Unik Genelec-høyttaler

Hos finske Genelec har de lagt sine hoder i bløt, og kommet opp med en helt spesiell høyttaler.

Den er i første rekke rettet mot lydstudioer og kringkastingsproduksjon, men siden Genelec også lager hifi-høyttalere for hjemmebruk, er det lov å håpe på et par sivile utgaver av Genelecs nye 8351.

De har i en årrekke laget høyttalere for proffbruk, med den karakteristiske avrundede formen, men i 8351 har de tatt konstruksjonen et skritt videre.

Fra fronten ser det ut som om de har brukt bare et høyttalerelement, men sannheten er fire elementer. Det synlig elementet er et koaksialelement. hvor en 19 mm diskant er plassert i sentrum av en 130 mm mellomtone. Ikke ulikt tilsvarende elementer fra Kef og Tannoy.

Det man ikke er, er de to ovale basselementene på baksiden av frontplaten. De er 215 x 100 mm og plassert tett inntil frontplaten, med en passrefleksspalte i topp og bunn av frontplaten. De kaller prinsippet Maximised Directivity Controlled Waveguide (MaxDCW), og hensikten er å få så effekt dypbass som mulig.

Noe man må medgi at de har klart. Hvert fall på papiret. Høyttalerne klarer ikke bare å levere et lydtrykk på respektable 110 dB på en meters avstand, de rekker også over et frekvensområde fra 32 Hz til 40 kHz. 32 Hz betyr at det kompakte kabinettet fullt ut er i stand til å gjengi de dypeste tonene, fra for eksempel et klaver.

Høyttalerne har integrerte klasse D forsterkere som er mer kompakt og effektive enn vanlige forsterkere. De leverer 150, 120 og 90 W effekt, til hvert av elementene, og høyttalerne har brytere på baksiden, for å tilpasse frekvensresponsen til høyttalerplasseringen i rommet.

 

Les videre
Exit mobile version