7 reisekameraer

Den perfekte reisekameraten

Når kofferten er full, er masse fotoutstyr det siste man trenger i tillegg. Her er sju av de beste reisekameraene, som ikke tar mye plass, men har egenskapene gode kameraer må ha.

7 reisekameraer 1

På et år tas det flere bilder enn det er tatt bilder, hittil i historien. Siden det første bildet ble fremkalt på midten av 1800-tallet. Den digitale revolusjonen har for lengst gjort fotografering til verdens mest utbredte hobby. Over halvparten av bildene tas med en smartmobil, og tusener av mobilbildene deles umiddelbart på nett slik at andre kan se dem.

Men kvaliteten er så som så. Mobilbilder blir sjelden rammet inn og hengt på vegg, eller brukt i fotobøker. De fleste er klar over at de tekniske begrensningene ikke gir like god bildekvalitet som et godt digitalkamera kan gi. Derfor selges det millioner av kameraer, til folk som vil ha noen bedre enn smartmobilen. De mer avanserte kompaktkameraene og systemkameraene, er de mest populære kameratypene.

De leverer bildekvalitet ingen mobil er i nærheten av, og er mer fleksible verktøy for en som ønsker å utvikle sine kreative evner med et bedre kamera. Best av alt, alle er små, lette og tar ikke mye plass. Praktisk når man skal ha med kamera overalt. Når størrelse og kvalitet betyr mest, er dette sju gode kameravalg.

Kompakt kvalitet
Siden markedet for billige kompaktkameraer faller omvendt proporsjonalt med salgsøkningen for smartmobiler, har vi valgt bort de billigste kameraene i denne testen. I stedet har vi tatt med tre litt forskjellige, men mye bedre kompaktkameraer. De har ulike egenskaper, men en ting til felles: Godt utstyrt med funksjoner som gjør dem egnet som reisekamera, og langt bedre bildekvalitet enn de billigste kompaktkameraene leverer.

Det minste av dem, Olympus XZ-10, er lite nok til at det passer i lommen. Tross det, har det mer enn nok zoom, lyssterk optikk, pekeskjerm, og en praktisk innstillingsring rundt zoomobjektivet, som kan programmeres av fotografen.

Sonys HX50V er litt tykkere, litt dyrere, men har en rekordlang zoom. Med 30 x zoom rekker den over det meste. Med integrert GPS og trådløs wi-fi-tilkobling, kan man tagge hvor bildene er tatt, og overføre bilder til mobilen. Som også kan fjernstyre kameraet.

FujiFilm X20 ser kanskje ut som kameraet bestefar hadde på 60-tallet, men er på papiret det teknisk sett mest interessante kameraet blant de tre. Her får man silkemyk manuellzoom med lyssterk optikk, optisk søker, og større bildebrikke enn de fleste kompaktkameraer har.

Fleksible systemkameraer
Velger man i stedet systemkameraer, får man utskiftbar optikk, bedre bildekvalitet og høyere funksjonsnivå. De fokuserer kjappere og leverer langt  bedre bilde- og videokvalitet enn kompaktkameraer gjør. Systemkameraene er et bedre valg for de som ønsker seg et mer fleksibelt og avanserte verktøy, som kan vokse med fotografens ambisjonsnivå og ferdigheter.

Olympus PEN E-PM2 er knøttlite, med pekeskjerm, blitssko, separat blits og kan bruke Toshibas trådløse FlashAir minnekort. Da kan man overføre bilder direkte til iPad-en mens man tar bilder. Det like kompakte, men billigere Sony NEX-3N, har vippbar skjerm, innebygget blits og elektronisk zoom. Men ikke pekeskjerm.

Ingen av dem er i nærheten av å være like rask som Nikon 1 J3. Testens minste systemkamera trenger en separat adapter, som er ekstrautstyr, for å overføre bilder trådløst, men det har innebygget blits, og lynrask serieopptak på opp til 15 bilder/s. I den sammenhengen er Canon EOS 100D rene skilpadden med sine 4 bilder/s. Men Canon-kameraet har pekeskjerm, og er verdens minste speilreflekskamera. Det betyr at man får optisk søker og litt bedre ergonomi, med bedre oversikt over innstillinger. Alle kameraene i testen har det til felles, at de skal levere klasseledende bildekvalitet i sitt segment, om man skal tolke pressemeldingene fra produsenten, men er også kompakte nok til at de egner seg utmerket på reise. Hvilket som passer dine behov best, finner du ut på de neste sidene. Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per juni 2013.

Les videre
Exit mobile version