Audiostatic lover billige elektrostater

Nederlandsk produsent vil lage rimelige fulltoneelektrostater som er lett å drive - og ikke krever 230 volt for å fungere.

Høyttalere bygget etter elektrostatprinsippet leverer gjerne lyd i særklasse, hva angår åpenhet, impulsrespons og lav forvrengning. Desverre er de også kostbare, krevende for forsterkeren, og så må de være enorme for å kunne spille bass, da det ikke er noe kabinett til å forhindre akustisk kortslutning (utfasing) mellom for- og bakside.

Nederlandske NAudiostatic er imidlertid på vei med en elektrostathøyttaler som bryter med alle de nevnte lovene.

I følge hjemmesiden for Audiostatics amerikanske distributør, Essence Audio, vil det mannshøye (176 x 30 cm) elektrostatpanelet ha et frekvensområde på 20 Hz – 20 kHz (+/- 3 dB) og en følsomhed på 87 dB. Det er meget pent, og vi har umiddelbart vanskelig for å forstå hvordan det skal kunne la seg gjøre uten hjelp fra dynamiske elementer i bassområdet.

Det mest bemerkelsesverdige ved de nye høyttalerne er imidlertid at de ikke krever tilkobling til strømnettet for å bygge opp de mange tusen volt som normalt kreves som forspenning for å få en elektrostathøyttaler til å fungere. Panelet får all sin spenning fra forsterkerens utgangssignal.

Og så er det prisen: 1.780 euro pluss moms, men inkludert forsendelse. Det burde gi en norsk pris med moms på drøyt 20.000 kroner for et par. Det er superbillig til en elektrostat å være!

Illustrasjon: Audiostatic / Essence-Audio

Det låter nesten for godt til å være sant, og foreløpig har vi altså bare sett en dataillustrert modell av høyttaleren. Men Bob Rapoport fra Essence Audio har vært med i bransjen lenge, og virker som en person som faktisk vet hva han snakker om. La oss håpe at det også er tilfellet denne gang. Vi har i hvert fall blitt skrevet opp for et testeksemplar, når dette er klart.

Les videre
Exit mobile version