Nanoteknologi styrker fotosyntesen

Øker effekten av fotosyntese med 30 prosent. Kan bane vei for bedre solcellepaneler.

Fotosyntese er prosessen som planter bruker for å konvertere lysenergi fra solen til kjemisk energi.

Ved å innsette karbon-nanorør i klorofyll, som er delen av plantecellene som iverksetter fotosyntese, har man klart å øke elektronflyten assosiert med denne fotosyntesen med 49 prosent i konsentrert klorofyll, mens bladene i levende planter har sett en økning i tilsvarende aktivitet med 30 prosent. Og ved å tilsette oksygenabsorberende nanopartikler har man betraktelig redusert konsentrasjonen av superoksid, som er giftig for planter.

Omgjør større del av lysspekteret
Klorofyllet alene absorberer lys kun fra det synlige lysspekteret, og mindre enn 10 prosent av sollyset blir absorbert og lagret som energi i den fotosyntetiske prosessen. Tilsatt nanomaterialene blir et større frekvensområde av lysspekteret (nært infrarødt i den ene enden og ultrafiolett i den andre) omgjort til kjemisk energi, og som en konsekvens økes effekten.

Det er forskere ved Massachusetts Institute of Technology som har oppdaget den nye metoden for å øke effekten av fotosyntese. Man ser for seg at teknologien kan brukes for å lage mer effektive solcellepaneler i fremtiden, og bidra i forskning på biokjemi med selvhelbredende egenskaper.

Kilde: sciencedaily.com

Les videre
Exit mobile version