Nyhet

Ny teknologi kan gi fysiske knapper på skjermen

Med Flat Panel Haptics kan OLED-skjermen fylle bobler med væske for å skape fysiske knapper på skjermen.

Forskere ved Carnegie Mellon University har jobbet i 15 år med å skape flate skjermer med haptisk feedback, det vil si at de kan gi fingrene feedback gjennom berøring. Nå har de nådd en ny milepæl med en skjerm som er bare fem millimeter tykk.

Teknologien som brukes er nemlig EEOP (Embedded Electro-Osmotic Pump) som, når den utsettes for spenning, kan pumpe en spesiell væske. Pumpen sitter mellom en tank med væsken i bunn og en fleksibel overflate på skjermen. Når pumpen aktiveres, blåses en «knapp» opp på skjermen som kan være opptil fem millimeter høy.

Foto: Future Interfaces Group, Carnegie Mellon University

Forskerne ved Future Interfaces Group sier at teknologien lar dem forvandle en del av skjermen til et QWERTY-tastatur. Det dukker opp når det trengs og synker så tilbake igjen. Men de sier også at man kan la et ikon pulsere for å gi varsler.

Å kunne ha fysiske tastatur gjør ikke bare at man kan skrive raskere uten å se. Det gjør også skjermene mye mer tilgjengelige for blinde. Det er også tenkt at oppblåste kontrollere kan gjøre mobilspilling betydelig mer interessant.

FIG har imidlertid mye arbeid foran seg før teknologien kan dukke opp i mobilen din. Dette handler om skjermens holdbarhet, strømforbruk, ekstra vekt og at det ville gjøre mobilene større. Det virker derfor mer sannsynlig at teknologien, i hvert fall til å begynne med, vil bli brukt for spesielle applikasjoner.

Kilde: Future Interfaces Group, Carnegie Mellon University

 

Les videre
Exit mobile version