Crystal LED: Ekte LED-TV fra Sony

Sonys lanserer et interessant alternativ til OLED TV-er.

Mens Samsung og Korea skryter av sine OLED-skjermer, har Sony valgt en lavere profil og forteller at de «fortsatt jobber med» OLED i store størrelser. Derimot viser de frem en helt ny LED-prototype som ikke er til å kimse av!

Sonys nye Crystal LED TV panel består av hele 6 millioner (!) av bittesmå lysdioder. Hvorfor akkurat 6 millioner? En Full HD skjerm har omtrent 2 millioner piksler, og hver piksel består av tre subpiklser for primærfargene Rød, Grønn og Blå.

Sony har med andre ord erstattet, eller rettere sagt fjernet det tradisjonelle LCD-skiktet og bruker fargelysdioder til å lage bildet. En vaskeekte LED-TV der lysdiodene ikke bare er lyskilde, men også fargekilde. En fordel med denne teknikken er vesentlig økt kontrast: En LCD TV vil som regel være grå i svarte områder fordi noe lys slipper igjennom fra baklyset, men Crystal LED TV-en kan slukke hver piksel fullstendig, akkurat som en plasma eller OLED TV. Uten LCD-sjiktet får skjermen også kraftig forbedret betraktningsvinkel, og renere farger, fordi lysdiodene sitter helt ute ved skjermglasset uten filter.

Etter å ha tatt Crystal-skjermen i nærmere åsyn må vi si oss kraftig imponert: Betraktningsvinkelen er bedre enn selv de beste plasmaskjermene, lysstyrken og kontrasten er også bedre enn vi har sett fra vanlige LED LCD TV-er inkludert Philips sin toppmodell. Skarpheten og detaljene er imidlertid ikke helt på OLED-nivå etter det vi kunne se.

Hvordan Sony har klart å montere og ikke minst kontrollere så mange lysdioder vet vi ikke, men det er litt av et teknisk vidunder vi snakker om, som potensielt kan utfordre OLED om Sony velger å sette den i produksjon. Og hvem vet, kanskje Crystal LED kan bli et billigere alternativ til OLED?

 

 

 

 

 

Les videre
Exit mobile version