DTS-X: Nytt lydformat fra DTS

Dolby Atmos er i vinden for tiden, men nå vil erkekonkurrenten DTS snart trekke sitt nye format opp av ermet.

DTS HD Master Audio var inntil ganske nylig det mest foretrukne lydformatet på Blu-ray filmer med høy kvalitet på lydsporet. Så kom Dolby Atmos og slo ned som en bombe i hjemmekinomarkedet. Det nye lydformatet byr på objektbasert 3D-lyd med ved hjelp av høydekanaler montert i taket eller på toppen av eksisterende høyttalere. De første filmene, surroundreceiverne og høyttalerne som støtter Atmos er allerede i salg.

Parallellt med Atmos ble enda et nytt konkurrerende lydformat, Auro 3D, lansert. Mange stilte seg nok spørsmålet, hva skal DTS finne på nå?

Skalerbart 3D-format
DTS er imidlertid fast bestemt på å fortsatt være en viktig aktør i lydbransjen. Deres nye lydkodek DTS-X presenteres i løpet av mars 2015, og vil i likhet med Dolby og Auro være et objekt (X/Y/Z) basert lydformat hvor lydeffektene får en mer nøyaktig posisjonering og panorering enn tidligere. Nøyaktige spesifikasjoner, samt på hvilke områder det nye formatet skiller seg fra konkurrentene vet vi ikke sikkert enda – men et av momentene DTS ser ut til å legge vekt på, er at lydformatet skal være skalerbart for en rekke ulike høyttalerkonfigurasjoner. Dermed kan vi kanskje håpe på at selv tradisjonelle 5.1 og 7.1 høyttaleroppsett kan få et lydmessig løft med DTS-X, med eller uten ekstra høydekanaler.

Justerer volumet på stemmer
Et annet triks DTS har gjort er å skille ut dialogsporet fra den øvrige lyden i senterkanalen, slik at nivået på stemmer kan heves/senkes i forhold til resten av lydsporet. Noe som kan være en kjærkommen finesse til filmer med uklar dialog, eller når man ser film på kveldstid. Eventuelt til sportssendinger, når man vil skru av irriterende kommentatorstemmer uten å gå glipp av publikumsbruset.

Mye er ennå ukjent om DTS-X, men det spås at flere receiverprodusenter vil lansere oppgraderte receivere i forbindelse med den offisielle lanseringen i mars. Lyd & Bilde følger utviklingen.

Hva tror du, behøver vi enda et nytt lydformat?

Les videre
Exit mobile version