Å sitte og trykke på en skjerm oppleves nå som steinalderteknologi. I fremtiden trenger vi selvsagt bare å tenke på hva vi vil at datamaskinen eller mobiltelefonen vår skal gjøre. Vi har tidligere skrevet om Neuralink, som har lyktes med å få paralyserte pasienter til å styre datamaskiner ved hjelp av «telepati», som Musk kalte det. Teknologien deres krever imidlertid ganske omfattende hjernekirurgi. Apple har nå inngått et samarbeid med det nystartede selskapet Synchron, som har en enklere og mindre risikabel teknologi.
Teknikken går ut på å gå inn gjennom halspulsåren og plassere en Stentrode på overflaten av hjernen. Sensoren inneholder 16 elektroder som kan registrere motorisk aktivitet i hjernen, som deretter oversettes til digitale kommandoer som kan overføres til et grensesnitt. Grensesnittet kan deretter kobles til hvilken som helst elektronikk som så kan styres av muskelimpulser i hjernen.
Synchron har implantert Stentrode hos ti pasienter siden 2019. En av pasientene lider av ALS og kan ikke bruke armene eller hendene sine. Ved hjelp av teknologien kan han nå bruke en Apple Vision Pro og andre Apple-produkter kun ved hjelp av tankene. Det er imidlertid verdt å merke seg at teknologien foreløpig er tregere enn tradisjonelle måter å styre enhetene på.
Apple planlegger å legge til støtte for Brain-Computer Interface (BCI) i sitt Switch Control-rammeverk, noe som åpner for utradisjonelle styringsmetoder. Målet er å lansere en standard for BCI senere i år, akkurat som de etablerte en Bluetooth-standard for ti år siden for å kommunisere med høreapparater.
Les mer i pressemeldingen fra Synchron