Slik ser lydbølger ut

Lyd er bølgeformede svingninger i luften. Men hvordan ser det ut, når man setter vann i svingninger? Se subwooferen leke med vann i hagen.

Hvordan ser lyd ut? Vi vet godt at lyd er svingninger, men det er likevel vanskelig å forestille seg at luften i rommet faktisk beveger seg frem og tilbake i takt med musikken.

YouTube-vitenskapskanalen Brusspub har laget denne videoen, som gjør lydbølger synlige for det blotte øyet. Ved å plassere en vannslange foran et basselement, som spiller av en 24 Hz basstone, settes vannet i slangen i sving. Og svingningen fortsetter når vannet kommer ut av slangen – og bølger seg nedover!

Som vi kan se, kommer vannet i synlige svingninger, og bølgen synes fryst i luften. Når man endrer frekvensen til 25 Hz, beveger bølgen seg nedover, mens en lavere frekvens tilsynelatende får dråpene til å bli sugd tilbake i kranen. Det er imidlertid en illusion, som skyldes stroboskopeffekten. Fordi videoen er fanget med 24 bilderammer i sekundet, ser en bølge på samme frekvens ut til å være frosset i luften.

Les videre
Exit mobile version