Nytt Yamaha-flaggskip i hjemmekinoen

"Endelig" slipper Yamaha en oppgradert versjon av sin populære surroundprosessor. Den nye CX-A5100 får objektbasert 3D-lyd og mye mer!

Yamahas beste surround forforsterker, CX-A5000 har blitt en «hit» takket være høy lydkvalitet i både stereo og multikanal-sammenheng. Vår tester Geir Nordby sparte heller ikke på superlativene da han testet den sammen med Yamahas egen MX-A5000 effektforsterker i 2014. CX-A5000 hadde så og si alt man kan forvente fra en surroundprosessor. Nesten: Det eneste som har glimret med sitt fravær er støtten for de moderne «objektbaserte» lydformatene Dolby Atmos og DTS:X med dedikerte høydekanaler.

Yamaha slapp riktignok en firmware-oppdatering til en rekke av sine surroundreceivere i forbindelse med lanseringen av Dolby Atmos: CX-A5000 falt imidlertid utenfor da den hadde en annen teknisk plattform enn de nyeste receiverne.

Out with the old, in with the new

Nå har Yamaha sett sitt snitt til å slippe en flunkende ny, oppgradert versjon av den populære modellens, som er fullspekket med de aller siste finessene. Det nye flaggskipet heter CX-A5100 og leverer surroundlyd i opptil 11 kanaler, med kapasitet for 4 dedikerte Dolby Atmos/DTS:X høydekanaler ( såkalt 7.1.4 oppsett). Yamaha-prosessoren er utstyrt med siste generasjons YPAO RSC romkorreksjon, mens jobben med å konvertere lyden fra digitalt til analogt foretas av hele 11 stykk ESS SABRE ES9016S DACer (1 per kanal).

Yamaha CX-A5100 får hele 12 balanserte XLR-utganger, inkludert doble subwooferutganger. Foto: Yamaha

CX-A5100 støtter også den nyeste HDMI-standarden, 2.0a, som gjør prosessoren i stand til å takle 4K/Ultra-HD video med HDR-kvalitet. De som studerer bakpanelet vil også se at Yamaha nå har lagt til balanserte lydutganger også for subwooferne. Sist men ikke minst har de utstyrt forforsterkeren med sitt nye MusicCast multirom-plattform, som gir mulighet til å sende musikk til trådløse høyttalere. Innebygd Bluetooth, Airplay og Spotify Connect gir ytterligere tilgang på musikk.

Alle disse finessene, og flere til ser vi frem til å teste nærmere når vi får CX-A5100 opp på testbenken i løpet av høsten! 

Les videre
Exit mobile version