Nyhet

I Sveits kan det bli forbudt å kjøre elbil

Årsaken er den truende energikrisen.

I Sveits stiger frykten for en energikrise med blackouts i den kommende vinteren. Ikke bare i Tyskland, men også i det velstående alpelandet Sveits lager man derfor nødplaner, slik at strømforsyningen kan sikres på best mulig vis.

I det sveitsiske parlamentet utarbeides det for tiden et lovforslag ved navn  «Verordnung über Beschränkungen und Verbote der Verwendung elektrischer Energie», og som kan oversettes til «Forordning om restriksjoner og forbud mot bruk av elektrisk energi.»

Nødplanen som skal sikre Sveits gjennom vinteren består av fire nivåer og er ventet til å bli vedtatt i løpet av desember. Og særlig ett punkt er svært kontroversielt.

Les også Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.

Nivå 1 og 2 består av milde innskrenkninger av strømforbruket til private forbrukere. F.eks. skal man ikke vaske med mer enn 40 grader, og streamingtjenester som Netflix og Disney+ skal sette ned oppløsningen på sitt innhold. Et tiltak vi også opplevde i koronapandemiens første måneder.

Les også Nå følger Apple, Amazon, Facebook og YouTube etter Netflix. Netflix var de første som lovte å skru ned oppløsningen for å spare på datatrafikken i Europa. Nå gjør andre teknologigiganter det samme.

Men når vi kommer til nivå 3 av nødplanen blir det plutselig nokså ubehagelig for elbileiere. Butikker skal forkorte åpningstidene sine, og det blir forbudt å spille konsoll-spill. Streamingtjenester skal stenges helt ned, og privat bruk av elbiler forbys. Kun når det er helt nødvendig – f.eks. i forbindelse med innkjøp, legebesøk eller avtaler med offentlige myndigheter – får man benytte elbilen.

Bensin- og dieselbiler blir ikke berørt av de kommende reglene. Men fartsgrensen på de sveitsiske motorveiene vil bli senket fra 120 til 100 km/t.

Den sveitsiske bransjeforeningen for bilimportører er rystet over forslaget. Til avisen Blick sier foreningens direktør Andreas Burgener at politikernes planer er direkte skadelige for klimakampen.

«Enhver som nå kjøper eller bestiller en bil, vil med viten om dette forbudet mot elbiler velge en bensin- eller dieselbil igjen, dersom det er mangel på elektrisitet. Det er jo tross alt unntaket fra forbudet.»

Les videre
Exit mobile version