Nyhet

Multifunksjonelle solcelle-lamper med fokus på miljøet

IKEA samarbeider med sosiale entreprenører for å øke bevisstheten rundt alternative energikilder.

De nye Sammanlänkad-lampene er utviklet i samarbeid med Little Sun, en organisasjon som jobber med fornybar energi i Afrika.

For å kunne omstille oss til en verden drevet av fornybar energi i løpet av det neste tiåret, må alle innse potensialet i solenergi. Sollys virker usynlig, men med solenergi kan vi gjøre det usynlige synlig, sier Olafur Eliasson, kunstner og medstifter av Little Sun.

Tanken er å skape interesse og engasjement for hvordan vi alle kan bruke solenergi til å drive produkter i hverdagen.

Gjennom dette samarbeidet vil vi starte en dialog rundt solenergi og sette solens kraft i hendene på flere mennesker. Vi mener at potensialet i gjennomtenkt design ligger i evnen til å skape bevissthet og gjøre en forskjell, sier James Futcher, kreativ leder i IKEA of Sweden.

IKEA Sammanlänkad (Foto: IKEA)

Den lilla lampen er beregnet for fritidsbruk og passer perfekt til campingturen, samtidig som den fungerer like godt på balkongen eller terrassen. Den er IP44-klassifisert og tåler dermed litt regn. Når den er påskrudd vil lyset automatisk tennes på når det blir mørkt. I løpet av dagen kan den lades ved at du for eks. henger den i vinduet eller på ryggsekken. På innsiden finner man et standard, oppladbart AAA-batteri som kan byttes ut.

Den større lampan består av halvkule som forsterkes av et speil for å skape en skinnende «sol». Inspirasjonen er nemlig solen, og jordens vinkel og bevegelse rundt den. Det fleksible opphenget gjør at man får en kombinert bord- og taklampe. Om lampen skulle gå tom for strøm, og solen har gått ned, kan man også lade via USB-porten – som også tilbyr motvendt lading dersom lampen har rikelig med strøm.

IKEA Sammanlänkad (Foto: IKEA)

Pris og tilgjengelighet

Den bærbare lampen vil koste 149 kroner, og den større 999 kroner. Begge vil selges i norske IKEA-varhus fra 20. april.

Les videre
Exit mobile version