Ny 9000-serie fra Philips

Philips lanserer ny toppmodell med 4K oppløsning og Ultra Pixel HD oppskalering.

5b067d235a_Philips-PFL9708-black-20screen-20side-470-75

Philips sin 9000-serie har i årevis vært regnet som en av de beste LED-LCD TV-ene på markedet, og vi har ventet lenge på arvtageren til populære high-end TV-er som 46PFL9707 og 60PFL9607.

Nå er den nye 9000-serien endelig her, og denne generasjonen får selvfølgelig 4K oppløsning. Philips 65PFL9706 bruker et kant-LED panel med 3840 x 2160 pikslers oppløsning kombinert med Philips sin egen bildebehandling Ultra Pixel HD.

Lyd & Bilde fikk en demo av TVen med Philips-bildeguru Danny Tack. Han kunne fortelle at de har jobbet iherdig for å gjøre oppskaleringsteknikken i TV-en så god som mulig. Grunnen er enkel: Alle som kjøper en 4K TV må være forberedt på å se mye vanlig Full HD materiale i årene som kommer. Derfor er det viktig at TV-en også kan gi en forbedret bildeopplevelse også med vanlig TV-innhold.

For å fikse den biffen har Philips integrert en særdeles kraftig bildeprosessor som ikke bare analyserer bildet og legger til ekstra piksler, men også justerer fargene og konturskarpheten. I tillegg legges det til bilderammer (såkalt interpolering) for å jevne ut bevegelsene.

Philips hevder deres Ultra Pixel HD oppskalering skal få vanlig Full HD materiale til å ligne på fullblods 4K. Store ord selvfølgelig, men etter å ha tatt et nærmere blikk på Philips-skjermen må vi medgi at det ikke er helt tomme ord.

Kant-LED

Den gamle 9000-serien var blant de få TV-ene på markedet som benyttet fullt LED-baklys med grupper av lysdioder bak panelet. De nye 4K-modellene er derimot basert på den noe enklere kant-LED teknikken. Philips har imidlertid implementert sin Micro Dimming Pro teknikk, en styring av kantlyset som gir en viss grad av lokal dimming. I tillegg justeres baklyset aktivt i forhold til lysnivået i rommet, slik at man til enhver tid får så god kontrast, lysstyrke og svartnivå som forholdene tillater.

Philips Micro Dimming Pro teknikk justerer baklyset kontinuerlig for å gi optimal kontrast etter lysforholdene i rommet.

Teknikken ser ut til å fungere bra, og selv om det ikke gir like fremragende kontrast som bak-LED eller plasma, er det et fornuftig kompromiss. Philips 65PFL9708 blir da også av de mest prisgunstige 4K TV-ene hittil, med en veiledende pris på 40.000 kroner.

TV-en er per i dag ikke HDMI 2.0 kompatibel, men Philips lover at det kommer en oppgradering så fort HDMI 2.0 standarden er endelig vedtatt. Dette kan komme i form av en adapterboks på HDMI-inngangen (Sony hevder på sin side at det holder med en firmware oppgradering på deres TV-er).

I tillegg til 65-tommeren, kommer 9000-serien også i større format. 84-tommeren 85PFL9708 får en norsk pris på rundt 100.000 kroner i følge Philips.

Lyd & Bilde kommer til å fortelle mer om Philips 65PFL9708 snart, da vi har et rykende ferskt testeksemplar ventende hjemme på kontoret. Stay tuned!

Les videre
Exit mobile version