NYHET

MWC 2019: Huawei lanserer overlegen brettbar mobil

Huawei Mate X virker mer lovende enn Samsung Galaxy Fold. På papiret hvert fall, for hvor - og om - den noen gang kommer på markedet er et godt spørsmål.

(Foto: Produsenten)

Ryktene begynte for alvor å spre seg for et par dager siden, da store reklameskilt for en brettbar mobil fra Huawei begynte å dukke opp i den spanske storbyen Barcelona. Her foregår nemlig den årlige mobilmessen Mobile World Congress, som begynner i morgen – så det var ingen stor overraskelse da Huawei tok forskudd på messen og lanserte sin konkurrent til Samsung Galaxy Fold.

Og umiddelbart er nok gleden over å være først ute på markedet med en brettbar mobiltelefon kort hos koreanerne i Samsung. For Huawei Mate X, som den kinesiske brettbare-mobilen vil hete, virker på mange måter en hel del mer lovende enn Galaxy Fold.

8″ måler den primære skjermen på Huawei Mate X når den er brettet ut (i motsetning til den 7,3″ store Galaxy Fold-skjermen), og hvor Samsung-skjermen så og si sitter på innsiden av mobilen når den er brettet sammen, sitter skjermen på Huawei Mate X på utsiden, slik at mobilen har to skjermer – på både bak- og forside – når den er klappet sammen. Og kan bli helt flat når den er brettet ut.

Den store skjermen på Huawei Mate X sitter på utsiden, ikke på innsiden. Dessuten kan enheten bli helt flat når skjermen er brettet ut. Foto: Huawei

Forøvrig måler Huawei Mate X kun 11 mm når den er brettet sammen, hvor Galaxy Fold måler ca 18 mm. Det gjør virkelig en forskjell når telefonen skal ned i bukselomma. Til gjengjeld blir det spennende å se hvordan det kommer til å fungere i praksis for Huawei Mate X med skjermer på begge sider, når den kommer i kontakt med andre gjenstander man har i lomma eller veska.

Huawei Mate X kommer dessuten med samme kameraløsning som vi kjenner fra Huawei P20 Pro og Mate 20 Pro, samt fingeravtrykksleser bygget inn i av/på-knappen. Den får 512 GB innebygd lagring, 8 GB RAM og støtter alle nettverksteknologier opptil og med 5G!

Ifølge Huawei betyr det at Mate X får nedlastningshastigheter på opptil 4,5 Gbps på 5G-nettverket.

I tillegg kommer mobilen med 4500 mAh dual-batteri samt SuperCharge hurtigladning, som kan lade telefonen fra 0 til 85% på 30 minutter.

Spørsmålet er så bare hvor langt på vei Huawei faktisk er med sin brettbare mobil, for selv om den ble priset på pressekonferansen (til EUR 2.299; ca 22.500 NOK) var den kun på utstilling i demo-rommet, hvor journalistene flokket til etter konferansen som gamle damer til et januar-utsalg. Sikkerhetspersonell sørget for at ingen kom for tett på, og det var slett ikke mulig å få et eksemplar i hendene og f.eks prøve den nye teknologien bak den brettbare skjermen.

Huawei Mate X ble utstilt etter konferansen. Men se, ikke røre, var reglen som ble håndhevet av nevenyttige sikkerhetsfolk. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde.

I et intervju nevnte Huaweis danske markedsføringssjef, Marie Dam Feldborg at Mate X kommer på markedet i Kina først, og det først i slutten av 2019. På våre breddegrader kommer den tidligst om et års tid. Da det avhenger av når operatørene blir klare med 5G-infrastrukturen, supplerer markedsføringssjefen.

Derfor kan man ikke unngå å tenke at Mate X bare har blitt vist fram for å gi et inntrykk av at Huawei ligger foran, selv om et konkret lanseringstidspunkt fortsatt er ren spekulasjon, mens realiteten er at Samsung Galaxy Fold kommer i den norske butikkene i løpet av mai, i år.

En ordentlig lansering av Huawei Mate X tror vi ikke det var snakk om i dag. Om Samsung også har vært for tidlig ute med Galaxy Fold vil en kommende test gjøre oss klokere på.

Les videre
Exit mobile version