Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatkino

Definitive Technology er høyttalerne for deg som vil ha det tøft men lite.

Definitive Technology ProMonitor 5.1 1
Åsas mening om utseendet
Høyttalerne stikker seg ikke direkte ut i mengden. Suben er riktignok liten, men gjort i MDF som man så har ikledd en liten strømpe og lagt på et lokk i pianolakk. Design? Nei, ikke i det hele tatt …

Det er et meget kompakt format på denne høyttalerpakka fra Definitive Technology. Alle høyttalerne kommer i svart pianolakk, mens fronthøyttalerne ProMonitor 1000 også er tilgjengelig i hvitt. Dessverre finnes ingen passende senterhøyttaler eller subwoofer i hvitt.

De små høyttalerne henges enkelt på veggen med den fastmonterte knaggen på baksiden, og de forsvinner fint inn i miljøet.

Subwooferen er meget kompakt, men en kraftig 1200 watts forsterker på innsiden sørger likevel for liv i hjemmekinoen. Et aktivt 8-tommers basselement spiller på lag med to passive slaver, som sammen kansellerer ut forvrengninger og ujevnt trykk i kabinettet. Den er den mest avanserte suben i testen, med masse innstillingsmuligheter, deriblant EQ, som kan gjøres med en medfølgende fjernkontroll. I front sitter nemlig en digital tegnrute (som Åsa synes er stygg med sitt røde 80-talls utseende, men den kan skrus av og blir da usynlig). Det er til og med mulig å koble den til trådløst, med en spesiell adapter (ennå ikke lansert i skrivende stund). Signalet bruker litt tid på å gå igjennom subens DSP. Receiverens autooppsett tror derfor den står 3 meter lenger unna enn den virkelig gjør.

Lydkvaliteten
Med musikk i surround, nærmere bestemt elektrotangogruppa Gotan Projects ”Tango 3.0” på Blu-ray, gir høyttalerne en god følelse av konsertlokalet. Bakhøyttalerne er dipole, som gir et luftigere lydbilde bak. Dynamikken er god, og stemmen til Cristina Villalonga i midten har en god fylde.

Bassen er heftig, selv om den er ikke helt kontrollert i bunnfrekvensene. Subwooferen stopper ikke helt opp når den skal. Her kommer EQ-modusene til nytte, for med innstillingen EQ4 amputeres noe av dypbassen til fordel for strammere gjengivelse av mellombassen og mulighet for å spille høyere. Snasent, selv om vi fremdeles føler at suben til Kef har flere klanglag.

Film i surround låter et lite hakk tøffere enn både Kef, Focal og B&W, med en saftigere bass. Dialogene har hår på brystet, spesielt actionfilm er kult. Men systemet når ikke helt opp til Jamo i kraft, ei heller Kef og Focal på oppløsning. Dette systemet blir et sted imellom.

Høyttalerne låter noe mørkere enn Focal og Kef, og i stereo er ikke lydlandskapet i stereo veldig stort, det mangler litt dybde mot horisonten. Akustisk musikk gjengis heller ikke med samme kontroll på mikrodynamikken som med de beste systemene.

Konklusjon
Med systemet fra Definitive Technology er det duket for tøffe opplevelser i en kompakt innpakning. Subwooferen har mange innstillinger som gjør at den kan skreddersys til smak og rom, og dessuten styres med fjernkontroll. En på mange måter veldig god subwoofer, som bare mangler litt på raffinement, og kunne godt hatt enda mer futt.

Høyttalerne funker definitivt best i surround. Da skaper de en omringende illusjon som funker bra, og actionfilm og rockekonserter funker som bare det.

Det mangler litt oppløsning i overtoneområdet til å nå helt opp. Klangkarakteren er litt mørk, slik at lydbildet ikke er helt naturlig. Musikk i stereo er mest avslørende på dette, spesielt akustisk sådan.

Les videre
Exit mobile version