nyhet

8K-TV fra Sharp

Glem 4K: nå er det 8K-oppløsning som gjelder, mener Sharp.

(Foto: Produsenten)

Sharp var lenge en av de ledende TV- og skjermprodusentene i verden, med en lang rekke høyteknologiske patenter i sin portefølje. I det siste har det imidlertid vært ganske stille fra den japanske produsenten, i hvert fall her i Norden. Frem til nå!

Sharp LV-70X500E: 70-tommer med 8K-oppløsning

Sharp kunngjorde nemlig nylig at de vil gjøre comeback på det europeiske markedet med heidundrende high-end modell. Den en ultra-høyoppløste LV-70X500E blir trolig den aller første 8K-skjermen som selges på våre breddegrader. Med en oppløsning på hele 33 millioner piksler (7680 x 4320) er den fire ganger skarpere enn dagens 4K-skjermer!

Så hva skal vi egentlig med 8K-oppløsning – er ikke 4K-skjermene allerede mer enn skarpe nok? I mange tilfeller er de det. Men etter hvert som TV-skjermstørrelsene øker, fra 65 og opp til 70-75-82 eller enda større – begynner det å gi større mening. Avhengig av titteavstand og synet vil man kunne oppleve antydning til pikselstruktur, og noe av “illusjonen” går tapt.

SYLSKARP: Du skal tett på for å skjelne individuelle piksler på Sharp-skjermen. Her fra lanseringen i Roma.(Foto: Lasse Svendsen)

Sharp viste frem 8K-skjermen for europeisk presse forrige uke, og den er utvilsomt et imponerende skue: Du skal stå nesten kloss inntil skjermen for å skjelne de individuelle pikslene! Økningen i skarphet får bildene til å se ekstremt naturtro ut – hvis man har det rette innholdet, vel og merke.

Tilgangen på innhold i vaskeekte 8K-kvaliet er naturlig nok svært begrenset, og kommer til å være det en stund fremover. Sharp-skjermen er derfor nødt til å ha en høyst kapabel bildemotor som kan oppskalere HD og 4K videoinnhold til 8K-oppløsning.

Ekte LED-baklys, HDR og 1000 nits

LV-70X500E er for øvrig en LCD-skjerm med utvidet fargerom og fullverdig LED-baklys (216 soner). Den skal også være HDR-kompatibel, med opptil 1000 nits lysstyrke. Skjermen har ingen integrert TV-tuner, men kommer til gjengjeld med hele 8(!) HDMI-innganger. Fire av disse er vanlige 2K/4K innganger, mens de resterende fire er forbeholdt 8K-innhold gjennom fire parallelle HDMI tilkoblinger. Dessverre ser det ikke ut at noen av disse følger den kommende HDMI 2.1 standarden, som har båndbredde nok for 8K-signal gjennom en enkel kabel.

Den 70” (177cm) store LV-70X500E blir tilgjengelig i Europa nå i slutten av april, til en veiledende pris på 12.000 Euro.

Les videre
Exit mobile version