Punk-single fra 1983 har digital musikkvideo som B-side

Retro-futurisme på sitt kuleste!

B-siden på Chris Sieveys single ”Camouflage” fra 1983 låter som en usammenhengende smørje av ulyd. I virkeligheten er det en digital musikkvideo, analogt lagret.

Programmeringen er gjort til en superkompakt hjemmedatamaskin ved navn ZX-81, produsert av Sinclair Research i 1981. Ved korrekt innlasting ville man se en dataanimert musikkvideo, kodet i rillene på en vinylplate. Blir det fetere enn dette?!

Omslagsbilde på singelen «Camouflage» av Chris Sievey.

I tillegg til å drive med musikk i punkbandet The Freshies og opptre som en merkelig, komisk karakter ved navn Frank Sidebottom, puslet Chris Sievey med dataprogrammering for nevnte ZX-81. En hobbydatamaskin som bare veide 340 gram(!), helt uten bevegelige deler og uten skjerm (den skulle kobles til TV-apparatet). Internminnet var svimlende 1 kB (kilobyte!), og data ble overført til og fra kassettbånd i en hastighet av 250 baud (signaler pr. sekund, som regel det samme som bits pr sekund).

Chris Sievey programmerte altså en (meget primitiv) animert musikkvideo til sangen ”Camouflage”, som han så valgte å trykke i rillene på B-siden. For å kunne se musikkvideoen, måtte man kjøpe singelen, spille over B-siden til kassettbånd, og til slutt laste kassettdataen inn på datamaskinen ZX-81. Unøyaktig overføring ville ødelegge hele operasjonen, og videoen ville ikke kunne sees.

Med andre ord, det var nesten ingen som noensinne fikk sett noe i det hele tatt, og enda færre som fikk sett hele. Faktisk var det ikke før i 2011 hele videoen ble utvunnet plettfritt, av en YouTube-bruker med dekknavn soundhog09. Dette etter han hadde klart å finne et nærmest lytefritt eksemplar av singelen på vinyl, for deretter å nøye rengjøre rillene med trelim (lim påføres, det tørker, limet rives av). Lydsporet ble spilt inn på PC og digitalt renset for knitring og spraking, før det til slutt ble spilt over på kassett og så spilt av på et ZX-81 PC-emuleringsprogram.

Når man ser videoen over 30 år etter den ble kodet, er det ganske primitive saker. Likevel er mange kunstnere i dag fascinert av retrofuturistiske teknikker som dette. Man kan si at Sieveys eksperiment var forgjengeren til CD-er med utvidet CD-ROM-del (”Enhanced CDs”), som kom på slutten av 1990-tallet. Og endelig har vi teknologien til å få hentet ut datakoden fra vinylsingelen fra 1983, så vi kan se hva som er på den.

Se videoen, analogt rippet av YouTube-bruker soundhog09 her:

Kilde: UsVsTh3m

Les videre
Exit mobile version