Nye Fathom V2 subwoofere fra JL Audio

En av de "verste" subwooferne på markedet kommer snart i ny versjon.

(Foto: Produsenten)

Amerikanske JL Audio rystet bokstavelig talt markedet i grunnvollene da de i 2004 introduserte Fathom-serien. Etter å ha etablert seg som en ledende produsent innen bilstereo, ville de også prøve seg på hjemmemarkedet. Det gjorde det med stil: Med solide kabinetter i speilblank pianolakk, kraftige forsterkere og basselementer med ekstrem slaglengde, satte Fathom-serien en ny standard innen subwoofere.

Da vi testet Fathom F113 i 2008 ble vi mektig imponert over både byggekvalitet, lydkvalitet og lydtrykk i forhold til størrelsen. Den stive prisen ser ikke ut til å ha vært noe stort hinder for bassglade lydentusiaster! Fathom-serien har solgt i bøtter og spann på verdensbasis.

Det er kanskje derfor JL Audio ikke har stresset med å forbedre subwooferne – inntil nylig. På fjorårets CEDIA-messe introduserte de neste generasjon Fathom V2 for det amerikanske markedet, og nå er den europeiske, CE-godkjente versjonen endelig klar.

Den nye Fathom V2-serien får digital romkorreksjon.

Fathom V2 

Det grunnleggende designet er likt som på forgjengerne; kabinett og basselement er stort sett uendret. De viktigste endringene ligger i en ny forsterkerdel som skal være 20% kraftigere, og i equalizerdelen som nå er forbedret med en ny, digital romkorreksjon kalt D-ARO (Digital Auto Room Optimization). D-ARO romkorreksjonen er automatisk: plassér den medfølgende målemikrofonen i lytteposisjon, og la subwooferen måle og korrigere seg frem til en jevnest mulig frekvensrespons i lytterommet. Hvis du har flere Fathom-subwoofere kan disse kobles i serie (en «master» + opptil 9 «slaver») og korrigeres samtidig. D-ARO er spesielt nyttig i stereo- og multikanalsoppsett hvor man ikke har adgang til avansert romkorreksjon.

Kjappe spesifikasjoner:

Fathom F110 V2: 10″ basselement, 27 – 111 Hz (±1.5dB), 1100 watt spisseffekt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fathom F112 V2: 12″ basselement, 21 – 119 Hz (±1.5dB), 1800 W spisseffekt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fathom F113 V2: 13,5″ basselement, 20 – 86 Hz (±1.5dB), 3000 W spisseffekt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fathom F212 V2: 2 x 12″ basselement, 20 – 97 Hz (±1.5dB), 3600 W spisseffekt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snart til Norge?

Den norske importøren Audiocom melder at Fathom V2 subwooferne snart kommer til våre breddegrader. Norske priser er ennå ikke bekreftet, men forventes å bli vesentlig høyere enn dagens V1-serie, både på grunn av den norske kronekursen og generell prisoppgang fra JL Audio. I mellomtiden kjøres det rabatt på de eksisterende V1-modellene.

Audiocom

Les også: Muskler og finesse – test av JL Audio E112

Les videre
Exit mobile version