Nothing Phone (3)

Nothing Phone (3) holder hva den lover

Tech trenger ikke være kjedelig, mener Nothing. Med Phone (3) beviser det britiske selskapet at det utsagnet ikke bare er tomme løfter.

Nothing Phone (3)

(Foto: Peter Gotschalk)

Nothing Phone (3) er den første ekte toppmodellen fra britiske Nothing siden 2023. Faktisk mener Nothing selv at Phone (3) er deres første ekte toppmodell noensinne, men det er nok et definisjonsspørsmål, som vi kommer tilbake til om ikke lenge.

Faktum er at siden Nothing Phone (2) så dagens lys sommeren 2023, har vi blant annet testet Nothing Phone (2a), Nothing Phone (2a) Plus, CMF by Nothing Phone 1, Nothing Phone (3a) Pro og CMF by Nothing Phone 2 Pro.

Alle mobilene har mer eller mindre vært i det billige sjiktet av prisspektret, og de har alle Nothings spesielle gjennomsiktige design og den unike Nothing OS-brukergrensesnitt til felles.

På den måten er Nothing Phone (3) faktisk noe nytt fra produsenten som ble grunnlagt så sent som i 2020 av svensk-kineseren Carl Pei, som tidligere hadde vært med på å starte en annen ganske velkjent mobilprodusent, nemlig OnePlus.

Nothing Phone (3) fastholder den karakteristiske gjennomsiktige designen. Den sirkulære Glyph Matrix i øverste høyre hjørne erstatter forgjengerens LED-strips. (Foto: Peter Gotschalk)

Nothing Phone (3) er nemlig den dyreste mobilen noensinne fra britene. For den dyreste konfigurasjonen med 16 gigabyte RAM og 512 gigabyte innebygd lager sniker prisen seg for første gang tett på 11 000 kroner, og det er en helt annen prisklasse enn vi tidligere har vært vant til fra Nothing.

Når det er sagt, er Nothing Phone (3) fortsatt ikke en ”ekte” toppmodell man bør sammenligne med mobiler som iPhone 16 Pro Max eller Samsung Galaxy S25 Ultra. Derimot befinner den seg i samme klasse som den vanlige Samsung Galaxy S25 og kinesiske Xiaomi 14T Pro – begge populære modeller fra store produsenter – så det store spørsmålet er selvfølgelig om Nothing med Phone (3) kan få forbrukerne til å velge et annet merke enn de pleier, nå når det er den halvstore lommeboken som må opp av lommen når det skal betales for mobilen ved kasse 1.

Nothing mener selv at tech er blitt kjedelig, og at alle mobiler ligner hverandre og kan det samme. Med Phone (3) vil de vise verden at en mobil både kan være fet, annerledes og verdt pengene. Vi har undersøkt om det bare er tomme løfter eller om det er hold i dem.

En enkelt gang kunne Nothing Phone (3) ikke engang tåle å bli mistet på en grussti, før det var sprekker i den Gorilla Glass Victus-beskyttede baksiden. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Nothing Phone (3) er i hvert fall fortsatt annerledes. Mobilen fastholder den gjennomsiktige designen som har gjort alle forgjengerne gjenkjennelige siden Phone (1). Men se nærmere etter, og du vil oppdage vesentlige endringer i konstruksjonen.

Den mest iøynefallende forskjellen er den nye Glyph Matrix, som har erstattet forgjengerens karakteristiske Glyph Interface. Der Nothing Phone (2) hadde 900 små LED-lamper som tegnet en figur på baksiden, byr Phone (3) på en sirkulær skive med 489 individuelt styrbare micro-LED-er, som kan vise ikoner, tekst og animasjoner.

Sett forfra ligner Nothing Phone (3) fortsatt en iPhone med sin flate skjerm, avrundede hjørner og symmetriske kanter. En aluminiumsramme omkranser hele mobilen og gir en solid følelse i hånden.

På høyre side finner vi på/av-knappen samt den dedikerte Essential Key. De to volumknappene er plassert på mobilens venstre side. Knappere føles presise og har god respons, om enn plasseringen av Essential Key krever litt tilvenning.

Glyph Matrix består av 489 individuelt styrbare micro-LED-er arrangert i sirkulær formasjon. (Foto: Peter Gotschalk)

Phone (3) har vokst litt i både tykkelse og vekt i forhold til forgjengeren. Med 8,99 mm i tykkelse og 218 gram på vekten er den en anelse større enn Phone (2), som målte 8,6 mm og veide 201 gram. Forskjellen merkes ikke i daglig bruk, men voksesmertene er nok et tegn på at Nothing har valgt å prioritere større batteri og bedre komponenter fremfor å gjøre mobilen så tynn som mulig.

For første gang får en Nothing-mobil IP68-sertifisering, noe som betyr vanntetthet i opptil 1,5 meters dybde. Både forside og bakside beskyttes av Gorilla Glass – henholdsvis Gorilla Glass 7i på forsiden og Gorilla Glass Victus på baksiden.

Tross glassbeskyttelsen viste Phone (3) seg imidlertid sårbar i løpet av vår test. Da mobilen ble mistet på bakken fra en meters høyde (fordi skribenten er klosset!), gikk glasset på baksiden omkring kameramodulen i stykker. Uten ekstra beskyttelse tåler Phone (3) altså ikke så mye juling, og skaden er ekstra ergerlig da Nothing faktisk leverer et mobilcover med i esken. Noe vi altså bare kan råde til at man bruker fra dag én hvis man vil unngå skader på den ellers flotte gjennomsiktige baksiden.

Nothing Phone (3) byr på et firedobbelt 50 megapiksel kamerasystem med vidvinkel, ultravidvinkel, periskop-telelinse og frontkamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm og lyd

Nothing Phone (3) kommer med en 6,67 tommer AMOLED-skjerm, som på papiret imponerer med en maksimal lysstyrke på hele 4500 nit, noe som imidlertid bare gjør seg gjeldende på små områder av skjermen hvis det vises HDR-innhold.

I praksis kan skjermen være vanskelig å lese hvis solen skinner fra skyfri himmel. I en slik situasjon byr Phone (3) på 1600 nit lysstyrke, som egentlig er en del, men likevel mindre enn man får hvis man velger enda dyrere toppmodeller som iPhone 16 Pro Max (2000 nit), Google Pixel 9 Pro XL (ikke noe offisielt tall, men målt til 2700 nit) eller Samsung Galaxy S25 Ultra (2600 nit).

Oppløsningen er oppgradert fra Phone (2)s FHD+ til en skarpere 2800 x 1260 piksler, altså 1.5K-oppløsning, som gir en pikseltetthet på 460 ppi. Skjermbildet fremstår dermed knivskarpt med god fargegjengivelse og dyp sort.

LTPO-teknologien sørger for dynamisk oppdateringsfrekvens mellom 1 og 120 Hz, og brukeropplevelsen er myk som silke. Skjermen tilpasser seg automatisk til innholdet – fra en lav og strømbesparende oppdateringsfrekvens ved stillestående tekst til høy frekvens ved spill og videoavspilling.

HDR10+ støttes, og med en kontrastgrad på 1 000 000:1 får film og bilder en kinolignende kvalitet med kraftige farger og dype skygger.

På lydsiden leverer de innebygde stereohøyttalerne et anstendig lydbilde med godt trykk i lydstyrken. De er imidlertid ikke blant de beste vi har hørt på mobilfronten, og mangler litt fylde i mellomtonen. Til gjengjeld støtter mobilen aptX fra Qualcomm, så lyden via Bluetooth-ørepropper er svært bra.

Kamera

Nothing har løftet kameraet markant i Phone (3). Der forgjengeren måtte nøye seg med to 50 megapiksler sensorer, byr den nye mobilen på hele fire 50 megapiksler kameraer, inkludert seriens første periskop-telelinse.

Det primære kameraet er basert på en 1/1.3″ sensor, som ifølge Nothing fanger 44 prosent mer lys enn Phone (2). Våre testbilder blir i hvert fall skarpe med presis fokusering, og det forbedrede lysinntaket betyr markant bedre resultater ved dårlige lysforhold.

Den største nyheten er imidlertid det førnevnte periskop-telekameraet med 3x optisk zoom. Her leverer Phone (3) bilder med imponerende skarphet og kontrast. Selv ved 6x hybridzoom forblir detaljene brukbare, mens begrensningene blir tydelige ved de ekstreme 30x og 60x AI Super Res Zoom-nivåene. Her blir bildene digitalt overbehandlet og mister skarphet.

Periskop-linsen fungerer også som makrokamera, og leverer mikroskopiske detaljer. Man kan se vingestrukturen på en bie eller telle støvkorn på en blomst. Det er et nivå som normalt krever dedikerte makrolinser.

Periskop-telekameraet fungerer også som makrokamera, og leverer mikroskopiske detaljer. Man kan se biens individuelle vingefjær og støvkorn på blomsten, et imponerende zoom-nivå som normalt krever en dedikert makrolinse. (Foto: Peter Gotschalk)

Ultravidvinkelkameraet på 50 megapiksler med 114° synsfelt klarer seg godt i midten, men skarphet og kvalitet faller av mot kantene. Det er ikke uvanlig, men står i kontrast til hovedkameraets konstante kvalitet.

Frontkameraet på 50 megapiksler tar fremragende selfies med realistiske hudtoner. HDR-funksjonen balanserer ansikt og bakgrunn effektivt uten å miste naturlig skyggetegning.

Nothing har strammet opp bildebehandlingen, så fargene fremstår naturlige uten overmetning. Fargeprofilen er konsistent på tvers av alle linser, noe som ikke er en selvfølge på mobiler med flere kameraer.

Alt i alt leverer Nothing Phone (3) et kameraoppsett som kan matche langt dyrere toppmobiler. Periskop-telekameraet med 3x optisk zoom er den store nyheten i forhold til Phone (2), som i seg selv gjør det verdt å oppgradere til den nye modellen, og makrofunksjonen imponerer med mikroskopiske detaljer.

Nothing OS 3.5 byr på et minimalistisk brukergrensesnitt med rene linjer og et unikt designspråk. Innstillingsmenyen viser de særlige Nothing-funksjonene som Glyph Interface og Essential intelligens. (Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Nothing Phone (3) er utstyrt med Snapdragon 8s Gen 4-prosessoren, som leverer markant bedre ytelse enn Phone (2)s Snapdragon 8+ Gen 1. I våre Benchmark-tester klarte mobilen seg godt med 2093 point i Geekbench 6 single-core og 6702 i multi-core – resultater som plasserer den på nivå med konkurrenter som Xiaomi 14T Pro, som imidlertid koster litt mindre.

I daglig bruk merkes den forbedrede ytelsen tydelig. Apper åpner raskt, multitasking fungerer problemfritt, og selv tunge oppgaver håndteres uten problemer. Imidlertid ble mobilen ekstremt varm under noen av våre Benchmark-tester – så varm at den måtte en tur i kjøleskapet. Det gjentok seg ikke ved alminnelig bruk, men spiller man større spill som racerspillet Asphalt Legends, kan man merke at mobilen er på jobb.

Med Nothing Phone (3) følger AI-funksjoner som en del av Nothing OS 3.5. De er imidlertid ikke er så innovative som Nothing gjerne vil gi uttrykk for.

”Essential Space”, som fungerer som en AI-organisert notatbok til skjermbilder, stemmenotater og ideer, minner påfallende om Motorola-funksjonen ”Remember this”, som vi stiftet bekjentskap med da vi for et par måneder siden testet Motorola Razr 60 Ultra. ”Flip to Record”, som kan transskribere og oppsummere møter når mobilen er snudd på hodet, har store likheter med Motorolas ”Pay Attention”. Og for den saks skyld også Galaxy AI-funksjonen ”Transcript Assist”. Det er i det hele tatt ikke mye nytt i en diktafon-funksjon som kan transskribere og oppsummere opptak.

Essential Space fungerer som en AI-organisert notatbok, som kan transskribere og oppsummere lydopptak samt organisere skjermbilder og ideer. Funksjonen minner om lignende AI-verktøy fra Motorola og Samsung, men er integrert i Nothing OS 3.5. (Skjermbilde: Peter Gotschalk)

AI-verktøyene er for så vidt brukbare, men for eksempel krever Flip to Record en Nothing-konto for å transskribere opptil 300 minutters opptak – en begrensning man ikke finner i eksempelvis Samsungs Galaxy AI. Dessuten understøttes bare engelsk fra begynnelsen, og vi vet ikke når skandinaviske språk legges til. Eller om det noensinne vil skje.

Likevel tror vi at Nothing gjør noe riktig med den dedikerte Essential Key og de AI-funksjonene de har valgt å satse på. Nothings AI-satsning er fortsatt i startfasen, men fundamentet er lagt.

Glyph Matrix virker til gjengjeld langt mer brukbar enn forgjengerens Glyph Interface. Det er både morsomme funksjoner som Spin the Bottle til å velge hvem som skal betale barregningen, og nyttige muligheter for å vise meldinger på mobilens bakside – for eksempel kontakt ID eller væradvarsler. Man kan individuelt sette opp hvilket symbol Glyph Matrix skal vise når svigermor ringer. Nothing hevder det hjelper med digital detox, fordi man ikke hele tiden behøver å se på skjermen, og det virker faktisk etter hensikten. Unikt og nå også endelig reelt brukbart.

Batteritiden er litt skuffende tross det største batteriet noensinne i en Nothing-mobil. Med 8 timer og 50 minutter i vår stresstest av batteriets ytelse er det et tilbakeskritt fra Phone (2)s 11 timer og 16 minutter. I tillegg følger det ikke med noen lader i esken.

Glyph Matrix kan tilpasses med forskjellige ikoner og animasjoner i innstillingene. Brukeren kan velge hvilke apper og kontaktpersoner som skal utløse bestemte visuelle signaler på mobilens bakside, og dermed skape en personlig meldingsopplevelse. (Skjermbilde: Peter Gotschalk)
Les videre
Exit mobile version