Focal Sopra N°3: Back in Black

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!

(Foto: Produsenten)

Hos Lyd & Bilde-redaksjonen hersker det for tiden frankofile tilstander. De som har lest testen av Focal Sopra 2 vet at vi ble riktig imponert over design, teknisk utførelse og lydkvalitet. Nå er Focal tilbake med noe som potensielt er enda råere!
Og når importøren senere lurte på om vi kunne tenke oss å teste dem, var vi ikke spesielt vonde å be…

Her bringer vi noen av våre første inntrykk fra dag 1 med Sopra N°3.


Høyttalerne ble levert i to kjøleskap-store esker på ca 75 kg stykket, av Isak Strand fra Multirom, norsk importør av Focal.



Til å være såpass store og tunge, er høyttalerne ganske lette å pakke ut. Særlig når man bare står og ser på!

 

Da var det klart for avduking! Det følger egne eksklusive trekk med Focal-høyttalerne.

 

Utseendemessig er Sopra 3 nærmest prikk likt som Sopra 2, bare et par skostørrelser større. Høyttalerne er tilgjengelig i en rekke farger og utførelser, Våre eksemplarer kom i svart metallic, og ser riktig lekre ut!


Her ser vi Sopra 3 og Sopra 1, som vi også har inne til test for tiden.

Sopra 3 er definitivt en større, mer dominerende høyttaler enn Sopra 2 rent fysisk, men ikke i den grad vi forventet. Den største forskjellen ligger i bass-seksjonen: mens Sopra 2 bruker 2 stykk 7″ basselementer, er storebror utstyrt med to 8-tommere (8 1/4″ for å være nøyaktig) pluss ca 60% større kabinettvolum. Det betyr at vi kan forvente enda dypere og mer slagkraftig bass(og lillebror Sopra 2 er såvisst ingen pyse på det området).

Høyttaleren kan selvfølgelig ha så heftig bass den bare vil, men om diskanten og mellomtonen ikke holder følge er det til liten nytte. Focal har heldigvis spandert betydelige ressurser på den øvre delen av frekvensområdet. Både mellomtone og diskant er av det ekstreme slaget, laget av eksotiske materialer.

Diskanten er av Beryllium, som er et kostbart, eksotisk og giftig (!) materiale, men som til gjengjeld kan fungere perfekt til diskantmembraner, på grunn av sin lave vekt og høye styrke. For å gi minst mulig motstand er diskantelementet montert i et eget kammer, med innvendig demping og utlufting på baksiden.


Mellomtonen er en glassfiber-sandwich membran med spesielle ribber i gummiopphenget som motvirker oppbrytninger.


Til såpass store høyttalere å være er Sopraene overraskende lettplasserte, trolig takket være bassporten som munner ut i bunn av kabinettet. Etter litt prøving frem og tilbake endte vi med å plassere dem ganske tett på veggen.

Focal-høyttalerne har en glasssokkel med integrerte spikes, som ikke behøver å skrus ut før du har funnet den beste plasseringen.


Terminalene tar kun singel-wiring kabler men er til gjengjeld av meget god kvalitet.

I forbindelse med testen har importøren lånt oss en Naim-rigg bestående av 272 XS streaming forforsterker og NAP 300 effektforsterker, begge med ekstern strømforsyning. Naim og Focal har som mange vet samme eierselskap, og det har angivelig vært tett samarbeid mellom de to under utviklingen av Sopra-serien. Naim har for øvrig valgt å fase ut sin egen høyttalerserie (Ovator) i senere tid.

Full rapport fra testingen kommer senere, men vi kan så langt røpe at likheten med Sopra 2 er slående: Focal-høyttalerne spiller ikke bare klokkerent fra topp til bunn, men har også en usedvanlig engasjerende spillestil som ikke er hverdagskost, selv i high-end klassen. Og bassen? Den kunne vi skrevet dikt om, så bra er den…

Les videre
Exit mobile version