Enkel og knallgod kaffekvern som truer dyrere konkurrenter
ELNOR/Sabor Grindersupreme

Perfekt malt kaffe til en fin pris

Grindersupreme er en kompakt og elegant kaffekvern, som gjør det den skal på forbilledlig vis. Null pulverrester, 34 malingsgrader – og kjempegod smak!

Elnor/Sabor Grindersupreme SPREAD

Foto: ELNOR/Sabor

Kaffekjennere vet godt at nykvernet kaffe smaker mye bedre enn ferdigmalt. Det har også «vanlige folk» fått med seg, og vi har sett en gigantisk økning i salget av kaffe- og espressomaskiner de siste årene. Men det som kanskje ikke er like innlysende, er at vanlig kaffe fortsatt smaker best fra kaffetrakteren. Du må bare ha riktige råvarer – og en god kvern. Har du en liten espressomaskin uten innebygd kvern, er det også på tide å kjøpe seg en slik, fremfor å handle ferdigmalt espressokaffe – hvor utvalget dessuten er veldig begrenset.

Utvalget blant kaffekverner er derimot stort – for stort, mener jeg – og det kan være vanskelig å velge riktig. Unngå de vanlige fellene som å velge kvern med roterende kniver i stedet for slipeskiver. Pass på at det er mange nok malingsgrader, og at kvernen evner å male helt fint espressopulver. Det kvernede kaffepulveret skal ikke feste seg til skålen på grunn av statisk elektrisitet, og pulverrester skal ikke ligge igjen på ferden gjennom kvernen (retensjon). Støynivå kan være verdt å tenke over, det samme med mengdekapasitet, og hvor lett kvernen er å vedlikeholde. Kort sagt skal du hoppe bukk over de aller billigste kaffekvernene, men det trenger likevel ikke være veldig dyrt.

Foto: ELNOR/Sabor
Les også GRUPPETEST: 5 kaffekverner Fem kaffekverner har hatt en måned til å vise oss hva de kan. Oppgaven består nemlig av mye mer enn bare å kverne litt kaffe til koppen.

Se etter ECBC-merket

Vil du slippe detektivarbeidet selv, kan du se etter kvalitetsmerket ECBC (European Coffee Brewing Centre). Her er jobben gjort for deg, og kverner som har skåret tilfredsstillende på alle kriterier, får lov å skilte med merket. Hittil er det svært få kverner på markedet som er godkjent, og en av dem er Grindersupreme. Til rundt 2000 kroner  er den i premiumklassen, men likevel mye rimeligere enn de fleste andre ECBC-sertifiserte kverner.

Stilfull og kompakt

Grindersupreme fra ELNOR/Sabor er en kompakt og elegant kaffekvern. Bare 29 cm høy og 12 cm bred tar den mindre plass på kjøkkenbenken enn de fleste konkurrenter. Byggekvaliteten virker solid med en kombinasjon av børstet metall og sort plast.

Bønnebeholderen på toppen rommer ca. 210 gram kaffebønner og er gjennomsiktig så du enkelt ser hvor mye som er igjen. Under sitter en tydelig graderingsvelger med 34 innstillinger. Den kjennes tillitvekkende solid ut når man vrir på den, uten å være hard i det hele tatt.

Fronten prydes av et enkelt betjeningspanel med valg for antall kopper (1-10), en tidsinnstilling fastsatt på 25 sekunder, og en egen start/stopp-knapp. Den medfølgende oppsamlingsbeholderen for den malte kaffen har en kapasitet på 100 gram.

Vær oppmerksom på at antall kopper er beregnet på en gjennomsnittlig sterk kaffe til ca. 150 ml innhold. Har du større kopp, eller du liker sterkere kaffe, kan det hende du må justere opp «antall kopper».

Med 34 malingsgrader dekker Grindersupreme alt fra espresso til presskanne. Foto: ELNOR/Sabor

Perfekt kvernet pulver

Til testen bruker jeg min trofaste Moccamaster kaffetrakter, laget for å trakte helt vanlig kaffe. Jeg foretrekker likevel å bruke espressobønner, da jeg elsker smaken av en kraftig, fyldig lungo. Jeg kan varmt anbefale bønnene Lavazza Espresso Gran Crema, som du blant annet får hos Elkjøp .

Jeg stiller kvernen på fineste innstilling, og pulveret får nesten hvetemelkonsistens. Perfekt. Kvernen gjentar suksessen hver eneste gang, og det ligger ingenting igjen i kvernen etter det er helt i kaffefilteret. Beholderen er nemlig antistatisk. Ved å veie innholdet både før og etter kverning, finner jeg ut at det ikke er noe svinn. Retensjon er på et minimum, slik at ikke gammelt kaffestøv ligger igjen noe sted i systemet. Dermed unngår man at gammelt kaffestøv smitter den neste kverningen, og det sikrer at man får den mengden kaffe som forventes.

Les også TEST: Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale Wilfas maskiner til kaffebrygging har fått skryt. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B overtar imidlertid lett styringen og levner ikke mye plass til brukerens ønsker.

Mot en tøff konkurrent

Jeg har kalt inn den dyrere Wilfa Uniform Black til sammenligning. Denne kåret vi til Årets beste kaffeprodukt i 2024/25, fordi den rett og slett er fabelaktig. Også Uniform Black har ECBC-godkjenning. Den har flere innstillingsmuligheter (41 mot 34), og partytrikset er at lokket også fungerer som en vekt. Denne kommuniserer med en app via Bluetooth, som er kult nok.

Grindersupreme er enklere å stille inn, og er mer pålitelig på de fineste innstillingene. Wilfa-en satt til 1 klarer rett og slett ikke å presse bønnene gjennom kvernen. Jeg brukte en stund på å finne ut av dette. Det står i bruksanvisningen at du midlertidig skal sette den opp til en grovere innstilling, for eksempel 20, og deretter ned til fineste igjen. Funker fortsatt ikke. Når jeg setter den opp til finhetsgrad 3, fungerer det derimot knirkefritt.

Grindersupreme har en mer kompakt størrelse og lavere vekt (2,5 kg mot Wilfas 4,3 kg), og tar dermed mindre plass på kjøkkenbenken. Det største salgsargumentet er likevel at Grindersupreme koster en tusenlapp mindre , og gir minst like gode resultater – ofte bedre – på de parameterne som teller mest.

Den kompakte størrelsen gjør at kvernen passer selv på mindre kjøkkenbenker. Foto: ELNOR/Sabor

Ting å tenke på

I motsetning til endel dyrere konkurrenter har ikke Grindersupreme innebygd vekt, så du må bruke egen kjøkkenvekt hvis du vil være nøyaktig. Men som jeg kommenterte til en kollega under testingen – en vanlig kjøkkenvekt koster 200-500 kroner. Er det virkelig verdt 1000 kroner ekstra for å ha den integrert i kvernen?

Tidsinnstillingen på 25 sekunder får du ikke endret, men du kan selvsagt stoppe maskinen manuelt når du vil. En litt mer avansert timer med flere forhåndsinnstillinger hadde vært praktisk, men igjen – det er vanskelig å klage når prisen er så gunstig. Så vil flere knapper også gå utover det minimalistiske, elegante utseendet.

Solid kvalitet i koppen

Det viktigste spørsmålet er likevel: Hvordan smaker kaffen?

Jeg kvernet både til filterbrygg og lagde presskaffe. Noen manuell espressomaskin hadde jeg ikke tilgang på i testperioden, så det prøvde jeg ikke. Men resultatet var uansett imponerende konsekvent. Kvernen produserer jevne partikler som gir god ekstraksjon uansett bryggemetode. Forskjellen fra min gamle billige kvern var slående – filterkaffens sødme kom tydelig frem, mens espressoen fikk en fyldig og skummet overflate.

Når sant skal sies, fikk jeg like gode resultater med Wilfa-kvernen. Som også er ECBC-sertifisert. Noe som indikerer at dette stempelet er til å stole på. Selv har jeg en mye rimeligere Wilfa-kvern, hvor både pulveret fester seg i skålen og mer pulver blir liggende igjen i kvernen og kontaminerer neste brygg. Så at kvernen betyr noe, er helt sikkert.

Grindersupreme leverer kvalitet som er prislappen verdig. Ingen svinn på veien gjennom maskinen, og antistatbelegget gjør at du får brukt all den kvernede kaffen. Som smaker utsøkt.

Foto: ELNOR/Sabor
Les videre
Exit mobile version