Testplaten over alle testplater

Hvis du har drevet med hi-fi lenge, har du sikkert prøvd å teste anlegget med spesielle testplater. Denne inneholder en samling av alle de mest brukte lydene.

(Foto: Produsenten)

I hi-fieens unge dager var testplater noe enhver entusiast med respekt for seg selv måtte ha i sin samling. Platene kunne hjelpe med å avsløre anleggets svake sider og finne frem til feiljusteringer. Frekvensgang, fase/motfase på høyttalere og nåletrykk, samt antiskating på platespillere var noe av det platene kunne finne frem til. Og en hyggelig hi-fi-samtale mellom venner kunne handle om høyttalernes frekvensgang – og med hvilken testplate den var målt.

I dag er det de færreste av oss som begir seg ut på å teste våre anlegg. Også selv om det er enklere enn noensinne. Testplater kan fremdeles kjøpes på CD, men man kan også gratis laste ned både tonegenerator og lydtrykkmåler som apper til sin smartmobilen.

De har bare ikke den sjarmen som de gamle vinyl-testskivene hadde.

Jonas Olesen er samler av vinylplater, og testplatene har en spesiell plass i hans hjerte. Så spesiell, at han måtte lage sin egen! For litt siden demonstrerte han for en forsamling platen Test, som er basert på lyder fra hans yndlingstestplater, egne lyder og psykoakustiske testsignaler.

Ved platedemonstrasjonen på Storrs Antikvariat i København kunne man se en del av Jonas Olesens samling av testplater. Foto: John Alex Hvidlykke.

På platen finner man sinussveip, støy i alle regnbuens farger, bølgeformer og til og med et spor med simulert tinnitus (hvis du ikke kan høre sporet, har du sannsynligvis allerede lidelsen!). Man finner også den paradoksale Shepard-tonen, som konstant stiger, uten noensinne å nå til ytterkantene av frekvensspektret.

Video: Spor 11, side 2: Advarsel – i morsekode!

Platen er trykket i et begrenset opplag på 300 eksemplarer.

Dette 80-talls-klenodiet var også på plass: En spektrumanalysator til bruk med stereoanlegget. Foto: John Alex Hvidlykke.
Les videre
Exit mobile version