Verdens første synthesizer går på auksjon

Hvis du har 150.000 kroner til overs, kan du bli eier av en 110 år gammel håndlagd synthesizer, designet av en av den moderne høyttalers fedre.

Hvis du trodde synthesizeren var en forholdsvis moderne oppfinnelse, må du tro om igjen. Verdens første elektriske instrument til kunstig gjengivelse av lyder har faktisk mer enn 150 år på baken.

Den tyske fysikeren Hermann von Helmholtz (1821-1894) designet i 1862 en maskin som var i stand til å oppbygge nye klanger ved å kombinere grunn- og overtoner fra stemmegafler og resonanskamre – såkalt additiv syntese. Lydene ble skapt akustisk, men stemmegaflene og resonanskamrene ble anslått ved hjelp av den dengang nyoppfunnede elektrisiteten.

På auksjonshuset Bonhams kan man kjøpe et originalt eksemplar av Helmholtz elektroakustiske synthesizer. Det er riktig nok ikke bygget av Helmholtz selv, men av instrumentmakeren Max Kohl rundt år 1905. Innretningen ligner en steampunk-fantasi, utført i messing og polert mahogni. De 10 tangentene er utført i afrikansk elfenben, og hver tangent er forbundet til en elektromagnet, som slår an de hule messingklokkene.

Det finnes et meget lite antall eksemplarer i verden av Helmholtz-synthesizeren, og auksjonshuset regner med at salgsprisen vil bli 120.000 – 180.kroner. Pluss 25 prosent i auksjonssalær.

Helmholtz gjorde på sin side mye annet enn å oppfinne synthesizeren. Hans teorier om resonanskamre, som synthesizeren over er bygget på, er nemlig også grunnlaget for bassreflekshøyttaleren, som du kan lese om så godt som hver dag her på Lyd & Bilde!

Som vitenskapsmann var Hermann von Helmholtz meget allsidig. Han beskeftiget seg således også med fysiologi, filosofi, psykologi, estetikk og fargelære.

Hermann von Helmholtz (foto: Wikimedia)

 

Les videre
Exit mobile version