Philips Dual Basket Airfryer NA555

Philips damp-airfryer er for het på grøten

Fiffige funksjoner og enkel håndtering hjelper ikke når man ikke kan stole på temperaturinnstillingen.

Philips Dual Basket Airfryer NA555 9

Foto: Philips

Philips var jo først med airfryers, og vi har lang erfaring med en av deres standardmodeller. På testbenken har både den superavanserte toppmodellen Philips Combi 7000 XXL Connected  og dobbelkurv-modellen Philips 3000 Dualbasket passert. Konkurrentene har i løpet av tiden lansert modeller med grill, kurver oppå hverandre eller damptilberedning. Nå kontrer Philips med det de påstår å være den første dobbelkurv-modellen med damp. Og det har de sikkert rett i, for vi har ikke sett det fra andre. Spørsmålet er om den har like bra dampfunksjon som OBH Nordica Easy Fry & Grill 3in1 Steam+.

To kurver av ulik størrelse slik at man kan lage mat med ulik tid og temperatur. (Foto: Philips)

Konstruksjon og vedlikehold

Formatet på airfryeren er veldig likt Philips 3000 Dualbasket, til tross for at denne tilhører mellomklasse-serien 5000. Den har imidlertid et sølvaktig ytre som skal etterligne børstet aluminium. Pent, men akkurat som med kjøleskap blir det raskt flekkete, og man må tørke av den i tide og utide. Og så sitter det jo en vannbeholder oppå som forteller at den kan lage mat med damp.

Den kan benyttes som airfryer, som dampovn eller en kombinasjon. (Foto: Philips)

Til forskjell fra airfryers med en eneste stor kurv og en avtakbar skillevegg, som Ninja Foodi FlexDrawer, har denne to faste kurver i ulik størrelse. Den mindre har bare et gitter på bunnen, mens den større har en helt avtakbar kurv. Det gir bedre luftsirkulasjon og tilberedning. Alle de løse delene kan vaskes i oppvaskmaskinen slik at de blir skikkelig rene. Fiffig nok kan man også kjøre et damprengjøringsprogram om man vil løsne litt på fastbrente matrester.

Varmeelementene er eksponerte så de blir lett skitne, men til gjengjeld også lette å tørke av. (Foto: Jonas Ekelund)

Håndtering

På toppen har Dual Basket NA555 et touch-panel som i seg selv er skikkelig bra. Takket være at bare de symbolene som er relevante på tidspunktet lyser, slipper man å lete blant mer eller mindre tydelige ikoner. Men ettersom den sitter på toppen, må man være lang for å kunne se den, noe som gjør den veldig upraktisk for barn. Vannbeholderen på toppen gjør at man ikke kan legge utstyr på toppen. Noe som vi vet at man ifølge instruksjonsboken ikke skal gjøre. Men som vi nok alle gjør når plassen på kjøkkenbenken tar slutt.

Et fint kontrollpanel med pedagogiske symboler. (Foto: Jonas Ekelund)

Hurtigprogrammene er frosne poteter, kjøttskiver, veganske produkter, rå poteter, kyllingklubber, fisk, grønnsaker, myke kaker, brød og oppvarming. Instruksjonsboken har matlagingstips og tabeller for temperatur, og tid for en mengde matvarer. Om man legger til airfryeren i appen deres, som ubegripelig nok heter HomeID, får man oppskrifter tilpasset modellen man har. Selv om de kjedelig nok er på engelsk.

Vannbeholderen på toppen forteller om dampfunksjon, men gjør det vanskelig å legge noe oppå. (Foto: Jonas Ekelund)

Matlaging

Standardinnstillingen er 180 grader, som er bra, men tiden er tidsinnstilt på 20 minutter. Det fører til at man veldig ofte må trykke mange ganger for å få ned tiden til en mer normal lengde. Den lille kurven kom opp til 180 grader etter 2:40, noe som er veldig raskt, men lå så opp mot 200 grader. 20 grader for høy varme er altfor mye, og gjør at man må stille varmen for lavt for ikke å ødelegge maten. Vi prøvde å øke til 200 grader, som er maks. Og da nådde den hele 230 grader. En uakseptabel forskjell som tyder på dårlig kalibrering. Den store kurven nådde 180 grader etter 3:20, som også er bra. Den la seg så rundt 190 grader, som heller ikke er så bra, men heller ingen katastrofe.

Den lille kurven var raskere til 180 grader, men begge ble alt for varme. (Grafikk: Jonas Ekelund)

Som vanlig kan vi ikke anbefale å bruke hurtigprogrammene for å lage mat, det er bedre å tenke selv. Pommes frites-programmet anbefaler for eksempel at man kjører i 30 minutter, noe som gir kremerte poteter. På posen pleier det å stå rundt 15 minutter. Egg-bites blir bra med vår standardtid, og panert fisk blir fin når vi følger instruksjonene på pakken.

Derimot blir vi litt betenkte når det gjelder bacon. Med tanke på at vi har registrert for høy temperatur, burde vi altså stille ned temperaturen for at det skal bli bra. Men her må vi øke både temperaturen og tiden i den lille kurven, sammenlignet med vår referanse Philips Combi 7000 XXL Connected. Kan det være dårligere sirkulasjon og mindre effektiv tilberedning? Derimot er dampmodusen utmerket for fisk, og gjør at grønnsakene beholder fargen og får fin spenst.

Les også TEST: OBH Nordica Easy Fry & Grill 3in1 Steam+ I stedet for å legge til flere finesser er det noen ganger bedre å sørge for at basisfunksjonene er best mulig.
Les videre
Exit mobile version