høst? «No Time to Die» (Foto: MGM/Universal)

Her hjemme har kinoene så smått begynt å gjenåpne, men med to seter imellom hver kinogjenger blir det smått med besøkende; det hjelper definitivt ikke på besøkstallene at det er tørke på premierefilmer, der datoene stadig endres og skyves frem i tid.

Filmer får nå utsatt premieren som perler på en snor:

NB! Dette er på ingen måte en uttømmende liste!

Harrison Ford i «Indiana Jones 5» (Foto: Fox/Paramount)

På grunn av den pågående epidemien er også svært mange filmproduksjoner satt på vent/utsatt/kansellert. Indiana Jones 5 skulle etter planene begynt filming i sommer, nå er oppstart utsatt til det uvisse – og premieren (forløpig) skjøvet til 29. juli 2022.

Kinoindustrien er så hardt rammet at enkelte nå stiller spørsmål ved om Covid-19 vil ta livet av, i det minste readikalt endre, kinomarkedet for all fremtid. En ting er sikkert, pandemi med påfølgende lockdown og hjemmesitting har vært en gullgruve for stømmetjenester, slik som Netflix.

 

Epilog:

Selv om vi må smøre oss med ytterligere ett års tålmodighet innen vi får et gjensyn med Maverick og Iceman, kan vi glede oss over at den norske regjeringen nylig gav grønt lys, og unntak for koronainnreiseforbudet for hele produksjonsteamet bak Mission: Impossible 7.

Tom Cruise & Co vil starte filmingen av den syvende filmen i serien i Norge i midten av august. Foreløpig premiere på M:I7 er 19. november 2021.

Neste år (?) kan vi igjen se actionhelten klatre i den norske fjellheimen. Tom Cruise: «It is a gorgeous country. I can’t wait to get back there. I’m very excited, as is the whole crew, to come back.» (Foto: Fox/Paramount)
Les videre
Exit mobile version