Ny musikktjeneste analyserer sangene

En japansk musikktjeneste gir dypere innsyn inn i strukturen og rytmen til sanger.

Den japanske tjenesten Songle analyserer musikkspor som ligger på nettet og avdekker deres akkorder, rytmer, melodier og repetisjoner. Du kan se strukturen av en sang og hoppe umiddelbart til refrenget om ønskelig. Søk etter musikk basert på akkorder, rytmer og melodistrukturer, som for eksempel alle sanger med akkordmønsteret D, A og G. Sangens kjerneelementer blir enkelt visualisert.

– Dette er et utstillingsvindu for aktiv musikklytting, sier grunnlegger av Songle, Dr. Masataka Goto, leder for Media-integreringsgruppa på informasjonsteknologisk avdeling ved japanske Advanced Industrial Science and Technology (AIST). – Lyttere kan bla i sanger, fortsetter han.

I årevis har man forsøkt å komme inn i musikkens struktur, slik at man kan lage lydbaserte fingeravtrykk, blant annet for hjelpe til med å automatisere anbefalinger til lytteren – den hellige gral innen musikkhandel. Musikere kan dessuten bruke dette til å bli inspirert i sin egen sangskriving. Bare pass på – veien er kort fra inspirasjon til plagiat!

Tjenesten fungerer ved at brukeren sender linker til spor som ligger på nettet, og Songle analyserer dem i løpet av 5-10 minutter, og lagrer deretter metadataene i sin database. Selve musikken blir derimot ikke kopiert. Tjenesten, som ble lansert i Japan i august, har analysert rundt 80.000 sanger så langt.

Songle har en innebyggbar spiller som kan bygges inn i nettsiden som inneholder en sang. Her vises låtstrukturen grafisk. Lytterne kan også gi egne rettelser til analysene, og dermed øke nøyaktigheten.

Sjekk for eksempel ut Aerosmiths ”Back in the Saddle”.

Kilde: Wired.com
songle.jp

Les videre
Exit mobile version