Ting å passe på ved kjøp av ny TV

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

1. Kjøp riktig størrelse
Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være, og en typisk feil mange gjør er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm med HD-signaler gir så skarpt bilde at du fint kan sitte tett på skjermen selv om den er stor. Skjermstørrelse bør derfor velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand
Skjermstørrelse

0,5 – 1 meter
22-32 tommer

1 – 2 meter
32-37 tommer

2 – 3 meter
37-42 tommer

3 – 4 meter
42-46 tommer

4 – 5 meter
46-52 tommer

5 – 6 meter
52-60 tommer

6 meter +
60-65 tommer

2. Velg rett skjermtype
Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, spill eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis du ser mye TV i dagslys er en lyssterk LED LCD-skjerm for eksempel bedre egnet enn en plasmaskjerm, men med film på kveldstid er plasmaskjermene i sitt ess.

3. Bruk digitale signaler
En flatskjerm skal helst ha digitale bildesignaler, og jo flere videokilder du har, jo flere HDMI-innganger. 3 er minimum på en vanlig TV, og de mer velutstyrte skjermene har gjerne 4 eller 5 HDMI-innganger. Skal du bruke en ekstern lydplanke? Sørg for at TV-en kan tappe ut lydsignalet digitalt.

4. Har du mulighet for integrert digital-TV?
De fleste flatskjermene kommer nå med innebygd MPEG4-dekoder som er kompatibel med henholdsvis satellitt, kabel og bakkenett. Dette innebærer at programkortet kan stikkes rett i TV-en med en kortmodul (CAM), uten behov for separat mottakerboks. Noen av skjermene har også innebygd pause- og opptaksfunksjon. For at denne løsningen skal fungere må imidlertid TV-apparatet være godkjent av din leverandør. Enten du tar inn TV-signaler fra RiksTV, Canal Digital eller andre leverandører bør du derfor sjekke om de tilbyr en slik IDTV-løsning, og hvilke apparater de har godkjent.

5. Kjøp etter behov, ikke pris!
Når du først vet hvilken størrelse, skjermtype og hvilke tilkoblingsmuligheter du har behov for, blir det mye lettere å finne den riktige TV-en. Ellers gjelder ordtaket ”kvalitet foran kvantitet” like mye i TV-bransjen som i andre sammenhenger. Det lønner seg sjelden å kjøpe den største og billigste flatskjermen man kan finne.

Les videre
Exit mobile version