Quadral tilbake i Norge

Quadral høyttalere er endelig etter mange år tilbake i Norge. Vi var en tur innom importøren.

Canton var det første tyske høyttalermerket med bred distribusjon i Norge. Siden har blant andre Phonar, Elac, Audio Physic og Magnat funnet veien til det norske markedet. Nå er det Quadral og Aurum sin tur.

Sistnevnte er high-end-avdelingen til selskapet bak Quadral (derav merkenavnet ”Aurum by Quadral”), og har man sett og hørt for eksempel Aurum Titan (hovedbilde), er det en opplevelse man sent vil glemme. Lydtrykket, basskvaliteten og dynamikken blåser malingen av veggene, ganske enkelt.

Aurum-serien, som altså er high-end høyttalere, består også av den litt mindre Vulkan VIII R til 80.000 kr. En høyttaler som slettes ikke er liten, med to 8-tommers basselementer, og som helt klart lever opp til navnet.

Eksportsjef Volker Schwerdtfeger poserer stolt med den 80.000 kroner dyre Aurum Vulkan VIII. En rask demo beviste imponerende dynamikk og trøkk. Foto: Geir Nordby

I samme serie finnes også mindre og rimeligere gulvstående modeller, og to kompakthøyttalere. Alle med bånddiskant, en teknologi både Aurum og Quadral har benyttet i en årrekke.

Mange modeller
Aurum-høyttalerne består av hele fem gulvstående modeller og to kompaktmodeller. I tillegg finnes tre senterhøyttalere, deriblant den gigantiske Base Titan, med høyttalerelementer som matcher den gigantiske Titan-høyttaleren. Vi snakker en treveis senterhøyttaler med to 10-tommers basselementer!

Man ser det ikke på bildet, men senterhøyttaleren Aurum Base Titan er en gigant. Hvert basselement måler 8 tommer!

Aktive høyttalere
Mest spennende er kanskje de aktive versjonene av henholdsvis den største kompakthøyttaleren Altan VIII og da spesielt den nest minste gulvhøyttaleren Orkan VIII. Aktive gulvhøyttalere er det nemlig begrenset utvalg av, og da er det kjærkomment at Quadral tar spaden i egen hånd.

Treveismodellen Orkan Active VIII har hele tre innebygde forsterkere, for å drive henholdsvis diskanten, mellomtonen og de to 6,5-tommers basselementene. Med aktivt delefilter og ved å plassere forsterkerne etter delefilteret, mister man ikke dyrebar dempefaktor gjennom delefilteret. Med balanserte XLR-kontakter minimeres dessuten mengden støy som plukkes opp gjennom signalkablene. Resultatet er, gjort riktig, en vesentlig bedre dynamikk i lydbildet, enn med en passiv høyttaler drevet av en vanlig forsterker, koblet sammen med høyttalerkabler. Av samme grunn får man bedre utbytte av lavere forsterkereffekt, og når vi da ser at total forsterkerkraft til hver høyttaler er oppgitt til 320 watt, bør dette være mer enn nok.

Aurum Orkan VIII finnes i både passiv og aktiv versjon. Passiv versjon koster 30.000 kroner, mens den aktive dobler prisen. Foto: Geir Nordby

Mens den passive versjonen av Orkan VIII koster rundt 30.000 kroner, lander den aktive versjonen på det dobbelte. Da er også høyttalerelementene oppgradert med kraftigere magneter. Vi er i så måte spent på hvordan disse låter kontra den passive versjonen sammen med en forsterker til 30.000 kroner. Noe vi kommer til å finne ut av, straks den aktive versjonen er tilgjengelig til test.

Rimeligere Quadral-høyttalere
Blant høyttalerne som bærer merkenavnet Quadral, koster dyreste modell ca. 30.000 kr for et par. Under finnes det et bredt utvalg høyttalere, subwoofere og senterhøyttalere, kort sagt noe for en hver smak.

 

Platinum-serien er de mest påkostede Quadral-høyttalerne. Her den største M50. Foto: Geir Nordby

Quadral har drevet med høyttalere i 40 år, og er blant annet kjent for den patenterte Altima-membranen. Som brukes i Aurum høyttalerne.

Den er konstruert med en 3-lags membran av aluminium, titanium og magnesium, som skal dempe hverandre, og skape optimale akustiske parametere,. Som det også skal være lettere å konstruere passive delefiltere til, og dermed bedre bevare dynamikken.

Aurum og Quadral importeres av Audiocompaniet.

Quadral har også andre produkter. Som Magique lydsokkel, til rundt 5.000 kroner. Foto: Geir Nordby

 

audiocompaniet.no
quadral.com

Les videre
Exit mobile version