Nyhet

iOS 16 – En liten oppdatering med et hav av nyheter

Et nytt operativsystem er på vei til din iPhone. Ingenting revolusjonerende, men du får et drøss av spennende funksjoner

iOS16 TOP 1536x864 1

iOS16 TOP 1536x864 1

Apple har nettopp skutt startskuddet for den årlige utviklerkonferansen World Wide Developers Conference 2022 (WWDC), i Cupertino, California.

Først på agendaen var avdukingen av den nyeste versjonen av iOS, Apples mobil operativssystem til iPhone.

Den nyeste utgaven av iOS er nummer 16 i rekken, og iOS 16 byr på et hav av nye funksjoner, selv om systemet ikke har gjennomgått den samme omfattende forandringen som i fjor, da Apple lanserte iOS 15.

Låseskjerm

Blant de viktigste nyhetene er en stor oppdatering av låseskjermen, som nå vil kunne personliggjøres i enda større grad enn tidligere.

Nå vil man kunne velge mellom forskjellige skrifttyper, farger og maler for låseskjermen, i tillegg til at man kan velge ulike låseskjermer til forskjellige Fokus-moduser.

Widgets, som Apple lanserte med iOS 15, har nå også kommet til låseskjermen – det kan f.eks. være Kalender, Fitness eller Vær – og Apple har også gjenoppfunnet varsler, som nå kommer rullende fra bunnen av skjermen.

I tillegg har Apple funnet på en ny type varsel, Live Activities, som fungerer som en slags midlertidig widget. Det kan f.eks. være en varsel fra nyhets-appen, som oppdateres kontinuerlig.

Meldinger

Hvis man er vant til meldingsapper som WhatsApp eller Telegram, kjenner man allerede til muligheten til å slette en sendt melding.

Denne muligheten får man nå også på Apples egen Meldinger-app, i tillegg til at man vil kunne redigere allerede sendte meldinger.

En annen velkommen nyhet i Meldinger-appen er støtte av SharePlay, slik at man lytte eller se innhold sammen med venner eller familie direkte i appen.

Kamera

Med Live Text kan Apples kamera allerede oversette tekst fra bilder eller direkte i kamerasensoren.

Men med iOS 16 utvides denne funksjonaliteten til video. Dermed vil man kunne sette en video på pause og bruke Live Text til å oversette tekst som kommer opp. Som de andre Live Text-funksjonene ser det ut til at denne funksjonaliteten kun er tilgjengelig mellom store språk som engelsk, fransk, tysk eller kinesisk.

En annen kamerafunksjon er muligheten til å bruke Familiedeling til å sette opp en delt fotomappe – iCloud Shared Photo Library – som alle familiemedlemmer kan bruke til å dele bilder. Bildene vil fremover kunde sendes direkte til den delte mappen fra kamera-appen.

Hjem og CarPlay

Det er også en ny Hjem-app på vei til både iOS, iPadOS og macOS.

Den største nyheten er at Apples produkter snart vil støtte den felles Smart Home-standarden Matter, men selve appen har også blitt redesignet. F.eks. vil man nå kunne legge til en Hjem-widget på mobilens låseskjerm.

En annen stor nyhet hørte vi allerede rykter om i fjor høst. Apple Carplay utvides slik at alle bilens skjermer støttes, i tillegg til at Carplay i fremtiden vil få en dypere integrasjonen med bilen enn tidligere.

Den dype integrasjonen skal gjøre det mulig for brukeren å få tilgang til og kontrollere f.eks. bilens temperatur, forskjellige klimasoner i bilen samt avising, høyttalerinnstillinger, herunder EQ og balance; seter og armlener samt speedometer og drivstoffmengde.

Betaversjonen av iOS 16 vil angivelig kunne lastes ned i løpet av de neste timene, mens den endelige versjonen er forventet til høsten. 

Les videre
Exit mobile version