Nyhet

CES 2022: Samsung viser nye, trådløse lydplanker

Får blant annet mulighet for trådløs Atmos surroundlyd via Wi-Fi.

Samsung viser ikke bare nye TV-er på CES-messen: De avslører også noen av nyhetene det vi kan vente oss på lydplanke-fronten i år. Blant høydepunktene finner vi den nye toppmodellen HW-Q995B. I tillegg lanserer Samsung en helt ny design-lydplanke kalt HW-S810B/811B. Nykommerne kan blant annet skilte med Atmos surroundlyd via Wi-Fi.

Vent nå litt – betyr det at man kan klare seg uten den hersens HDMI-kabelen…?

Samsung HW-Q995B

HW-Q995B blir arvtageren til den populære HW-Q960A fra 2021, som Lyd & Bilde kåret til årets beste lydplanke i high-end klassen. HW-Q995B bygger videre på denne modellen, og benytter den samme høyttalerkonfigurasjonen (11.1.4), der bakhøyttalerne har både side- og oppadrettede kanaler. Designen er også veldig lik forgjengeren, men stofftrekket er byttet ut med et perforert gitter. I tillegg har både subwooferen og bakhøyttalerne fått en liten ansiktløfting visuelt. Samsung hevder også at den nye subwooferen skal gi litt dypere, fastere bass – men det gjenstår å teste.

Samsungs nye topp-lydplanke HW-S990B (995B her i Norden) har fått en 2022 Innovation Award. (Foto: Samsung/CES)

Samsung HW-S810B/811B

I tillegg til toppmodellen viser Samsung den nye HW-S810B, også titulert Ultra Slim Soundbar, som blir en mer kompakt og design-orientert lydplanke. Den har fått et slankere formspråk som åpenbart er laget for å matche The Frame og andre TV-er i lifestyle-segmentet. Lydplanken er relativt bred, men til gjengjeld slank i både høyde og dybde, slik at den for eksempel kan henges på veggen uten å stikke seg ut. Til tross for slanke mål har Samsung klart å skvise inn høydekanaler for Dolby Atmos. Det følger også med en trådløs subwoofer, som i likhet med planken kan leveres i enten svart eller hvitt. Det blir spennende å teste denne modellen og se hvordan den står seg mot for eksempel Sonos Beam Gen 2.

Samsung HW-S810B i hvitt. (Foto: Samsung)

Wireless Atmos technology – Atmos uten HDMI eARC?

En interessant nyhet på de nye 2022-lydplankene er muligheten for å overføre lydsignalet trådløst via Wi-Fi. For nå blir det faktisk mulig å sende Dolby Atmos lydsporet digitalt mellom TV og lydplanke – uten å måtte bruke lydreturkanalen HDMI eARC! Dermed kan man potensielt klare seg med en HDMI-kabel mindre, og får en ledig inngang som kan brukes til andre A/V-kilder – for eksempel en ekstra spillkonsoll.

Den nye finessen krever imidlertid at man – foruten en av de nye lydplankene – også investerer i en av Samsungs nye TV-modeller. Etter det Lyd & Bilde erfarer, behøver man altså en 2022-modell Samsung-TV (modell QN80B eller høyere) som er kompatibel med den nye finessen.

Q Symphony utnytter TV-ens høyttalere

Det har etter hvert blitt populært å bruke lydplanker sammen med en TV av samme merke: Dette kan ofte gi tilgang til ekstra funksjoner – slik som å bruke TV-ens egne høyttalere i kombinasjon med lydplanken. Samsung var blant de første til å introdusere dette gjennom finessen Q Symphony, noe de viderefører på 2022-modellene. Bruker man for eksempel HW-Q995B sammen med flaggskip-TV-en QN900B, blir det hele 22 individuelle lydkanaler som kan brukes til Dolby Atmos. Så gjenstår det selvfølgelig å teste i praksis – vår erfaring er at TV-ens innebygde høyttalere ofte kan låte litt anstrengt når man spiller virkelig høyt.

Pris og tilgjengelighet

Samsung HW-Q995B og HW-S810B/811B kan ventes til Norden i løpet av våren/sommeren 2022. Prisene er foreløpig ukjente.

Les videre
Exit mobile version